Μεγάλο ήταν το πλήγμα στις καλλιέργειες της Χαλκιδικής από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Να ενταχθούν οι καλλιέργειες τους στην αντιχαλαζική προστασία ζητούν οι αγρότες της Χαλκιδικής, υποστηρίζοντας πως αν αυτό συνέβαινε η ζημιά που υπέστησαν από τα πρόσφατα ακταία καιρικά φαινόμενα θα ήταν μικρότερη.

Ο λόγος για τα περίπου 80.000 στρέμματα, που έχουν υποστεί ζημιές στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Προποντίδας, κυρίως ελαιόδεντρα, βερικοκιές, σιτηρά αλλά και κηπευτικά. Μάλιστα, σε 15 μέρες οι παραγωγοί βερίκοκων θα έμπαιναν στα κτήματά τους για να μαζέψουν τις υπερπρώιμες ποικιλίες αλλά όπως λένε η χρονιά έχει χαθεί ολοκληρωτικά.

Σύμφωνα με τους παραγωγούς η καταστροφή από την χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή πριν από δέκα ημέρες θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν ο νομός Χαλκιδικής είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας. Ένα πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται από τον ΕΛΓΑ κάθε χρόνο από τις 30 Μαΐου μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου όταν αεροπλάνα βομβαρδίζουν και διασπούν τα σύννεφα. Κάτι τέτοιο όμως δε συμβαίνει στη Χαλκιδική και είναι αίτημα, όχι μόνο των παραγωγών αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης και του επιμελητηρίου της Χαλκιδικής να ενταχθεί ο νομός στην αντιχαλαζική προστασία.

Πηγή:ertnews.gr

Html code here! Replace this with any non empty text and that’s it.