Ύπνος: Η συνήθεια που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αρτηριοσκλήρωσης, σύμφωνα με μελέτη

Επιστημονική ανάλυση αποκαλύπτει την απρόσμενη σύνδεση μεταξύ ακανόνιστου ύπνου και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association δείχνει ότι η διατήρηση σταθερού προγράμματος ύπνου παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων στους ενήλικες.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο ακανόνιστος ύπνος κάθε βράδυ και οι διαφορετικές ώρες κατάκλισης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αρτηριοσκλήρωσης σε ενήλικες άνω των 45 ετών, σε σύγκριση με άτομα με πιο σταθερές συνήθειες ύπνου.

Η αρτηριοσκλήρωση είναι η συσσώρευση λιπαρών εναποθέσεων, που ονομάζονται πλάκες, στα τοιχώματα των αρτηριών. Αυτές οι πλάκες μπορούν να στενέψουν τις αρτηρίες, μειώνοντας τη ροή του αίματος και την ποσότητα οξυγόνου και άλλων θρεπτικών συστατικών που φτάνουν στον οργανισμό. Επίσης, οι πλάκες μπορεί να σπάσουν και να δημιουργήσουν θρόμβο αίματος που θα αποφράξει την αρτηρία, οδηγώντας σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η σημασία της μελέτης για τον ύπνο και την υγεία της καρδιάς

Αυτή η μελέτη είναι από τις πρώτες που παρέχει αποδεικτικά στοιχεία για τη σύνδεση μεταξύ του ασταθούς ωραρίου ύπνου με την αρτηριοσκλήρωση.

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 2.000 ενήλικες, με μέσο όρο ηλικίας τα 69 έτη. Περίπου οι μισοί συμμετέχοντες ήταν γυναίκες, με διαφορετική καταγωγή.

Από το 2010 έως το 2013, οι συμμετέχοντες φορούσαν μια συσκευή καρπού που ανίχνευε πότε κοιμόντουσαν και πότε ήταν ξύπνιοι, ενώ παράλληλα συμπλήρωναν και ημερολόγιο ύπνου για επτά συνεχόμενες ημέρες. Επιπλέον, συμμετείχαν σε μια μελέτη ύπνου μίας νύχτας στο σπίτι τους για τη μέτρηση διαταραχών ύπνου που σχετίζονται με την αναπνοή, τα στάδια ύπνου, τις αφυπνίσεις μετά τον ύπνο και τον καρδιακό ρυθμό. Η μεγαλύτερη διαφορά στις ώρες ύπνου των συμμετεχόντων ήταν μια διακύμανση άνω των 2 ωρών μέσα σε μια εβδομάδα.

Από τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι άνω των 45 ετών που πέφτουν για ύπνο σε διαφορετικές ώρες κάθε βράδυ, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αρτηριοσκλήρωσης.

Για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και καλύτερη υγεία της καρδιάς, προσπαθήστε να διατηρείτε σταθερό πρόγραμμα ύπνου.

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι άτομα με ακανόνιστες ώρες ύπνου αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Σημαντικά συμπεράσματα της μελέτης:

Άτομα με ακανόνιστη διάρκεια ύπνου (διαφορά άνω των 2 ωρών την εβδομάδα) είχαν 1,4 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν υψηλές τιμές ασβεστοποιημένης πλάκας στις στεφανιαίες αρτηρίες, σε σύγκριση με άτομα με πιο σταθερή διάρκεια ύπνου. Η πλάκα αυτή αποτελεί τον κύριο παράγοντα κινδύνου για καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια.
Άτομα με ακανόνιστη διάρκεια ύπνου είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πλάκας στην καρωτίδα και μη φυσιολογικά αποτελέσματα στον δείκτη αστραγάλου-βραχίονα (ένδειξη αρτηριοπάθειας και ακαμψίας των αρτηριών).
Δεν βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ ακανόνιστης διάρκειας ύπνου και πάχους έσω-μέσου χιτώνα της καρωτίδας.
Άτομα με πιο ακανόνιστο χρονοδιάγραμμα ύπνου (διαφορά άνω των 90 λεπτών την εβδομάδα) είχαν 1,43 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν υψηλές τιμές ασβεστοποιημένης πλάκας στις στεφανιαίες αρτηρίες, σε σύγκριση με άτομα με πιο σταθερό χρονοδιάγραμμα ύπνου.

Σχόλια ειδικών και σημασία του ποιοτικού ύπνου

«Η διατήρηση τακτικών ωραρίων ύπνου είναι μια εύκολα προσαρμόσιμη αλλαγή στον τρόπο ζωής που μπορεί όχι μόνο να βελτιώσει τον ύπνο, αλλά και να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων για τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης.

Ο κακός ύπνος συνδέεται με:

Ο ύπνος προστέθηκε στις 8 βασικές συστάσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για τη βελτίωση και τη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας.

Η Ένωση προτείνει στους ενήλικες να κοιμούνται 7-9 ώρες τη μέρα, επειδή ο επαρκής ύπνος:

Ο σχεδιασμός της μελέτης και το γεγονός ότι ο ύπνος και η αθηροσκλήρωση μετρήθηκαν ταυτόχρονα, αποτελεί περιορισμό της ανάλυσης, καθώς οι ερευνητές δεν ήταν σε θέση να αξιολογήσουν εάν η μεγαλύτερη διαταραχή του ύπνου προκαλεί την ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης. Ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι καινοτόμα και υποστηρίζουν τη συνέχιση της έρευνας για την καλύτερη κατανόηση της διαταραχής του ύπνου και την ανάπτυξη του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με τους συγγραφείς.