Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι 2η δύναμη για μια ισχυρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση

Συνέντευξη παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, στο κεντρικό Δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Αναφορικά με την άνοδο των δυνάμεων της ακροδεξιάς, που παρατηρείται ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι «για εμάς είναι μονόδρομος καμιά συνεργασία με την ακροδεξιά», σημειώνοντας την πρωτοβουλία της ομάδας των σοσιαλιστών στο ευρωκοινοβούλιο για να μην υπάρξει καμιά συνεργασία με τα ακροδεξιά κόμματα, την οποία έχουν υπογράψει όλα τα υπόλοιπα κόμματα, πλην του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι η πολλαπλή ανασφάλεια που βιώνουν στην καθημερινότητά τους οι πολίτες της Ευρώπης είναι ο λόγος που αναπτύσσονται οι ακροδεξιές δυνάμεις, σημειώνοντας ότι οι σοσιαλιστές έχουν καταθέσει μια σειρά από προτάσεις ώστε να μειωθεί αυτή η ανασφάλεια.

Παράλληλα τόνισε ότι η απάντηση σε αυτές τις δυνάμεις είναι «η πιο δημοκρατική και αλληλέγγυα Ευρώπη».

Για το ζήτημα της ανασυγκρότησης του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι το εγχείρημα αυτό περιλαμβάνει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, αλλά «όχι πρόσωπα που άλλα λένε και άλλα κάνουν». Υπογράμμισε, δε, ότι «για να εκφράσεις ένα προοδευτικό κόμμα πρέπει να είσαι αξιόπιστος στις πολιτικές σου θέσεις».

«Υπάρχουν δυνάμεις όχι μόνο στα αριστερά του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στο κέντρο», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ως προς τα ζητήματα της διαφάνειας και των σκανδάλων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέδειξε τις πρωτοβουλίες που έλαβε ώστε να χυθεί φως στις υποθέσεις, εξαίροντας παράλληλα τον ρόλο των ανεξάρτητων αρχών στη διαλεύκανση των συγκεκριμένων υποθέσεων.

Την ίδια στιγμή έστρεψε τα βέλη του κατά του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας τη στάση του για τα παραπάνω θέματα ως «πονηριές και συνωμοσιολογία που βοηθάνε τη ΝΔ».

Κατά τον κ. Ανδρουλάκη, το διακύβευμα  της  ευρωκάλπης της 9ης Ιουνίου είναι το να αναδειχθεί το ΠΑΣΟΚ σε δεύτερο κόμμα, προκειμένου να υπάρξει μια ισχυρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση. «Μια τέτοια αντιπολίτευση μπορεί να φέρει τη ΝΔ προ των ευθυνών της», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, κριτικάροντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «Ο κ. Κασσελάκης δεν επέφερε ούτε μια ήττα στην κυβέρνηση», τονίζοντας ότι πρόκειται για μια αντιπολίτευση που είναι «μάννα εξ΄ουρανού, αφού εκφυλίζεται ο πολιτικός διάλογος».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για το ζήτημα της ακρίβειας. «Όταν τάζεις πράγματα που έταζες στο παρελθόν είσαι αναξιόπιστος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε την ακρίβεια στα τρόφιμα, στη στέγαση, αλλά και την πανάκριβη υγεία, αναπτύσσοντας τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση των παραπάνω ζητημάτων.

Σε ό,τι αφορά στα εθνικά ζητήματα, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση πάει από αυτογκόλ σε αυτογκόλ» επισημαίνοντας ότι «έχει χαθεί η μπάλα» και τόνισε ότι «το γεγονός πως οι γειτονικές χώρες είναι υπό ένταξη, είναι εργαλείο όταν ξέρεις να το χρησιμοποιείς».

Ανέφερε, ακόμη, η ένταξη του Φρέντι Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ «εργαλειοποιήθηκε για κομματικούς λόγους» και σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα».

Για τις προκλήσεις της νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας, ο Νίκος Ανδρουλάκης επισήμανε ότι παρότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών γνώριζε τι πρεσβεύει το εθνικιστικό κόμμα VMRO, ωστόσο «δεν έκανε τίποτα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε επίπεδο ΝΑΤΟ, όπου η γειτονική χώρα είναι μέλος».

Καυτηρίασε, επίσης, τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και την πρόταση του προέδρου του, Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος ζήτησε την κύρωση από τη Βουλή των μνημονίων που προέβλεπε η Συμφωνία των Πρεσπών.

«Τώρα θυμήθηκε η ΝΔ τον αλυτρωτισμό στη Βόρεια Μακεδονία;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στα ελληνοτουρκικά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό γιατί με τον όρο «αχρείαστη ενέργεια« που είχε χρησιμοποιήσει για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, υποτιμά το γεγονός.

Δείτε το βίντεο: