Συναρπαστικό βιβλίο από πρώην επιστήμονα της NASA αποκαλύπτει τους «τρομακτικούς» πλανήτες όπου μπορεί να υπάρχουν εξωγήινοι

Ένας υδάτινος κόσμος που κυβερνάται από πλάσματα που μοιάζουν με χταπόδια. Ένας πλανήτης χωρισμένος από το φως και το σκοτάδι, όπου ο ήλιος δεν ανατέλλει ποτέ. Και μια κόλαση λάβας όπου λιωμένα πετρώματα πέφτουν βροχή από τον ουρανό.

Aυτές δεν είναι περιγραφές κόσμων σε μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας, αλλά μερικοί από τους εξωπλανήτες που είναι πιο πιθανό να φιλοξενούν εξωγήινους αυτή τη στιγμή. Δεκάδες από αυτούς τους εξωπλανήτες, δηλαδή πλανήτες που περιφέρονται γύρω από άστρα εκτός του ηλιακού μας συστήματος, οι οποίοι έχουν ταξινομηθεί ως «δυνητικά κατοικήσιμοι» ή «γήινοι» έχουν καταγραφεί με βασανιστικές λεπτομέρειες σε ένα νέο βιβλίο.

Στο βιβλίο «Alien Earths», η Δρ Lisa Kaltenegger, πρώην κριτής αποστολών της NASA, γράφει ότι οι ανακαλύψεις της αστρονομίας τις τελευταίες τρεις δεκαετίες σήμαιναν ότι ζούμε σε «μια εντελώς νέα χρυσή εποχή εξερεύνησης».

Από το 1992, όταν ανακαλύφθηκε ο πρώτος εξωπλανήτης, έχουν επιβεβαιωθεί 5.000 ακόμη μόνο στον γαλαξία μας. Από αυτούς, οι 70 έχουν ακριβώς τα κατάλληλα συστατικά για την ύπαρξη ζωής.

Δεδομένου ότι ορισμένοι από αυτούς απέχουν 17.000 έτη φωτός – που θα χρειάζονταν 6,9 εκατομμύρια χρόνια για να φτάσει το ταχύτερο ανθρώπινο μηχάνημα, το σκάφος Juno της NASA – η Δρ Kaltenegge λέει ότι η επόμενη πρόκληση της ανθρωπότητας θα είναι να επιστρατεύσει τη δημιουργικότητα που απαιτείται για να ανιχνεύσει και να επικοινωνήσει με εξωγήινες μορφές ζωής.

«Ελπίζω να μεταφέρω πόσο δύσκολη θα είναι η αναζήτηση εξωγήινης ζωής. Μπορεί να μην την αναγνωρίσουμε καν όταν μας κοιτάζει κατάματα» αναφέρει η Δρ Kalteneggerστο βιβλίο της.

Έχουν ανακαλυφθεί 5.000 πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος, από τότε που ο πρώτος από αυτούς τους “εξωπλανήτες” καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1992. Πρόκειται για έναν γίγαντα αερίου που μοιάζει με τον Δία και ονομάζεται “Dimidium” .

«Η επίλυση του γρίφου αυτών των νέων κόσμων απαιτεί τη χρήση ενός ευρέος φάσματος εργαλείων, όπως η καλλιέργεια πολύχρωμων βιοτόπων στο εργαστήριο βιολογίας μας […] και η αναδρομή στη μακρά ιστορία της εξέλιξης της Γης για ενδείξεις σχετικά με το τι πρέπει να αναζητήσουμε», εξήγησε η πρώην επιστήμονας της NASA.

Ο δρ Kaltenegger, η οποία είναι επίσης ιδρυτική διευθύντρια του Ινστιτούτου Carl Sagan στο Πανεπιστήμιο Cornell και καθηγήτρια, δήλωσε ότι η Γη θα πρέπει να γίνει «το εργαστήριό μας» καθώς δοκιμάζουμε νέες ιδέες για το πώς η ζωή θα μπορούσε να εξελιχθεί διαφορετικά έξω στον γαλαξία.

«Τα σημάδια εξωγήινης ζωής είναι γραμμένα στο φως ενός πλανήτη»

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το Planetary Habitability Laboratory του Πανεπιστημίου του Πουέρτο Ρίκο, 29 από τους βραχώδεις εξωπλανήτες που έχουν εντοπιστεί είναι οι πιο πιθανοί για να υποστηρίξουν ζωή, ή τουλάχιστον ζωή όπως την ξέρουμε στη Γη.

