Πάνε 15 χρόνια από την τελευταία φορά που είδαμε μία superbike από την KTM. Το χρονικό σημείο της επιστροφής στην κατηγορία έχει δρομολογηθεί για το 2025.

Το 2008, η KTM 1190 RC8 μπήκε στην παραγωγή, λίγο πριν λανσαριστεί επίσημα στις αγορές. Έκτοτε, έχουμε δει μόνο μικρού κυβισμού supersport μοντέλα στη γκάμα της αυστριακής εταιρείας, κάτι που τώρα θα αλλάξει με την έλευση της KTM 990 RC R.

Η νεοσύστατη supersport μοτοσικλέτα αναμένεται να μπει στην παραγωγή το 2025, δηλαδή 17 χρόνια μετά την 1190 RC8, σύμφωνα με τους ανθρώπους της KTM.

H εξέλιξη της 990 RC R έχει στηριχτεί εν πολλοίς στο αγωνιστικό DNA και την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει η KTM από τα χρόνια της στους αγώνες.

Κάτι που είναι ξεκάθαρο από τον εξοπλισμό με τον οποίο έρχεται, υποσχόμενη να κατακτήσει την κατηγορία των superbikes με τον οδηγοκεντρικό της χαρακτήρα. Η KTM γνωστοποίησε ότι αυτή θα είναι μονάχα η αρχή, προλογίζοντας έτσι και άλλα supersport μοντέλα.

Η αυστριακή εταιρεία ξεκίνησε την ανάλυση των τεχνικών χαρακτηριστικών της 990 RC R από τον κινητήρα. Ο οποίος δεν είναι άλλος από τον δικύλινδρο σε σειρά LC8s, προδιαγραφών Euro 5+, με βάρος στα 57 κιλά και απόδοση 128 ίππους και 103 Nm ροπής.

Ο ήχος του αναμένεται πορωτικός, χάριν της εξάτμισης Acrapovic με την οποία η νέα KTM θα βγαίνει από το εργοστάσιο. Το σύνολο υποβαστάζεται από ένα ατσάλινο πλαίσιο με γωνία κάστερ 25 μοιρών, ενώ το υποπλαίσιο είναι από χυτό αλουμίνιο και είναι αφαιρούμενο.

Στα της εργονομίας, η KTM βελτίωσε τα έξι σημεία επαφής του ρεζερβουάρ για καλύτερη στήριξη του αναβάτη, ώστε να «κουμπώνει» πάνω στην μοτοσικλέτα, χωρίς όμως να θυσιάζεται η άνεσή του. Μαζί με το ρεζερβουάρ, σημαντικό ρόλο στην εργονομία παίζουν και τα μαρσπιέ τα οποία είναι ρυθμιζόμενα.

Ως προς τις αναρτήσεις, προέρχονται από την κορυφαία σειρά APEX της WP και είναι πλήρως ρυθμιζόμενες. Τέλος, οι ελαφριές 17άρες ζάντες είναι αλουμινένιες και φορούν ελαστικά Michelin.

Παρά το καμουφλάζ με το οποίο παρουσιάστηκε, εντοπίζονται αεροδυναμικά φτερά πάνω στην KTM 990 RC R. Πρόκειται για τεχνογνωσία που προέρχεται απευθείας από το MotoGP και προσφέρουν μεγαλύτερη σταθερότητα στις στροφές, στο φρενάρισμα και στην ευθεία.

Η KTM ανακοίνωσε ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2025 θα δούμε και την σκληροπυρηνική, πισταδόρικη έκδοση του μοντέλου, ονόματι 990 RC R Track. Σε αυτήν, ουσιαστικά θα αφαιρεθούν τα αχρείαστα για την πίστα, όπως φλας, καθρέφτες και ούτω καθεξής. Ταυτόχρονα, θα έχει αγωνιστικό φαίρινγκ και μία ολόσωμη αγωνιστική εξάτμιση.

Όσο εμείς θα αναμένουμε την νέα supersport της KTM, η εταιρεία ξεκινάει ένα ντοκιμαντέρ μέσα από το οποίο θα παρακολουθήσουμε όλη την πορεία της έρευνας, της ανάπτυξης και της εξέλιξης της 990 RC R, καθώς και την είσοδό της σε αγώνες superbike.