Στην εξάρθρωση τριών εγκληματικών οργανώσεων αποτελούμενων από ιδιώτες και κτηνιάτρους που δραστηριοποιούνταν στην έκδοση ψευδών βεβαιώσεων γέννησης – θανάτων και σφαγής ζώων, έναντι αμοιβής, για λογαριασμό κτηνοτρόφων, ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο, προχώρησαν τα στελέχη της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., οι κτηνίατροι υπηρετούσαν σε Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας, ενώ για την αποδόμηση των εγκληματικών ομάδων πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση χθες Πέμπτη (9/5) στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν συνολικά έξι άτομα, εκ των οποίων τέσσερις υπάλληλοι και δύο ιδιώτες, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 33 άτομα.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία –κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία – δωροδοκία υπαλλήλου, εμπορία επιρροής-μεσάζοντες, ψευδή βεβαίωση, παράβαση καθήκοντος, απάτη, και παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων.

Προηγήθηκε καταγγελία σε βάρος υπαλλήλου, ο οποίος, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του, έλαβε χρηματικό ποσό από ιδιώτη για την άσκηση επιρροής σχετικά με πρόστιμο που θα του επιβαλλόταν από κτηνιατρική υπηρεσία, αλλά και για αποζημίωση που θα λάμβανε λόγω θανάτωσης ζώων του, εξαιτίας νόσου.
Κλείσιμο
Στο πλαίσιο της έρευνας, κατά την οποία αξιοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές και στοιχεία που προέκυψαν από την αξιολόγηση και ανάλυση πληροφοριακών και προανακριτικών δεδομένων, προέκυψε η ύπαρξη τριών εγκληματικών ομάδων, αποτελούμενες από κτηνιάτρους – υπαλλήλους της Περιφερειακής Ενότητας και διοικητικά μέλη σφαγείου.

Πώς δρούσαν οι δύο οργανώσεις

Ειδικότερα, η πρώτη και δεύτερη εγκληματική ομάδα, τουλάχιστον από τα τέλη του 2023, με τη συμμετοχή υπαλλήλων-κτηνιάτρων και διοικούντων Βιομηχανικού Σφαγείου, έχοντας κοινό πεδίο δράσης και ταυτόσημη μεθοδολογία, δραστηριοποιούνταν σε εικονικές σφαγές, μέσω έκδοσης ψευδών βεβαιώσεων σφαγής, λαμβάνοντας χρηματικές αμοιβές από κτηνοτρόφους, οι οποίοι καθίσταντο δικαιούχοι παράνομων οικονομικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων από το ελληνικό Δημόσιο.
Προς το σκοπό αυτό, οι κτηνοτρόφοι προέβαιναν σε ψευδείς δηλώσεις γεννήσεων-θανάτων και σφαγών βοοειδών και μαύρων χοίρων που είχαν στην εκμετάλλευσή τους προς την αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία, ενώ με τη συνδρομή των ανωτέρω υπαλλήλων – κτηνιάτρων και των υπευθύνων του σφαγείου, βεβαιώνονταν οι εικονικές σφαγές και εκδίδονταν τα σχετικά παραστατικά, αντίστοιχα.

Συνολικά, τα μέλη των δύο εγκληματικών ομάδων, σε τουλάχιστον 11 περιπτώσεις, βεβαίωσαν ψευδώς την εικονική σφαγή 193 βοοειδών και χοίρων έναντι αμοιβής από 8 κτηνοτρόφους της περιφέρειάς τους.

Πώς δρούσε η τρίτη εγκληματική ομάδα

Η τρίτη εγκληματική ομάδα, αποτελούνταν από τέσσερις υπαλλήλους-κτηνιάτρους, οι οποίοι, προφασιζόμενοι τον αυξημένο αριθμό ζώων που οι κτηνοτρόφοι προσάγουν προς σφαγή κατά τις εορταστικές περιόδους Χριστουγέννων και Πάσχα, απαιτούσαν και λάμβαναν χρηματικές αμοιβές από κτηνοτρόφους για ενέργειες ή παραλείψεις σχετικές με τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα.

Συγκεκριμένα, από την εν λόγω διαδικασία που οι ίδιοι ονόμαζαν «Κοινό Ταμείο», έλαβαν από κτηνοτρόφους και εμπόρους ζώων συνολικά το ποσό των 2.660 ευρώ, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων 2023, και 3.630 ευρώ, κατά την περίοδο του Πάσχα 2024.

Για την αποφυγή της ταυτοποίησής τους, μάλιστα, τα μέλη των εγκληματικών ομάδων κατά την επικοινωνία τους χρησιμοποιούσαν κωδικές λέξεις, ενώ στο πλαίσιο των ερευνών, προέκυψαν και αυτοτελείς αξιόποινες πράξεις των υπαλλήλων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους (εκδόσεις αδειών διακίνησης ζώων, ψευδείς βεβαιώσεις θανάτου ζώων, ψευδείς βεβαιώσεις δήλωσης ηλικίας ζώων, διαμεσολάβηση για μείωση ή διαγραφή επιβληθέντων διοικητικών προστίμων).

Η ΕΛΑΣ προχώρησε στην εξάρθρωση τριών εγκληματικών οργανώσεων – Στη δικογραφία, πλην των συλληφθέντων, περιλαμβάνονται 33 άτομα – Πώς δρούσαν

Content snippet: CookieBar