Το Ισραήλ παρουσίασε στους μεσολαβητές για την εκεχειρία στη Γάζα τις επιφυλάξεις του όσον αφορά την πρόταση της Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων και θεωρεί ότι αυτός ο γύρος των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο έχει λήξει, ανέφερε την Πέμπτη (9/5) υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος.
Η ισραηλινή αντιπροσωπεία επιστρέφει ήδη από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα και το Ισραήλ θα προχωρήσει στις επιχειρήσεις του στη Ράφα και σε άλλες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, όπως ήταν προγραμματισμένο, πρόσθεσε.
Όπως αναφέρουν οι Times of Israel, πριν αποχωρήσουν από τις συνομιλίες οι διαπραγματευτές του Ισραήλ κατέθεσαν γραπτώς συγκεκριμένες αντιρρήσεις για το έγγραφο που εξέδωσε η Χαμάς το βράδυ της Δευτέρας και το οποίο υποτίθεται ότι αποδέχεται την κατάπαυση του πυρός.
Το ισραηλινό κανάλι 12 αναφέρει ότι και ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς έχει επίσης αναχωρήσει από την περιοχή.
Κλείσιμο
Το ίδιο δίκτυο αναφέρει ότι -τουλάχιστον- ο τρέχων γύρος των προσπαθειών έχει τελειώσει. Αναφέρει ότι στις χθεσινές συνομιλίες τους με τον Μπερνς, οι Ισραηλινοί ηγέτες επέκριναν τον επικεφαλής της CIA για τη συνέχιση των επαφών στο Κάιρο μετά τους απαράδεκτους, όπως τους χαρακτήρισαν, όρους της Χαμάς, λέγοντας ότι η παρουσία του κινδυνεύει να δημιουργήσει την εσφαλμένη εντύπωση ότι το έγγραφο της Χαμάς θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για πρόοδο.
Εν τω μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εμφανίστηκε να αγνοεί την χθεσινή προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν ορισμένες προμήθειες όπλων στο Ισραήλ αν επιτεθεί στη Ράφα.
Όπως δήλωσε, η χώρα του είναι έτοιμη να σταθεί μόνη της αν χρειαστεί. «Έχω ξαναπεί, αν χρειαστεί, θα πολεμήσουμε με τα νύχια μας», δήλωσε ο Νετανιάχου. «Αλλά έχουμε πολύ περισσότερα από ό,τι τα νύχια μας, και με αυτή την πνευματική δύναμη, με τη βοήθεια του Θεού, μαζί θα νικήσουμε», πρόσθεσε.

Η αντίδραση του Λευκού Οίκου

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πιστεύει ότι μια μεγάλης κλίμακας ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα δεν θα προωθήσει τον στόχο του Ισραήλ να νικήσει την Χαμάς στη Γάζα, ανέφερε την Πέμπτη ο Λευκός Οίκος.

Ο εκπρόσωπος Τζον Κίρμπι τόνισε ότι η Χαμάς έχει δεχθεί μεγάλη πίεση από το Ισραήλ και ότι υπάρχουν καλύτεροι τρόποι τώρα για την καταδίωξη όσων έχουν απομείνει από την ηγεσία της Χαμάς από ό,τι μια επιχείρηση με σημαντικό κίνδυνο για αμάχους. «Το επιχείρημα ότι κατά κάποιο τρόπο απομακρυνόμαστε από το Ισραήλ ή ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να τους βοηθήσουμε να νικήσουν τη Χαμάς απλά δεν αληθεύει», συμπλήρωσε.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει μια πορεία προς τα εμπρός, αλλά θα χρειαστεί ηγετική στάση και στις δύο πλευρές», είπε ακόμη ότι ο Κίρμπι, σημειώνοντας ότι διαβουλεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ βρίσκονται σε εξέλιξη για εναλλακτικές λύσεις αντί μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα.

Κατέρρευσαν οι συνομιλίες

Επέστρεψαν στη χώρα τους οι Ισραηλινοί αντιπρόσωποι στις συνομιλίες – Νετανιάχου: Θα πολέμησουμε και με τα νύχια μας αν χρειαστεί

Content snippet: CookieBar