Η Χαμάς είναι έτοιμη να επιτύχει «πλήρη συμφωνία», εάν το Ισραήλ σταματήσει τον πόλεμο, αναφέρει το Reuters.

Η Χαμάς δήλωσε ότι ενημέρωσε τους διαμεσολαβητές των συνομιλιών κατάπαυσης του πυρός ότι είναι έτοιμη να καταλήξει σε μια «πλήρη συμφωνία», συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας ανταλλαγής ομήρων, εάν το Ισραήλ «σταματήσει τον πόλεμο και την επιθετικότητά του εναντίον των ανθρώπων στη Γάζα», αναφέρεται σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη.

Οι συνομιλίες, με τη μεσολάβηση μεταξύ άλλων της Αιγύπτου και του Κατάρ, για την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και του ισλαμιστικού κινήματος στον πόλεμο της Γάζας έχουν επανειλημμένα βαλτώσει, με τις δύο πλευρές να κατηγορούν η μία την άλλη για την έλλειψη προόδου.

Η τελευταία δήλωση της Χαμάς ήρθε καθώς το Ισραήλ συνέχισε την επίθεση στην πόλη Ράφα στη νότια Γάζα, παρά την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου, του ανώτατου δικαστηρίου του ΟΗΕ, να σταματήσει τις επιθέσεις.

«Η Χαμάς και οι παλαιστινιακές παρατάξεις δεν θα δεχτούν να συμμετάσχουν σε αυτή την πολιτική συνεχίζοντας τις διαπραγματεύσεις (κατάπαυσης του πυρός) υπό το φως της επίθεσης, της πολιορκίας, της πείνας και της γενοκτονίας του λαού μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Χαμάς.

«Σήμερα, ενημερώσαμε τους διαμεσολαβητές για τη σαφή θέση μας ότι αν η κατοχή σταματήσει τον πόλεμο και την επίθεσή της εναντίον του λαού μας στη Γάζα, είμαστε έτοιμοι να καταλήξουμε σε μια πλήρη συμφωνία που θα περιλαμβάνει μια συνολική συμφωνία ανταλλαγής», προστίθεται.

Το Ισραήλ έχει απορρίψει προηγούμενες προσφορές της Χαμάς ως ανεπαρκείς και δήλωσε ότι είναι αποφασισμένο να εξαλείψει μια ομάδα που έχει βάλει στόχο την καταστροφή του. Λέει ότι η επίθεσή του στη Ράφα επικεντρώνεται στη διάσωση ομήρων και στην εκρίζωση των μαχητών της Χαμάς.

Σχεδόν 36.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην επίθεση του Ισραήλ σε όλη τη Γάζα, λέει το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Το Ισραήλ ξεκίνησε την επιχείρηση μετά την επίθεση μαχητών υπό την ηγεσία της Χαμάς σε κοινότητες του νότιου Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και αιχμαλωτίζοντας περισσότερους από 250 ομήρους, σύμφωνα με ισραηλινούς καταμετρητές.