Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης (7/5) ο Ά ημιτελικός της Eurovision 2024 στο Μάλμε της Σουηδίας και μάθαμε τις πρώτες 10 χώρες που πάνε στον τελικό του ερχόμενου Σαββάτου.

Η Κύπρος κατάφερε να κερδίσει το πολυπόθητο εισιτήριο για τον Τελικό της Eurovision 2024. Οι 10 χώρες που προκρίθηκαν.

Μια φαντασμαγορική τελετή, όπως ακριβώς την περιμέναμε, χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις με πολύ θέαμα αλλά μέτρια γενικά τραγούδια και ατμόσφαιρα. Οι Σουηδοί στο Malmö φιλοξένησαν τη φετινή ευρωπαϊκή μουσική  διοργάνωση παίρνοντας τη σκυτάλη από την περσινή νικήτρια Loreen στην διοργάνωση του Λίβερπουλ το 2023.

Για άλλη μία χρονιά οι διοργανωτές αποφάσισαν να κρατήσουν το σλόγκαν “United By Music”, που φυσικά αναφέρεται στον οικουμενικό τρόπο που μας συνδέει η μουσική. 

Επιπλέον τα “Eurovision Lights” αποτελούν βασική θεματική του 68ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision. Ένα concept βασισμένο σε απλές γραμμικές διαβαθμίσεις, εμπνευσμένο από τις κάθετες γραμμές που διαπερνούν τόσο το Βόρειο Σέλας όσο και τους ισοσταθμιστές ήχου. Η Σουηδία φιλοξενεί τον διαγωνισμό για 7η φορά!

Eurovision Α’ Ημιτελικός – Ξεκίνησε με Φουρέιρα, έκλεισε με Τζόνι Λόγκαν

Έχοντας όλα αυτά στο μυαλό μας και με την καθοδήγηση των Petra Mede και Malin Åkerman, που παρουσιάζουν και τις τρεις βραδιές του διαγωνισμού βυθιστήκαμε στις εμφανίσεις του Α. Ημιτελικού.

Κινητοί κύβοι LED, δάπεδα LED, τεχνολογία φωτισμού, βίντεο και 3D σκηνική παρουσίαση απογείωσαν το φετινό θέαμα, με τη σκηνή να έχει τοποθετηθεί ακριβώς στη μέση του κοινού, σε σχήμα σταυρού, δημιουργώντας μια μοναδική εμπειρία 360 μοιρών.

Η βραδιά ξεκίνησε με ασπρόμαυρες εικόνες από παλιότερους νικητές του διαγωνισμού και τη χαρά της μουσικής άμιλλας. Η δική μας Ελένη Φουρέιρα ακολούθησε και απογείωσε την ατμόσφαιρα σηκώνοντας την αυλαία του διαγωνισμού. Ακολούθησαν Έρικ Σάαντε και Σανέλ, οι οποίοι ερμήνευσαν τα τραγούδια με τα οποία συμμετείχαν στο παρελθόν στη Eurovision – “Fuego” (Κύπρος 2018), “Popular” (Σουηδία 2011) και “SloMo” (Ισπανία 2022).

Σε αυτό τον Ημιτελικό συμμετείχαν 15 χώρες, ανάμεσά τους και η Κύπρος με τη Silia Kapsis, η οποία κατάφερε να κερδίσει την ψήφο του κοινού, εξασφαλίζοντας μια θέση στον Μεγάλο Τελικό.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα με τη Μαρίνα Σάττι διαγωνίζεται στον Β ημιτελικό την ερχόμενη Πέμπτη (9/5).

Μετά από ένα σόου γεμάτο μουσική, πολυπολιτισμικές παρουσίες, γκλίτερ και αρκετές εκκεντρικές εμφανίσεις, ήρθε η ώρα για την αποκάλυψη των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας.

Αγαπημένη μας στιγμή όταν στη σκηνή ανέβηκε ο τρεις φορές νικητής για την Ιρλανδία (1980, 1987 και 1992) Τζόνι Λόγκαν, ο οποίος ερμήνευσε τη νικητήρια συμμετοχή του 2012 για τη Σουηδία, το “Euphoria” της Loreen με τη συνοδεία έγχορδων.

Τέλος ο Benjamin Ingrosso μας έδωσε ένα show-stopping medley με μερικά μόνο από τα τραγούδια που ερμήνευσε πρόσφατα σε όλη την Ευρώπη στο πλαίσιο της περιοδείας του “Better Days”.

Έπειτα από δύο ώρες, το σόου μουσικής ολοκληρώθηκε, με την ανακοίνωση των 10 χωρών που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους από το τηλεοπτικό κοινό και περνούν στον Τελικό του Σαββάτου (11/5).

Eurovision 2024: Οι 10 χώρες του Ά Ημιτελικού που προκρίθηκαν

Το κοινό αποφάσισε και έδωσε τα 10 “εισιτήρια” στις παρακάτω χώρες, τις οποίες αναφέρουμε με τη σειρά που ανακοινώθηκαν: