Το αρχαίο βότανο που μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα και να μειώσετε το άγχος

Ένα συμπλήρωμα διατροφής φτιαγμένο από ένα αρχαίο βότανο θα μπορούσε να σας βοηθήσει να έχετε έναν καλύτερο ύπνο και να μειώσετε τα συναισθήματα άγχους χάρη στις χαλαρωτικές του ιδιότητες. Ο καλός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας και ένα αρχαίο βότανο θα μπορούσε να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο εύκολα.

Εάν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, πιθανότατα έχετε κάνει αρκετή έρευνα για προϊόντα και συμπληρώματα διατροφής που ισχυρίζονται ότι μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε τον ύπνο που χρειάζεται το σώμα σας. Αλλά υπάρχει ένα λιγότερο γνωστό αρχαίο βότανο που θα μπορούσε να είναι το «κλειδί» για τη βελτίωση του ύπνου σας και θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη μείωση του άγχους.

Η Ashwagandha (Ασβαγκάντα) είναι ένα θαμνώδες φυτό που χρησιμοποιείται ευρέως ως συμπλήρωμα διατροφής σήμερα και φημολογείται ότι έχει μια σειρά από σημαντικά οφέλη για την υγεία, όπως:

Λέγεται επίσης ότι βοηθά σε καταστάσεις όπως το άγχος και η υπογονιμότητα, αν και χρειάζονται πιο ισχυρές μελέτες σε αυτούς τους τομείς. Το βότανο, γνωστό και ως withania somnifera (Βιθάνια), παίζει σημαντικό ρόλο στην Αγιουρβέδα, το παραδοσιακό σύστημα ιατρικής στην Ινδία. Είναι γνωστό για τις χαλαρωτικές του ιδιότητες λόγω του ότι είναι πλούσιο σε withanolides, μια φυσική ένωση που πιστεύεται ότι δημιουργεί θεραπευτική επίδραση στον οργανισμό, αναφέρει το Gloucestershire Live.

Το κύριο όφελος για την υγεία που ωθεί τους ανθρώπους να λαμβάνουν ashwagandha είναι η ικανότητά του να μειώνει τα επίπεδα στρες. Σε μελέτες, η ashwagandha έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες, βοηθώντας έτσι στην ανακούφιση των συμπτωμάτων άγχους σε ορισμένους ανθρώπους.

Αρκετές κλινικές μελέτες και δοκιμές υποστηρίζουν τη χρήση ashwagandha για την ανακούφιση του άγχους, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης 60 ημερών σε 64 άτομα με χρόνιο στρες. Στη δοκιμή, αποκαλύφθηκε ότι εκείνοι που έλαβαν εκχύλισμα ashwagandha ανέφεραν μέση μείωση 69% στο άγχος και την αϋπνία, σε σύγκριση με μόλις 11% στην ομάδα ελέγχου με εικονικό φάρμακο.

Αλλά δεν είναι μόνο τα επίπεδα άγχους στα οποία μπορεί να βοηθήσει η ashwagandha. Έχει επίσης αναφερθεί ότι βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης, της απόδοσης εργασιών και της προσοχής, προστατεύοντας από το οξειδωτικό στρες στον εγκέφαλο, καθώς και βελτιώνοντας σημαντικά τη μέγιστη παροχή οξυγόνου των αθλητών για αύξηση της αθλητικής απόδοσης.

Οι ανακουφιστικές του ιδιότητες μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κοιμούνται καλύτερα τη νύχτα, ιδιαίτερα εάν παραμένουν ξύπνιοι λόγω αϋπνίας, ενώ υπάρχουν ακόμη και κάποια στοιχεία που υποδηλώνουν ότι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης και τη λίμπιντο και θα μπορούσε να έχει κάποια πιθανά οφέλη για την ανδρική γονιμότητα.