Ούτε στην πρόβα τζενεράλε του τελικού της Eurovision 2024 θα συμμετέχει ο Ολλανδός τραγουδιστής Joost, όπως ανακοινώθηκε στο Malmo Arena, και, πλέον, όλα τα σενάρια για το αν θα συμμετάσχει αύριο στον τελικό είναι ανοιχτά.

Με την έναρξη της τελευταίας πρόβας για τον αυριανό (11/5) τελικό του διαγωνισμού τραγουδιού, από τα μεγάφωνα έγινε γνωστό πως η Ολλανδία δεν θα συμμετέχει και πάλι.

Μόλις έγινε η ανακοίνωση, ο κόσμος ακούγεται να αποδοκιμάζει έντονα.

Σύμφωνα με την De Telegraph, ο λόγος που δεν του επετράπη η παρουσία στη βραδινή πρόβα της κριτικής επιτροπής ήταν γιατί ακόμη είναι σε εξέλιξη η συνεδρίαση της EBU, η οποία, έως ότου ολοκληρωθεί και καταλήξει σε απόφαση, δεν του επιτρέπει να βγει στη σκηνή.

Δημοσιογράφος πλησίασε τον τραγουδιστή, μετά την απόφαση, θέλοντας να μάθει πώς αισθάνεται μετά τον θόρυβο που έχει προκαλέσει, αλλά και τι συμβαίνει με την EBU, ωστόσο ο Joost αρνήθηκε να απαντήσει.

«Να έχετε μια όμορφη μέρα», αρκέστηκε να πει.

Δείτε το βίντεο:

Eurovision: Τι συνέβη πριν από τον αποκλεισμό του Ολλανδού από τις πρόβες

Όλα ξεκίνησαν από τη συμπεριφορά του Joost έναντι της τραγουδίστριας του Ισραήλ, Eden, την οποία ειρωνεύτηκε. Αρχικά, αρνήθηκε να φωτογραφηθεί μαζί της, ενώ στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου χθες το βράδυ, μετά τον β’ ημιτελικό -εκεί που χασμουριόταν και έκανε γκριμάτσες η Μαρίνα Σάττι-, ο Joost είχε σκεπάσει το πρόσωπό του με μία σημαία και την έβγαλε μόνο για να προκαλέσει την τραγουδίστρια του Ισραήλ.

Κάποια στιγμή, η Eden ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν νιώθει ασφαλής στο Μάλμε, λόγω των αντιδράσεων κατά του Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα ακόμη και από τους ίδιους τους καλλιτέχνες, με τον επικεφαλής της συνέντευξης Τύπου να την ενημερώνει πως δεν είναι υποχρεωμένη να απαντήσει.

Τότε, ο Ολλανδός τραγουδιστής έβγαλε τη σημαία από το πρόσωπό του και ρώτησε με ύφος: «Γιατί όχι;».

Η ένταση συνεχίστηκε, καθώς κατά τη διάρκεια της πρωινής πρόβας οι εργαζόμενοι στη Malmo Arena έβγαλαν το πιάνο που είχε επί σκηνής, και όλοι έψαχναν να βρουν γιατί ο Joost δεν εμφανίστηκε στη σκηνή.

Εκεί ήρθε η ανακοίνωση της EBU, που τόνισε ότι ερευνά περιστατικό που αφορά τον Ολλανδό τραγουδιστή, σημειώνοντας πως οι πρόβες του ακυρώνονται «μέχρι νεωτέρας».

«Αυτή τη στιγμή διερευνούμε ένα περιστατικό που μας αναφέρθηκε και αφορά στον Ολλανδό καλλιτέχνη. Δεν θα κάνει πρόβες μέχρι νεωτέρας. Δεν έχουμε περαιτέρω σχόλια αυτή τη στιγμή και θα ενημερώσουμε σε εύθετο xρόνο» αναφέρει η EBU.

Υπήρξαν διάφορες φήμες ως προς το γιατί έλαβε αυτή την απόφαση η EBU.

Όπως αναφέρουν ολλανδικά και σουηδικά ΜΜΕ, ο τραγουδιστής είχε σοβαρό επεισόδιο με φωτογράφο, με αφορμή το Ισραήλ. Κάποια μέσα ενημέρωσης, μάλιστα, λένε ότι οι δύο άνδρες ήρθαν στα χέρια.

Ο ίδιος ο Joost αφαίρεσε από τους λογαριασμούς του στα σόσιαλ όλο το υλικό από την Eurovision και εκεί άρχισε μια έντονη φημολογία για αποκλεισμό της Ολλανδίας από τον διαγωνισμό.

Αυτό δεν έχει συμβεί, ακόμη τουλάχιστον, ενώ η EBU συνεδριάζει απόψε με αφορμή όλα όσα προηγήθηκαν (και για τις αντιδράσεις από την Ισπανία για ακύρωση της συνέντευξης Τύπου της Big-5) και δεν αποκλείεται πλέον ακόμη και ο αποκλεισμός της χώρας.