Κορυφώνεται όσο περνούν οι ώρες η αγωνία για τους αμάχους στη Γάζα, ιδίως μετά το κλείσιμο από το Ισραήλ του μοναδικού περάσματος στη Ράφα, από το οποίο μπορούσε να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια.

Ώρες αγωνίας συνεχίζουν να περνούν οι άμαχοι στη Ράφα, όπου το Ισραήλ φέρεται αποφασισμένο να προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση, δυσκολεύοντας περαιτέρω τη διαπραγμάτευση για την επίτευξη εκεχειρίας.

Παρά την αποδοχή από τη Χαμάς των όρων κατάπαυσης του πυρός που πρότειναν οι μεσολαβητές, το Ισραήλ διαμηνύει ότι οι όροι μιας συμφωνίας απέχουν ακόμη πολύ από το να επιτευχθεί συμφωνία. Παράλληλα, τόσο ο Μπενιαμίν Νετανιάχου όσο και άλλοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η κατάληψή του περάσματος στη Ράφα είναι «κρίσιμη για τη διάλυση της Χαμάς» και ότι η επιχείρηση θα συνεχιστεί, σε μια προσπάθεια προφανώς να ασκηθεί περαιτέρω πίεση στη Χαμάς.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους Times of Israel, ο Νετανιάχου τόνισε ότι «η τελευταία πρόταση της Χαμάς για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός είχε σκοπό να σαμποτάρει την είσοδο των δυνάμεών μας στη Ράφα. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη».

«Η επιχείρηση στη Ράφα έχει σκοπό να φέρει πίσω τους ομήρους και να εξαλείψει τη Χαμάς. Όπως αποδείξαμε ήδη στην προηγούμενη απελευθέρωση των ομήρων, η στρατιωτική πίεση στη Χαμάς είναι προϋπόθεση για την επιστροφή των ομήρων» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η ‘προσφορά’ της Χαμάς απέχει πολύ από τις ζωτικές απαιτήσεις του Ισραήλ. Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στη Χαμάς να αποκαταστήσει την άδικη κυριαρχία της στη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ δεν θα της επιτρέψει να αποκαταστήσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες προκειμένου να συνεχίσει να εργάζεται προς την καταστροφή μας. Το Ισραήλ δεν μπορεί να δεχτεί μια πρόταση που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών μας και το μέλλον της χώρας μας».

Υποστήριξε, ακόμα, πως έδωσε εντολή στην ισραηλινή διαπραγματευτική ομάδα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Κάιρο να «παραμείνει σταθερή» στους όρους του Ισραήλ για την απελευθέρωση των ομήρων και στις απαιτήσεις του για την ασφάλεια, ενώ παράλληλα «συνεχίζεται η στρατιωτική εκστρατεία κατά της Χαμάς».

התחלנו לפעול ברפיח. החלפנו את דגלי החמאס בדגלי ישראל. נמשיך עד לניצחון המוחלט. pic.twitter.com/vQUBYTOM3t— Benjamin Netanyahu – בנימין נתניהו (@netanyahu) May 7, 2024

Στο πλαίσιο αυτό, το BBC, επικαλούμενο Ισραηλινό αξιωματούχο, παραθέτει τέσσερα σημεία της πρότασης στην οποία έχει καταλήξει η Χαμάς, με τα οποία το Ισραήλ διαφωνεί:

Το έγγραφο αναφέρεται στο τέλος του πολέμου, που περιγράφεται ως μόνιμη κατάπαυση του πυρός
Οι γυναίκες στρατιώτες να απελευθερωθούν σε δεύτερη φάση της διαδικασίας
Αν δεν βρεθούν 33 ζωντανοί όμηροι για την πρώτη φάση, τότε μπορούν να αντικατασταθούν με πτώματα, κάτι που ο Ισραηλινός αξιωματούχος λέει ότι είναι ανεπίτρεπτο
Το Ισραήλ θα είναι υποχρεωμένο να απελευθερώσει έναν συμφωνημένο αριθμό κρατουμένων από έναν κατάλογο που θα δώσει η Χαμάς, χωρίς δικαίωμα βέτο για οποιαδήποτε μεμονωμένη περίπτωση

Πάντως, οι προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο διπλωματικό πεδίο συνεχίζονται. Αντιπροσωπεία της Χαμάς έφθασε στο Κάιρο από τη Ντόχα του Κατάρ για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αναφέρει ανακοίνωση της παλαιστινιακής οργάνωσης που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας.

Την ίδια ώρα, ο αξιωματούχος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν προειδοποίησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βηρυτό ότι, εάν συνεχιστεί η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, δεν θα υπάρξει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Παράλληλα, το αιγυπτιακό μέσο Al-Qahera News που πρόσκειται στις υπηρεσίες πληροφοριών μετέδωσε ότι οι διαμεσολαβητές της Αιγύπτου, του Κατάρ και των ΗΠΑ διεξάγουν συζητήσεις σήμερα στο Κάιρο με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς με στόχο μια εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι αντιπροσωπείες του Κατάρ και των Ηνωμένων Πολιτειών συνεχίζουν τις συνομιλίες τους με την αιγυπτιακή αντιπροσωπεία και την αντιπροσωπεία της Χαμάς» για να συζητήσουν για την κατάπαυση του πυρός, μετέδωσε το αιγυπτιακό μέσο ενημέρωσης επικαλούμενο “υψηλόβαθμο αξιωματούχο” ο οποίος δεν έκανε καμία αναφορά στην παρουσία ισραηλινής αντιπροσωπείας.

ΗΠΑ: Ισραήλ – Χαμάς θα πρέπει να οριστικοποιήσουν μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε σήμερα ότι το Ισραήλ διαβεβαίωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες πως η στρατιωτική επιχείρησή του στη Ράφα είναι «περιορισμένης» κλίμακας και διάρκειας και έχει στόχο να κόψει τις προμήθειες όπλων στη Χαμάς.

Ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον παραμένει αντίθετη σε μια «μεγάλη» χερσαία επίθεση στη Ράφα και θέλει να ξανανοίξει «το συντομότερο δυνατόν» το σημείο διέλευσης για την ανθρωπιστική βοήθεια στα αιγυπτιακά σύνορα, το οποίο έχει κλείσει ο ισραηλινός στρατός.

Το Ισραήλ και η Χαμάς «θα πρέπει να είναι σε θέση να καλύψουν τα κενά που απομένουν» για να καταλήξουν σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία συζητείται επί του παρόντος, πρόσθεσε ο Τζον Κίρμπι. Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι ελπίζει πως θα επιτευχθεί «πολύ σύντομα» μια τελική συμφωνία κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Κάιρο της Αιγύπτου.