Το Νο1 κόλπο για καλύτερο ύπνο, σύμφωνα με έρευνα – Είναι πιο ευεργετικό για την υγεία σας από τις 8 ώρες

Σύμφωνα με μελέτη του Nuffield Health το 2022, το 74% των ενηλίκων αναφέρουν κακή ποιότητα ύπνου. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς πολλοί από εμάς ανταγωνιζόμαστε φίλους και συναδέλφους για το ποιος νιώθει πιο κουρασμένος, ενώ το άγχος της καθημερινότητας μας βαραίνει.

Φυσικά, όλοι γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να κοιμόμαστε περίπου 8 ώρες την ημέρα. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS) συστήνει ακόμα και 7 έως 9 ώρες ύπνου για καλύτερη υγεία. Ωστόσο, μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι αυτό ίσως να μην αρκεί για ένα υγιεινό πρόγραμμα ύπνου.

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sleep κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι 8 ώρες ύπνου δεν είναι αρκετές. Αντιθέτως, αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι η συνέπεια.

Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές στην Αυστραλία, την Αγγλία και την Αμερική, διαπίστωσε ότι το να πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα αποτελεί ισχυρότερο παράγοντα για την μακροζωία.

Προηγούμενες έρευνες είχαν συνδέσει την αναπάρκεια ύπνου με τον πρόωρο θάνατο. Ωστόσο, σύμφωνα με αυτή τη νέα μελέτη, οι 6 ώρες ύπνου τη νύχτα σε τακτικό πρόγραμμα πιθανότατα σας διατηρούν πιο υγιείς από τις 8 ώρες με ασταθές πρόγραμμα.

Ο Matt Walker, νευροεπιστήμονας και διευθυντής του Κέντρου Επιστημών Ύπνου του Ανθρώπου στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, δήλωσε στο περιοδικό Sleep: «Πλέον, δεν παίζει ρόλο μόνο ο χρόνος που κοιμάστε, αλλά και η συνέπεια στον ύπνο που είναι σημαντική».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συνέπεια στον ύπνο συνδέεται με:

20-48% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες.
16-39% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο.
22-57% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από διαβήτη τύπου 2, φλεγμονή ή επιπλοκές που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Είναι ενδιαφέρον ότι η διάρκεια του ύπνου δεν επηρέασε τους θανάτους από καρκίνο, αλλά η κανονικότητα του ύπνου το έκανε.

Το NHS συνιστά ότι εάν δυσκολεύεστε να φτάσετε ή να κοιμηθείτε, θα πρέπει να δοκιμάσετε τις ακόλουθες συμβουλές:

Αποφύγετε τις ηλεκτρονικές συσκευές για μία ώρα πριν τον ύπνο.
Κοιμηθείτε σε ένα ήσυχο, σκοτεινό, δροσερό δωμάτιο.
Αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, σηκωθείτε και κάντε κάτι χαλαρωτικό αντί να προσπαθήσετε να κοιμηθείτε με το ζόρι.