Περίπου άλλοι 41, αναφέρουν οι αστρονόμοι, φαίνεται να είναι “υδάτινοι κόσμοι” – ή μίνι εκδοχές του πλανήτη Ποσειδώνα του δικού μας ηλιακού συστήματος – καθιστώντας τον καθένα από αυτούς πιθανό, αλλά λιγότερο πιθανό, υποψήφιο για εξωγήινη ζωή.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) της NASA, αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα εκτοξευθεί το 2021 και θα συλλέγει φως από το μακρινό διάστημα με κάτοπτρο υπερ-έξι φορές μεγαλύτερο από το μέγεθος του διάσημου προκατόχου του, του Hubble, έχει οδηγήσει σε έναν μποναμά αυτών των νέων ανακαλύψεων εξωπλανητών.

«Το James Webb είναι το πρώτο τηλεσκόπιο που είναι ικανό να συλλάβει ακριβώς αρκετό φως με το κάτοπτρο των 6,5 μέτρων για να εξερευνήσει τη χημική σύνθεση της ατμόσφαιρας άλλων βραχώδων κόσμων» δήλωσε η Δρ Kaltenegger στο Big Think.

«Το μέγεθος είναι το κλειδί για τη συλλογή του φωτός. Φανταστείτε έναν κουβά: όσο μεγαλύτερος είναι, τόσο περισσότερο νερό της βροχής μπορεί να συλλέξει […] Το κάτοπτρο του τηλεσκοπίου λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο: όσο μεγαλύτερο είναι, τόσο περισσότερο φως μπορεί να συλλέξει» εξήγησε.

Σύμφωνα με την Dr. Kaltenegger, τα σημάδια εξωγήινης ζωής σε άλλους κόσμους είναι “γραμμένα στο φως ενός πλανήτη – αν ξέρεις πώς να το διαβάσεις”.

Καθώς το φως από τα μακρινά αστέρια περνά μέσα από την ατμόσφαιρα ενός εξωπλανήτη ή ανακλάται από αυτήν, όπως είπε, «η χημική σύσταση της ατμόσφαιρας ενός εξωγήινου κόσμου κωδικοποιείται στο φως που φτάνει στο τηλεσκόπιό μου».

Οι τρεις πλανήτες που μπορεί να περιέχουν ανεξερεύνητη εξωγήινη ζωή.

Οι περισσότεροι μακρινοί πλανήτες, όπως αυτός ο κόσμος της λάβας, ο CoRoT-7 b, 489 έτη φωτός μακριά από τη Γη, θα ήταν πολύ τιμωρητικοί μέσα στην ατελείωτη θερμότητα του μάγματος για να υποστηρίξουν ποτέ ζωή.

Αλλά μόνο τρία από τα μακρινά αστρικά συστήματα των οποίων οι εξωπλανήτες έχουν προσφέρει ενδείξεις στο φως τους ότι μπορεί να περιέχουν ανεξερεύνητη εξωγήινη ζωή.

«Η ζωή που δεν εγκατέλειψε ποτέ τους ωκεανούς θα μπορούσε να είναι συναρπαστικά πιο παράξενη από ό,τι θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε», γράφει η Δρ Kaltenegger στο βιβλίο της.

Και το άστρο «πορτοκαλί νάνος» Kepler-62, που απέχει περίπου 980 έτη φωτός από το ηλιακό μας σύστημα, έχει τουλάχιστον δύο πιθανούς υδάτινους κόσμους σε τροχιά γύρω του: Kepler 62-e και Kepler 62-f.

Και οι δύο εξωπλανήτες έχουν μέγεθος μεταξύ της Γης και του Ποσειδώνα, με τον Kepler 62-f να είναι ένας από τους “πιο υποσχόμενους πλανήτες που ανακαλύφθηκαν” για την υποστήριξη εξωγήινης ζωής, σύμφωνα με ένα ερευνητικό έγγραφο της NASA του 2015.

Αλλά τι μπορεί να ζει εκεί;

«Τα πλάσματα που μοιάζουν με χταπόδια, τα ηπτάποδα, τα οποία οραματίστηκαν στο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Ted Chiang “Story of Your Life” του 1998, που αποτελεί τη βάση της ταινίας “Arrival” του 2016, περνούν από το μυαλό μου όταν σκέφτομαι μεγάλους ωκεάνιους κόσμους», δήλωσε η Dr. Kaltenegger.

Στο δράμα επιστημονικής φαντασίας του 2016, από τον σκηνοθέτη Denis Villeneuve της φετινής κινηματογραφικής επιτυχίας Dune, ψηλά, πλοκάμια εξωγήινα πλάσματα διδάσκουν σε μια ανθρώπινη γλωσσολόγο, την οποία υποδύεται η Amy Adams, μια γλώσσα που κυριολεκτικά αλλάζει την αντίληψή της για τον χώρο και τον χρόνο.

