Το Ισραήλ σχεδιάζει να μεταβιβάσει τον έλεγχο του συνοριακού περάσματος της Ράφα της Γάζας σε μια «ιδιωτική αμερικανική εταιρεία ασφαλείας» δηλαδή σε μισθοφορική εταιρεία, μετά την ολοκλήρωση της επίθεσής του στην πόλη, ανέφερε η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz. Σύμφωνα με την Haaretz, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με την ανώνυμη εταιρεία, η οποία απασχολεί πρώην επίλεκτους στρατιώτες των ΗΠΑ και ειδικεύεται στη διασφάλιση στρατηγικών περιοχών στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν την εταιρεία εάν χρειαστεί, πρόσθεσε το δημοσίευμα. Ωστόσο, οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να το επιβεβαιώσουν αυτό. Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη ότι δεν είχε καμία γνώση για τη μεταβίβαση του ελέγχου σε ιδιωτική αμερικανική εταιρεία. «Δεν γνωρίζω τίποτα», είπε, με έναν άλλο εκπρόσωπο, τον Μάθιου Μίλερ, να επαναλαμβάνει την ίδια απάντηση άγνοιας.

Ο Μίλερ εξέφρασε επίσης την επιδοκιμασία της τρέχουσας επίθεσης του Ισραήλ στη Ράφα – παρά τις μακροχρόνιες προειδοποιήσεις ότι θα μπορούσε να επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση – λέγοντας ότι είχε ως στόχο να διαλύσει τον έλεγχο της Χαμάς στην πλευρά της Γάζας στο πέρασμα. «Η κατάληψη του συνοριακού περάσματος της Ράφα από το Ισραήλ έχει νόμιμο στόχο να εμποδίσει τη Χαμάς να πάρει τον έλεγχο του περάσματος», δήλωσε.

Η κατάληψη του περάσματος της Ράφα – Εκτοπίστηκαν 150.000 κάτοικοι παραμένουν από 1.25 εκατομμύρια έως 1.35 πολίτες στη Ράφα

Τα ξημερώματα της Τρίτης 7 Μαΐου, ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε και έκλεισε το συνοριακό πέρασμα της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου, το οποίο αποτελούσε το κύριο σημείο εισόδου για την ανθρωπιστική βοήθεια που πήγαινε στη Λωρίδα της Γάζας από τον Οκτώβριο.

Το Ισραήλ διεξάγει επίσης αεροπορικές επιδρομές στην ανατολική Ράφα, αφού έδωσε εντολή σε περίπου 100.000 Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν την περιοχή τη Δευτέρα. Αποχώρησαν 50.000 περισσότεροι κάτοικοι εξαιτίας της ανυπαρξίας ασφαλών σημείων. Περίπου 1,4 εκατομμύρια αναγκαστικά εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι αναζητούν σήμερα καταφύγιο στην πόλη. Το Ισραήλ απειλεί καθημερινά να εισβάλει στη Ράφα τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω προειδοποιήσεων για ολέθριες συνέπειες για τον άμαχο πληθυσμό από ΜΚΟ, την UNICEF και τον ΟΗΕ

Παλαιστίνιοι νοσοκομειακοί αξιωματούχοι δήλωσαν τη Δευτέρα ότι ένα ισραηλινό χτύπημα σε σπίτι στη Ράφα σκότωσε πέντε Παλαιστίνιους, μετά από προηγούμενη επίθεση στην οποία σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο μωρά και άλλα παιδιά. Μάλιστα η συγκεκριμένη λίστα με τα ονόματα και τις ηλικίες δόθηκε στην δημοσιότητα από τον δήμαρχο της Ράφα.

Τα πλήγματα στη Ράφα ήρθαν αμέσως μετά τη δήλωση της Χαμάς ότι συμφώνησε σε μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός από τους διαμεσολαβητές. Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε εντολή για την εκκίνηση της κατάληψης του περάσματος της Ράφα, κάτι που θέτει σε κίνδυνο την μεταφορά ανθρωπιστικής