Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά από τον θάνατο του κορυφαίου κιθαρίστα Γιάννη Σπάθα, έφυγε από τη ζωή στα 73 του χρόνια ο Αντώνης Τουρκογιώργης, μια από τις ηγετικές μορφές στην ελληνική ροκ σκηνή. Σπάθας και Τουρκογιώργης ήταν το δίσυμο που έφτιαξε τους Socrates – το πιο γνωστό ελληνικό ροκ συγκρότημα – και όπως έλεγαν σε ένα από τα τραγούδια τους, «every dream comes to an end(Όλα τα όνειρα τελειώνουν). 
Από δεξιά, ο Αντώνης Τουρκογιώργης και ο Γιάννης Σπάθας στις αρχές της δεκαετίας του ’70
Κλείσιμο
Ξεκινώντας από τις αλάνες του Πειραιά, στα τέλη της δεκαετίας του ΄60, οι δύο μουσικοί ίδρυσαν την πιο γνωστή ελληνική ροκ μπάντα: 
Το αρχικό τους όνομα ήταν Persons και το ξεκίνημα έγινε το 1969 ενώ έπειτα έκαναν εμφανίσεις σε κλαμπ της Αθήνας, και κυρίως στο “Κύτταρο”.
Το πλούσιο ρεπερτόριο τους συμπεριελάμβανε αρκετά κομμάτια διασκευές από καλλιτέχνες όπως ο Jimi Hendrix, Cream, Frank Zappa, Rolling Stones, Αnimals κ.α. ενώ ένα φεγγάρι συμμετείχε και ο κιθαρίστας Johnny Lampizzi.
Το 1970 κυκλοφορούν το πρώτο τους σινγκλ με τίτλο “Κλείσ’ τα μάτια σου και άκου” και είναι η μοναδική φορά που χρησιμοποιούν ελληνικό στίχο, ενώ  την επόμενη χρονιά συμμετέχουν στη συλλογή “Ζωντανοί στο Κύτταρο”. 
Το 1972 ηχογραφούν τον πρώτο τους τους δίσκο με τίτλο το όνομα τους (Socrates Drank The Conium), η παραγωγή είναι κακή λόγω των λίγων ωρών που είχαν στη διάθεσή τους και μαζί με το Γ. Σπάθα και Α. Τουρκογιώργη είναι και ο ντράμερ Ηλίας Μπουκουβάλας.
Την ίδια χρονιά κυκλοφορούν το δεύτερο δίσκο τους, με τίτλο “Taste of Conium” όπου ξεχωρίζουν οι διασκευές στο “Satisfaction” των Rolling Stones και το “See See Rider” των Animals.

Ο μπασίστας και τραγουδιστής του πιο γνωστού ελληνικού ροκ συγκροτήματος έφυγε στα 73 του χρόνια – Οι προσπάθειες για διεθνή καριέρα και η συνεργασία με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου

