Συνταγή για πασχαλινό κέικ – Ένα υπέροχο γλυκό για το τραπέζι σας

Βάλτε τα ανάμεικτα αποξηραμένα φρούτα σε ένα μπολ με τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και 2 κουταλιές της σούπας νερό. Σκεπάστε το και μαγειρέψτε το στο φούρνο μικροκυμάτων για 2 λεπτά, στη συνέχεια αφήστε το να κρυώσει εντελώς. Εναλλακτικά, ζεστάνετε το απαλά σε ένα τηγάνι, ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και αφήστε το να κρυώσει.

Φτιάξτε αυτό το κλασικό Πασχαλινό κέικ Simnel. Στολίστε το με 11 μπάλες αμυγδαλωτού που θεωρείται ότι συμβολίζουν τους 11 μαθητές του Ιησού Χριστού, εκτός του Ιούδα ή με ανοιξιάτικα λουλούδια.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 150°C – 130°C με αέρα. Ανοίξτε με τον πλάστη ένα τρίτο του marzipan και χρησιμοποιήστε τη βάση μιας βαθιάς φόρμας για κέικ 20 εκατοστών ως πρότυπο για να κόψετε έναν κύκλο. Τυλίξτε τυχόν κομμάτια και τα υπόλοιπα δύο τρίτα της πάστας αμυγδάλου και αφήστε τα στην άκρη για αργότερα.

Βουτυρώστε και στρώστε τη φόρμα του κέικ με διπλή στρώση λαδόκολλας. Χτυπήστε το βούτυρο και τη ζάχαρη μαζί μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε τα αυγά, το αλεύρι, τα αμύγδαλα, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα λεμονιού, το μείγμα μπαχαρικών και τη βανίλια (όλα μαζί) και ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν καλά. Ανακατέψτε τα κρύα μουλιασμένα αποξηραμένα φρούτα και ρίξτε μέσα τα κεράσια.

250 γραμμάρια ανάμεικτα αποξηραμένα φρούτα
1 πορτοκάλι, ξύσμα και χυμός
500 γραμμάρια πάστα αμυγδάλου (marzipan)
250 γραμμάρια βούτυρο, μαλακωμένο
200 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
4 αυγά, συν 1 χτυπημένο για το γλάσο
175 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γραμμάρια αλεσμένα αμύγδαλα
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 λεμόνι, ξύσμα
2 κουταλάκια του γλυκού μείγμα μπαχαρικών
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
100 γραμμάρια κεράσια γλασέ, κομμένα στη μέση
3 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα βερίκοκο

Αδειάστε το μισό μείγμα του κέικ στη φόρμα. Βάλτε από άνω τον δίσκο από μαρζιπάν, μετά το υπόλοιπο μείγμα του κέικ και ισιώστε την επιφάνεια με μια σπάτουλα. Ψήστε για 2 ώρες. Ελέγξτε αν έχει ψηθεί εισάγοντας ένα ξυλάκι για σουβλάκι στο κέντρο του κέικ. Αν κολλήσει υγρό στο ξυλάκι για σουβλάκι, ξαναβάλτε το στο φούρνο για άλλα 10 λεπτά και μετά ελέγξτε ξανά. Αφήστε το να κρυώσει μέσα στη φόρμα για 15 λεπτά, μετά αναποδογυρίστε το σε μια σχάρα και αφήστε το να κρυώσει εντελώς.

Οδηγίες:

Αλείψτε την κορυφή του κέικ με μαρμελάδα βερίκοκο. Ανοίξτε το μισό από το υπόλοιπο μαρζιπάν και χρησιμοποιήστε τη βάση του κέικ ως πρότυπο για να κόψετε άλλον- ένα δίσκο. Τοποθετήστε το πάνω στο κέικ και τσιμπήστε τις άκρες, αν θέλετε. Πλάστε το υπόλοιπο μαρζιπάν σε 11 μπαλάκια ίσου μεγέθους. Αλείψτε το μαρζιπάν με χτυπημένο αυγό και τοποθετήστε τις μπάλες αμυγδαλωτού σε κύκλο στην κορυφή γύρω από την εξωτερική πλευρά και αλείψτε τους και με λίγο αυγό. Βάλτε το κάτω από ένα δυνατό γκριλ για ένα ή δύο λεπτά μέχρι να αρχίσει να καραμελώνει – προσέξτε γιατί το μαρζιπάν θα καεί εύκολα. Αφήστε το να κρυώσει και τυλίξτε μια κορδέλα γύρω από το κέικ, αν θέλετε. Διατηρήστε το κέικ έως μία εβδομάδα σε σφραγισμένο σκεύος.