Δύο Ουκρανοί αξιωματούχοι ασφαλείας συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι, έχοντας λάβει ρωσικές εντολές.

Συγκεκριμένα, η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας (SBU) ανακοίνωσε ότι απέτρεψε ρωσικό σχέδιο δολοφονίας του προέδρου της Ουκρανίας και άλλων υψηλόβαθμων Ουκρανών αξιωματούχων, συλλαμβάνοντας τους δύο πράκτορες της Ρωσίας που σχεδίαζαν τη δολοφονία των προαναφερθέντων ως ένα «δώρο» για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, με την ευκαιρία της ορκωμοσίας του σήμερα στο Κρεμλίνο.

Οι δύο συλληφθέντες ήταν μέρος ενός δικτύου πρακτόρων που ανήκαν στη ρωσική υπηρεσία κρατικής ασφάλειας (FSB), δήλωσε η SBU.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το BBC, αναζητούσαν πρόθυμους εκτελεστές μεταξύ των σωματοφυλάκων του Ζελένσκι, οι οποίοι θα μπορούσαν να τον πάρουν όμηρο και να τον σκοτώσουν.

Άλλα «υψηλόβαθμα μέλη» των ενόπλων δυνάμεων και πολιτικά στελέχη στοχοθετήθηκαν, όπως ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού Κιρίλο Μπουντάνοφ, ανέφεραν οι ουκρανικές υπηρεσίες.

Οι συλληφθέντες είναι «δύο συνταγματάρχες» της ουκρανικής κρατικής υπηρεσίας που είναι επιφορτισμένη με την ασφάλεια δημοσίων αξιωματούχων, διευκρινίστηκε, από την SBU.

Αυτό το δίκτυο το «επιτηρούσε» η FSB και οι δύο αξιωματικοί «μετέφεραν εμπιστευτικές πληροφορίες» στη Ρωσία, σύμφωνα με τη SBU.

Ήθελαν μεταξύ άλλων να στρατολογήσουν στρατιωτικούς «προσκείμενους στην υπηρεσία ασφαλείας» του προέδρου Ζελένσκι, προκειμένου να τον «πάρουν όμηρο και να τον σκοτώσουν», σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

Ένα από τα μέλη αυτού του δικτύου απέκτησε drone και εκρηκτικές ύλες, όπως λέει η SBU.

«Η τρομοκρατική επίθεση, που υποτίθεται ότι θα ήταν δώρο στον Πούτιν για την ορκωμοσία, συνιστά μια αποτυχία των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών», δήλωσε ο επικεφαλής της SBU Βάσιλ Μαλιούκ σύμφωνα με ανάρτηση της υπηρεσίας στο Telegram.

Η Ουκρανία έχει επανειλημμένως καταγγείλει απόπειρες δολοφονίας σε βάρος του προέδρου της και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Τον Απρίλιο ένας άνδρας, που θεωρήθηκε ύποπτος ότι βοήθησε τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών να προετοιμάσουν μία επίθεση εναντίον του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συνελήφθη στην Πολωνία, σύμφωνα με τις πολωνικές και ουκρανικές εισαγγελικές αρχές.