Τελικά το «απολιτική Eurovision» δεν βγήκε και αυτήν τη φορά στους διοργανωτές του διεθνούς διαγωνισμού τραγουδιού.

Η καλλιτεχνική φύση ορισμένων εκπροσώπων δεν τους επέτρεψε να σωπάσουν μπρος στη θηριωδία που διαπράττεται στη Λωρίδα της Γάζας – και τέχνη σημαίνει διαδήλωση με την κυριολεκτικότερη έννοια της λέξης.

«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία, λευτεριά στην Παλαιστίνη!»

Δεν είναι λίγοι μετέχοντες στον διαγωνισμό, λοιπόν, που διαδηλώνουν είτε τον θυμό είτε την οργή τους για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται εις βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Σήμερα, δε, διατυπώθηκαν και λόγια σταράτα, με την περσινή φιναλίστ του διαγωνισμού για λογαριασμό της Νορβηγίας, Αλεσάντρα Μέλε, να παραιτείται και να λέει τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη: «Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία, λευτεριά στην Παλαιστίνη!».

Αργότερα σήμερα (11/5), ο ολλανδικός ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός φορέας AVROTROS εξέδωσε ανακοίνωση για να φωτίσει περαιτέρω τι συνέβη με τον εκπρόσωπο της χώρας, Joost Klein, ο οποίος αποβλήθηκε από τον μουσικό διαγωνισμό.

Σε αυτήν, αναφέρεται ότι προηγήθηκε ένα έντονο περιστατικό με πρόσωπο της παραγωγής, χωρίς ωστόσο να υπάρχει έμπρακτη βία. Όπως τονίζεται στο κείμενο που δημοσιεύθηκε, ο Joost Klein ζήτησε επανειλημμένα να μην τον βιντεοσκοπούν κατά τη διάρκεια των προβών κάτι που δεν έγινε σεβαστό.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εκνευριστεί και να κινηθεί απειλητικά προς την γυναίκα της παραγωγής που κρατούσε την κάμερα, χωρίς όμως να την ακουμπήσει. Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση καταδικάζει κάθε μορφή βίας, ωστόσο δεν θεωρεί ότι ο αποκλεισμός ήταν δίκαιη πράξη.

Ο Joost Klein στη Eurovision 2024

Μετά το εν λόγω περιστατικό, η EBU αποφάσισε τον οριστικό του αποκλεισμό από την Eurovision.