Ο Bλάντιμιρ Πούτιν διέταξε ασκήσεις με πρόβα χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων ως απάντηση στις «απειλές» της Δύσης , σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που η Ρωσία ανακοινώνει δημοσίως τη χρήση τους σε ασκήσεις.

Από την εισβολή στην Ουκρανία το 2022, ο Πούτιν έχει επανειλημμένα διατυπώσει συγκαλυμμένες απειλές για χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων εναντίον της Δύσης, αλλά, σήμερα, Δευτέρα σηματοδότησε την πρώτη φορά που το ανακοίνωσε ανοιχτά, μεταδίδει το CNN.

«Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, θα πραγματοποιηθεί μια σειρά μέτρων για την εξάσκηση στα θέματα της προετοιμασίας και της χρήσης μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Τα μη στρατηγικά ή «τακτικά» πυρηνικά όπλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε καταστάσεις μάχης, μεταφέροντας λιγότερη ισχύ από τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να ισοπεδώσουν ολόκληρες πόλεις.

Τα γυμνάσια διατάχθηκαν μετά τις «προκλητικές δηλώσεις και απειλές» των δυτικών

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι τα γυμνάσια διατάχθηκαν μετά τις «προκλητικές δηλώσεις και απειλές» δυτικών αξιωματούχων κατά της Ρωσίας, οι οποίες, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, είχαν φτάσει σε «πρωτοφανή επίπεδα».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν αποκλείεται να στείλει δυτικά στρατεύματα στην Ουκρανία, καθώς προειδοποίησε για τους κινδύνους που εγκυμονεί η Ρωσία για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και άλλες χώρες κοντά στα σύνορά της.

«Δεν αποκλείω τίποτα, επειδή αντιμετωπίζουμε κάποιον που δεν αποκλείει τίποτα», δήλωσε ο Μακρόν στο περιοδικό The Economist. «Έχω έναν ξεκάθαρο στρατηγικό στόχο: Η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει στην Ουκρανία. Αν η Ρωσία κερδίσει στην Ουκρανία, δεν θα υπάρχει ασφάλεια στην Ευρώπη. Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι η Ρωσία θα σταματήσει εκεί;».

Και κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει όπλα που προμηθεύει η Βρετανία για να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας.

«Όσον αφορά το τι κάνουν οι Ουκρανοί, κατά την άποψή μας είναι δική τους απόφαση το πώς θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα όπλα. Υπερασπίζονται τη χώρα τους. Δέχτηκαν παράνομη εισβολή από τον Πούτιν και πρέπει να λάβουν αυτά τα μέτρα», δήλωσε ο Κάμερον στους δημοσιογράφους αφού το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύτηκε να συνεχίσει να παρέχει οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.

Η ανακοίνωση των ασκήσεων έρχεται επίσης λίγο αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες πέρασαν τον περασμένο μήνα ένα πακέτο βοήθειας προς το Κίεβο που καθυστερούσε επί μακρόν, το οποίο θα επιτρέψει τη ροή απελπιστικά αναγκαίου στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών προς την Ουκρανία, καθώς προσπαθεί να θωρακίσει τις γραμμές του μετώπου της μπροστά στις νέες ρωσικές επιθέσεις.

Οι ρωσικές δυνάμεις σημείωσαν περαιτέρω κέρδη τον περασμένο μήνα σε τουλάχιστον τρεις τοποθεσίες κατά μήκος του ανατολικού μετώπου της Ουκρανίας, καθώς η Μόσχα προσπαθεί να πατήσει το πλεονέκτημα του ανθρώπινου δυναμικού και των πυρομαχικών της πριν φτάσει το μεγαλύτερο μέρος της αμερικανικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Η Ρωσία τείνει να εγείρει το πυρηνικό φάσμα όταν η εισβολή της στην Ουκρανία προσκρούει σε εμπόδια ή όταν άλλες χώρες δίνουν νέες υποσχέσεις υποστήριξης προς την Ουκρανία. Αφού η Ουκρανία απελευθέρωσε μεγάλες εκτάσεις του εδάφους της στα τέλη του 2022, ο Πούτιν παραδέχθηκε ότι ο πόλεμος [θα πάρει λίγο χρόνο» και προειδοποίησε για την «αυξανόμενη» απειλή πυρηνικού πολέμου.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα αναστείλει τη συμμετοχή της στη συνθήκη New START, μια βασική συμφωνία μείωσης των πυρηνικών όπλων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το τελευταίο εναπομείναν σύμφωνο που ρυθμίζει τα δύο μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια του κόσμου. Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θα είναι η πρώτη που θα δοκιμάσει πυρηνικά όπλα, αλλά θα το πράξει σε περίπτωση δοκιμής από τις ΗΠΑ.

Αφού ο Μακρόν δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ο Πούτιν προειδοποίησε ότι «αυτό απειλεί πραγματικά μια σύγκρουση με χρήση πυρηνικών όπλων και, επομένως, την καταστροφή του πολιτισμού».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν υποβαθμίσει στο παρελθόν τις ανησυχίες ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να αναπτύξει πυρηνικό όπλο, αλλά συνεχίζουν να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τις απειλές.

Στα τέλη του 2022, οι ΗΠΑ άρχισαν να προετοιμάζονται «σοβαρά» για το ενδεχόμενο η Ρωσία να πλήξει την Ουκρανία με ένα τακτικό πυρηνικό όπλο, κάτι που θα ήταν η πρώτη πυρηνική επίθεση σε πόλεμο από τότε που οι ΗΠΑ έριξαν τις ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι σχεδόν 80 χρόνια πριν, δήλωσαν προηγουμένως στο CNN δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης.

Στην ανακοίνωση της Δευτέρας, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι το Γενικό Επιτελείο Στρατού είχε αρχίσει τις προετοιμασίες για τη διεξαγωγή «ασκήσεων στο εγγύς μέλλον με πυραυλικούς σχηματισμούς της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας που περιλαμβάνουν την αεροπορία καθώς και ναυτικές δυνάμεις».