Φεύγουν στην Ολλανδία και παίζουν σε διάφορα clubs, αλλά αναγκάζονται να φύγουν γιατί δεν έχουν άδεια εργασίας
Την επόμενη χρονιά κυκλοφορούν το άλμπουμ “On the Wings με παραγωγό τον Κώστα Φασόλα και νέο ντράμερ τον Γ. Τρανταλίδη
Το συγκεκριμένο άλπμπουμ έκανε τους SOCRATES σχετικά γνωστούς και στις ΗΠΑ- τα τραγούδια του δίσκου παίχτηκαν σε κολεγιακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς ενώ υπήρξαν και θετικές κριτικές από γνωστά αμερικάνικα μουσικά έντυπα, όπως το Billboard.
Στη συνέχεια το συγκρότημα μετακόμισε στο Λονδίνο: εκεί συνεργάστηκε με τον σπουδαίο συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου – άνοιγαν τις συναυλίες του σε όλη την Ευρώπη. Οι Socrates είχαν αρκετά άλμπουμ στη δισκογραφία τους, αλλά ξεχωρίζουν το περίφημο «Phos» του 1975 – 1976 με παραγωγό τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, στο οποίο υπήρχε το γνωστό «Mountains», στο οποίο ο Γιάννης Σπάθας έπιανε το ήχο του κλαρίνου στην ηλεκτρική κιθάρα, σε μία πρωτοποριακή προσπάθεια να συνδέσουν τη ροκ με την δημοτική μουσική
Ο τραγουδιστής, μπασίστας και ιδρυτικό μέλος των «Socrates Drunk the Conium» αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, από το το 2010. Υπήρξε ένας δυναμικός περφόμερ, τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και ασυμβίβαστος στο σύνολό του, καλλιτέχνης. 
Ο Γιάννης Σπάθας υπήρξε ένας εξαιρετικός session μουσικός, που συνεργάστηκε με όλους τους γνωστούς Έλληνες καλλιτέχνες παίζοντας όλα τα είδη της μουσικής.  
Ο Μάκης Γιούλης, ο τελευταίος ντράμερ των Socrates είπε σε δήλωσή του για την απώλεια του φίλου του: «Τελικά σήμερα Κυριακή του Πάσχα του 2024 ήρθε η ώρα για το μεγάλο αντίο που φοβόμουν τόσο πολύ όλα αυτά τα χρόνια ότι κάποια στιγμή θα βρεθώ στην τόσο δύσκολη θέση να σου πω… Επιτέλους θα ησυχάσει η ψυχούλα σου από τον Γολγοθά που τράβαγες από τον Απρίλιο του 2010… Αντίο αγαπημένε μου φίλε, αντίο αγαπημένε μου συνεργάτη, αντίο μοναδικέ μου Tony»..
Μέσω ανάρτησης, ο άλλοτε συνεργάτης του, Κώστας Μπίγαλης, αποχαιρέτησε τον Αντώνη Τουρκογιώργη, όταν πληροφορήθηκε τον θάνατό του. «Σήμερα έφυγε ο μεγάλος μουσικός, κιθαρίστας, συνθέτης και τραγουδιστής, Αντώνης Τουρκογιώργης, να συναντήσει τον αδερφικό του φίλο, Γιάννη Σπάθα, το άλλο του μισό των θρυλικών Socrates Drunk the Conium του κορυφαίου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών. Tony Power. Για πάντα».
Τα δύσκολα για τον Αντώνη Τουρκογιώργη ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2010, όταν υπέστη εγκεφαλικό και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας. Έκτοτε δεν κατάφερε ποτέ να επανέλθει ουσιαστικά. Στη συνέχεια είχε υποβληθεί σε ειδική επέμβαση ενδοαγγειακού εμβολισμού ανευρύσματος εγκεφάλου και με την ολοκλήρωση της τότε επέμβασης οι γιατροί εξέφρασαν στη σύζυγο του την αισιοδοξία τους ότι θα ζήσει, ωστόσο όχι με τον τρόπο που είχε συνηθίσει.
Ο ταλαντούχος μουσικός υπήρξε ένας δυναμικός περφόμερ, τραγουδιστής, μπασίστας, συνθέτης και στιχουργός. Αφοσιώθηκε στην ροκ μουσική και άφησε το προσωπικό του αποτύπωμα. Η ξαφνική περιπέτεια της υγείας του τον απομάκρυνε από την σκηνή και βρέθηκε σε μεγάλη δοκιμασία ώστε να μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια του. Από το 2010 ήταν καθηλωμένος.
Η συναυλία για τον Αντώνη Τουρκογιώργη
Στις 10 Οκτωβρίου του 2018, οι φίλοι του έδειξαν πως δεν τον ξεχνούν και οργάνωσαν μια μεγάλη συναυλία με σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα για τη στήριξή του ώστε να ακολουθήσει αποκατάσταση σε ειδικό θεραπευτικό κέντρο.  
Μεταξύ άλλων, στην συναυλία τότε συμμετείχαν η Ελένη Βιτάλη, ο Βαγγέλης Γερμανός, η Γλυκερία, ο Χρήστος Δάντης, η Ελεονώρα και ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Χρήστος Θηβαίος, ο Κώστας Μπίγαλης, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και άλλα σπουδαία ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου.
Ο Αντώνης Τουρκογιώργης ακολούθησε και σόλο καριέρα κάνοντας πολλές επιτυχημένες συνεργασίες. Το 2007 κυκλοφόρησε το αυτοβιογραφικό βιβλίο του, με τίτλο «Το Συγκρότημα» στο οποίο με χιούμορ και ζωντάνια καταγράφει, πώς δημιουργείται ένα συγκρότημα με βάση την προσωπική του εμπειρία, ενώ ταυτόχρονα ξετυλίγει τη μουσική του πορεία από τα πρώτα του βήματα στη μουσική μέχρι το τέλος. Κομβικό σημείο βεβαίως του βιβλίου αποτελεί η περιπετειώδης και ανατρεπτική μουσική διαδρομή των σπουδαίων Socrates.
Προσωπικοί δίσκοι
«Τα Μάτια 14» (1986)
«Επεισόδιο» (1988)
«Μόνον Όρθιοι» (1990)
«Πυρ, Γυνή και Rock and Roll» (1991) (με τη Λίνα Μπαμπατσιά)
«Βήματα» (1992)
«Ουφ!» (1998)
Με τους Socrates Drank the Conium
«Socrates Drank the Conium» (1972)
«Taste of Conium» (1972)
«On the Wings» (1973)
«Phos» (1976)
«Waiting for Something» (1980)
«Breaking Through» (1981)
«Plaza» (1984)
Ειδήσεις σήμερα:
Σαν σενάριο ταινίας – Ο Ουκρανός βιαστής, το ζευγάρι των Τσέχων, ένα πάρτι γενεθλίων και… πολύ ξύλο στην Κύπρο
Κροτίδα έσκασε στα χέρια 14χρονου στα Χανιά – Έχασε τρία δάχτυλα
«Αν ακούς, σε αγαπάω επίσης»: Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ απάντησε σε θαυμάστριά του… 60 χρόνια μετά – Δείτε βίντεο

Content snippet: CookieBar