Σε αδιανόητες καταγγελίες με σοβαρότατες αιχμές κατά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν ελέγξει το Πόθεν Έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη προχώρησε ο Θανάσης Οικονόμου, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη.

Αδιανόητες αιχμές από τον Θανάση Οικονόμου για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και μέλη της Επιτροπής που είχε ελέγξει το Πόθεν Έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η Στο στόχαστρο και ο Νίκος Βούτσης που απαντά.

Μιλώντας στο Action24, έκανε λόγο για “σκιές” και “συναλλαγές” της Επιτροπής επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία φυσικά συμμετείχαν και πολλά στελέχη του, εκπροσωπώντας την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Θανάσης Οικονόμου άφησε να εννοηθεί πως τα στελέχη του κόμματος και μέλη εκείνης της Επιτροπής έκαναν τα στραβά μάτια κατά τον έλεγχο του Πόθεν Έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στις αρχικές αναφορές του Θανάση Οικονόμου τοποθετήθηκε ο έτερος καλεσμένος της εκπομπής, Νικήτας Κακλαμάνης από τη ΝΔ αναφέρθηκε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής: “Ο κ. Βαρεμένος ήταν, με πρόεδρο την κα Χριστοδουλοπούλου. Μπορείτε λοιπόν να τους ερωτήσετε αν έκαναν έλεγχο και τι βρήκαν στον έλεγχο και κλείνω το θέμα αυτό. Σας λέω και ονόματα, ο κ. Βαρεμένος και η κα Χριστοδουλοπούλου“.

Ο Θανάσης Οικονόμου θέλησε να απαντήσει στον κ. Κακλαμάνη αφήνοντας πρωτοφανείς ισχυρισμούς: “Μα, η κυρία που λέτε, απολογείται γιατί διόρισε την κόρη της. Για αυτό δεν έβαλε την επόμενη φορά υποψήφια”.

Και συνέχισε κάνοντας μία αδιανόητη καταγγελία για “σκιές σε αυτούς τους ελέγχους. Ακούστε κ. Κακλαμάνη. Προφανώς υπάρχουν σκιές σε αυτές τις Επιτροπές”.

Όταν μάλιστα τού ζητήθηκαν διευκρινίσεις για το αν υπάρχουν “σκιές στους ελέγχους που έγιναν από την κυβερνητική πλειοψηφία και τα πρόσωπα που εκπροσωπούσαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην συγκεκριμένη επιτροπή”, ο κ. Οικονόμου απάντησε:

“Σας το λέω με σαφήνεια, γιατί υπήρξανε κάποιες, ας το πω, εντός εισαγωγικών συναλλαγές”.

Εν συνεχεία, ο Νικήτας Κακλαμάνης τον ρώτησε: “Δηλαδή λέτε ότι ο κ. Βαρεμένος και η κα Χριστοδουλοπούλου τα «έπιασαν» για να βγάλουνε λάδι τον κ. Μητσοτάκη;”‘.

Ο Θανάσης Οικονόμου του απάντησε: “Σας λέω ότι η κα Χριστοδουλοπούλου δεν ξαναέβαλε υποψήφια την επόμενη σεζόν, γιατί διορίστηκε η κόρη της στη Βουλή και πλειάδα άλλων βουλευτών που συμμετείχαν στις επιτροπές και πιθανόν, πιθανολογώ, εικάζω ότι μπορεί να συμμετείχαν, για να αρχειοθετηθούν αυτές οι υποθέσεις”.

Οι τόνοι ανέβηκαν, με τον Νικήτα Κακλαμάνη να λέει σε έντονο ύφος: “Τι είναι αυτά που λέτε κ. Οικονόμου, δηλαδή φτάνω στο σημείο να υπερασπίζομαι εγώ τον Βαρεμένο; Ξέρετε ποιος ήταν Πρόεδρος της Βουλής εκείνη την εποχή; Ο Νίκος Βούτσης και μου λέτε ότι κάτω από την Προεδρία του Νίκου Βούτση έγιναν αυτά τα πράγματα; Και δεν ντρέπεστε να τα λέτε αυτά για το κόμμα σας;”.

Αξίζει να σημειωθεί πως το βράδυ της Τετάρτης, καλεσμένη της εκπομπής Kontra ήταν η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά, σχολιάζοντας τη συζήτηση των τελευταίων 24ώρων γύρω από το Πόθεν Έσχες του Στέφανου Κασσελάκη, ανέφερε μεταξύ άλλων πως “δεν εγείρουμε ζήτημα για τα τελευταία Πόθεν Έσχες του κ. Μητσοτάκη”, άποψη που έρχεται σε σύγκρουση με τις καταγγελίες του Θανάση Οικονόμου.

Παράλληλα, ο Νίκος Βούτσης, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν Πρόεδρος της Επιτροπής, σε δικό του σχόλιο κάτω από ανάρτηση της πρώην βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρίας Κανελλοπούλου, ανέφερε τα εξής:

“Δεν άκουσα και δεν με ενδιαφέρει να ακούσω τις διαβολές που συστηματικά εκτόξευαν όσοι μας κατηγορούσαν για το ότι δεν βάζαμε στις φυλακές πολιτικούς αντιπάλους, δεν μοιράζαμε τα 37 δις για να μας ψηφίσουν οι πολίτες, δεν ταυτιζόμασταν στο ύφος και το ήθος της διακυβέρνησης με το τοξικό υπόδειγμα της πολιτικής όπως για την μη ίδρυση «κόκκινων» προπαγανδιστικών μίντια αλλά και για άλλα πολλά.

Μόνο που τότε δεν περιλαμβάνανε τον σ. Αλέξη Τσίπρα ως συμμέτοχο στην αυτοϋπονόμευση.

Η λέξη ηγεμονία και η θεσμική προσήλωση ήταν πάντα ξένες σε όσους υποτιμούσαν την σκληρή πολιτική σύγκρουση, προκρίνοντας την προσωπική ανένδοτη δήθεν αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πέντε χρόνια μετά όλοι έχουν καταλάβει ποια ήταν η σωστή άποψη απέναντι στην τοξικότητα και την καθεστωτική νοοτροπία που στήριξε την κυριαρχία της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

Κατά τα άλλα είναι τοις πάσι γνωστό ότι η Επιτροπή Πόθεν Έσχες αποτελείται από δικαστικούς κατά πλειοψηφία. Επίσης είναι γνωστό ότι δεν νοείται καμία παρέμβαση, πέραν του θεσμικού τους ρόλου, βεβαίως από τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και από την τότε πρόεδρο της Επιτροπής.

Αυτά προς ενημέρωση και του κ. Κασσελάκη που προφανώς δεν έχει καμία γνώση πάνω σε ένα μείζον πολιτικό ζήτημα.

Όσοι σιωπούν και είναι ακόμη στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απαντήσουν.

Όλοι και όλες κρινόμαστε και για τότε και για σήμερα”.