Συνταγή για παραδοσιακό κοκορέτσι: Βήμα – βήμα όλη η διαδικασία

Προετοιμασία εντοσθίων: Καθαρίστε καλά τη συκωταριά, το πνευμόνι και την καρδιά από τα λίπη. Κόψτε τα σε μικρά κομμάτια, περίπου 2-3 εκ.

Το κοκορέτσι αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα πασχαλινά εδέσματα, γεμάτο με πλούσιες γεύσεις και αρώματα. Η παρασκευή του μπορεί να φαντάζει περίπλοκη, όμως με τα κατάλληλα βήματα και μερικά μυστικά, μπορείτε να φτιάξετε ένα λαχταριστό κοκορέτσι στο σπίτι σας.

Υλικά:

Μαρινάδα: Σε ένα μπολ, βάλτε τα κομμένα εντόσθια, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον άνηθο, τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και το ελαιόλαδο. Ανακατέψτε καλά και αφήστε τα να μαριναριστούν για τουλάχιστον 2 ώρες, ή κατά προτίμηση από το προηγούμενο βράδυ.

Πλέξιμο: Πλύνετε καλά το έντερο και στραγγίξτε το. Ξεκινήστε περνώντας από το άνοιγμα του εντέρου ένα ξύλινο σουβλάκι (αν θέλετε), για να σας διευκολύνει στο πλέξιμο. Τοποθετήστε ένα κομμάτι σπάγκο στο άκρο του εντέρου και δέστε το καλά. Ξεκινήστε να περνάτε τα μαριναρισμένα κομμάτια εντοσθίων στο έντερο, εναλλάσσοντάς τα με κομμάτια κρεμμυδιού. Πιέστε ελαφρώς τα εντόσθια μέσα στο έντερο, για να γεμίσει ομοιόμορφα. Κλείστε το άκρο του εντέρου με σπάγκο και δέστε το καλά.

Ψήσιμο: Αν χρησιμοποιήσετε ξύλινα σουβλάκια, ψήστε το κοκορέτσι στα κάρβουνα, γυρίζοντάς το συχνά, για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα. Αν δεν χρησιμοποιήσετε ξυλάκια για σουβλάκια, ψήστε το κοκορέτσι σε σχάρα ή σε ταψί με λαδόκολλα στους 200°C για περίπου 45-50 λεπτά, γυρίζοντάς το συχνά.

Οδηγίες:

Σερβίρισμα: Κόψτε το κοκορέτσι σε κομμάτια και σερβίρετε ζεστό με λεμόνι.

Συμβουλές:

Μπορείτε να προσθέσετε στη μαρινάδα και άλλα μπαχαρικά, όπως ρίγανη ή θυμάρι.
Αν θέλετε το κοκορέτσι σας να είναι πιο ζουμερό, μπορείτε να προσθέσετε λίγο νερό ή ζωμό στη μαρινάδα.
Φροντίστε το κοκορέτσι να ψήνεται ομοιόμορφα και να μην καίγεται.

Καλό Πάσχα και Καλή όρεξη!