Αντιμέτωπη με μια νέου είδους απειλή βρίσκεται η Δύση, και κατ’ επέκταση το ΝΑΤΟ, η οποία δεν είναι πλέον θεωρητική καθώς τα μεγάλα υποθαλάσσια δίκτυα μεταφοράς δεδομένων και ενέργειας βρίσκονται εκτεθειμένα σε κακόβουλες εξωτερικές παρεμβάσεις και επιθέσεις. Η απειλή αυτή είναι κρίσιμης σημασίας καθώς τα δίκτυα αυτά είναι ευάλωτα σε επιθέσεις όχι μόνο από κρατικές οντότητες όπως η Ρωσία, αλλά και από ανεξέλεγκτες τρομοκρατικές ή εγκληματικές επιθέσεις.
Καθώς το 95% του παγκόσμιου Ιντερνετ διακινείται μέσω υποθαλάσσιων δικτύων, είναι προφανείς οι τεράστιες επιπτώσεις που θα είχε στην παγκόσμια οικονομία αλλά και σε όλους τους τομείς της ζωής, ακόμη και στη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων, η βίαιη παρέμβαση και διακοπή της διακίνησης δεδομένων. Μέσω της μεταφοράς των δεδομένων από το υποθαλάσσιο δίκτυο καλωδίων οπτικών ινών υπολογίζεται ότι πραγματοποιούνται καθημερινά συναλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο που φτάνουν στα 8 τρισ. δολάρια.
Το μήκος χιλιάδων χιλιομέτρων υποθαλάσσιων καλωδίων το καθιστά ευάλωτο ως σύστημα και δίνει πλεονέκτημα σε αυτόν που επιδιώκει να προκαλέσει ζημιά στα δίκτυα αυτά.
Στο ΝΑΤΟ τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονος προβληματισμός για τη διατήρηση της ασφάλειας των υποθαλάσσιων δικτύων. Μόλις πριν από λίγες ημέρες ένας ανώτερος αξιωματικός του ΝΑΤΟ, ο αντιναύαρχος Ντιντιέρ Μαλετέρε, προειδοποίησε ότι κρίσιμα υποβρύχια καλώδια και αγωγοί βρίσκονται σε κίνδυνο (συνέντευξη στον «Guardian»).
Κλείσιμο
Ο χάρτης με τα υποθαλάσσια δίκτυα οπτικών ινών και ενέργειας
Υποπτα επεισόδια
Ο αντιναύαρχος, που είναι υποδιοικητής του Κοινού Στρατηγείου Ναυτικών Δυνάμεων (MARCOM) και έχει υπηρετήσει σε υποβρύχια, δήλωσε ότι υπάρχουν ύποπτες δραστηριότητες και περιπτώσεις ζημιών που χτυπούν συναγερμό για πιθανές απειλές από τη Ρωσία και ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ χρησιμοποιούν λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης, αισθητήρες και πολλά άλλα για την προστασία των ευάλωτων υποβρύχιων δικτύων, καθώς απειλείται η ασφάλεια του 1 δισεκατομμυρίου πολιτών των χωρών-μελών της Συμμαχίας.
Σύμφωνα με τον αντιναύαρχο, το ΝΑΤΟ έχει εντοπίσει αρκετές περιπτώσεις ύποπτης δραστηριότητας γύρω από υποβρύχιες υποδομές τα τελευταία χρόνια και πρόσθεσε ότι οι Ρώσοι «έχουν αναπτύξει πολύ τον υβριδικό πόλεμο κάτω από τη θάλασσα για να διαταράξουν την ευρωπαϊκή οικονομία».
Σε μια περίοδο κλιμακούμενων εντάσεων οι χώρες του ΝΑΤΟ υποχρεώνονται να σαρώνουν εκτενώς τα ύδατά τους χρησιμοποιώντας αισθητήρες, δορυφόρους, ακόμη και υποβρύχιο εξοπλισμό για τον εντοπισμό ύποπτων κινήσεων και για την προστασία των υποθαλάσσιων δικτύων.

Εκατομμύρια χιλιόμετρα καλωδίων είναι εκτεθειμένα στα βάθη των ωκεανών και αποτελούν εύκολο στόχο για κράτη αλλά και τρομοκρατικές ή εγκληματικές οργανώσεις
Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Content snippet: CookieBar