Οποιαδήποτε προηγμένα όντα στους υδάτινους κόσμους του Kepler-62 θα ήταν πιθανότατα εξίσου τρικυμιώδη και διανοητικά, σύμφωνα με τη Δρ Kaltenegger, αν και είναι επιφυλακτική για την ικανότητά τους να κυριαρχήσουν στα διαστημικά ταξίδια όπως τα όντα στην ιστορία του Chaing.

«Η ζωή σε αυτούς τους κόσμους θα βρισκόταν κάτω από το νερό χωρίς εύκολη πρόσβαση σε μέταλλα, σε ηλεκτρισμό ή σε φωτιά για μεταλλουργία», δήλωσε λίγο μετά την πρώτη ανακάλυψη των κόσμων από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA.

«Παρ’ όλα αυτά, αυτοί οι κόσμοι θα εξακολουθούν να είναι όμορφοι μπλε πλανήτες που θα περιστρέφονται γύρω από ένα πορτοκαλί αστέρι», πρόσθεσε η αστροφυσικός, «και ίσως η εφευρετικότητα της ζωής για να φτάσει σε ένα τεχνολογικό στάδιο να μας εκπλήξει».

Ακόμη και χωρίς προηγμένη διαστημική ζωή, η δρ Kaltenegger διατηρεί την ελπίδα ότι οι κόσμοι του Kepler-62 μπορεί μια μέρα να αποτελέσουν εξαιρετικούς προορισμούς για τον ανθρώπινο τουρισμό.

«Αυτοί οι κόσμοι θα μπορούσαν να είναι μερικά από τα καλύτερα σημεία για σερφ στο σύμπαν», είπε.

Μόλις 40 έτη φωτός μακριά από τη Γη, ένα σφιχτοδεμένο σμήνος εξωπλανητών που περιστρέφεται γύρω από τον κόκκινο ήλιο Trappist-1 φαίνεται να έχει τρεις γειτονικούς κόσμους φωλιασμένους μέσα στην “κατοικήσιμη ζώνη” του – και όλοι τους θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ζωή, σύμφωνα με την Δρ Kaltenegger.

«Πόσο πιο μακριά θα ήταν η διαστημική μας ταξιδιωτική ικανότητα αν υπήρχε άλλος ένας κατοικήσιμος κόσμος σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο μας» αναρωτιέται στο βιβλίο της.

Από τους επτά εξωπλανήτες που βρίσκονται πιο κοντά στον Trappist-1, οι οποίοι ονομάζονται Trappist-1b έως Trappist-1h, δύο έχουν τραβήξει περισσότερο την προσοχή των αστρονόμων για τις ήπιες θερμοκρασίες τους και άλλα “σωστά” χαρακτηριστικά: o Trappist-1e και o Trappist-1f.

Με μάζα μόλις το 70 τοις εκατό του μεγέθους της Γης, ο Trappist-1e περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο του από απόσταση μόλις 2,7 εκατομμυρίων μιλίων – ένα μικρό κλάσμα των 93,6 εκατομμυρίων μιλίων μεταξύ της Γης και του ήλιου.

Ο Trappist-1f, ο οποίος είναι μόλις 4% μεγαλύτερος από τη Γη, περιστρέφεται γύρω από το άστρο του από όχι πολύ πιο μακριά, μόλις 3,6 εκατομμύρια μίλια μακριά.

Αυτοί οι εξωγήινοι κόσμοι περιστρέφονται τόσο κοντά στον Trappist-1 – ένα λεγόμενο “υπερψυχρό αστέρι νάνος”, του οποίου το φως είναι 2.000 φορές πιο αμυδρό από τον δικό μας ήλιο – που ένας ετήσιος γύρος γύρω από το αστέρι διαρκεί μόνο λίγες ημέρες.

Ένα “έτος” στον Trappist-1e δεν είναι καν μια ολόκληρη εβδομάδα, μόλις 6,1 ημέρες, λίγο περισσότερο από ένα έτος στον Trappist-1f, ο οποίος χρειάζεται 9,2 ημέρες για να ολοκληρώσει τον τροχιακό του κύκλο.

«Αυτό το πλανητικό σύστημα είναι τόσο πυκνά στοιβαγμένο που οι πλανήτες Trappist-1d και Trappist-1f θα εμφανίζονταν και οι δύο τόσο μεγάλοι όσο το φεγγάρι μας στον νυχτερινό ουρανό του μεσαίου πλανήτη Trappist-1e», δήλωσε η Dr. Kaltenegger, πιθανόν να γίνουν πολιτιστικά σημεία επαφής για τυχόν εξωγήινους πολιτισμούς χιλιετίες πριν έρθουν να συναντήσουν τους πλησιέστερους εξωγήινους γείτονές τους.

Ορισμένοι επιστήμονες, μάλιστα, πιστεύουν ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η εξωγήινη ζωή στον Trappist-1e να μελετά τον πλανήτη μας από απόσταση, αν είχε σε λειτουργία τηλεσκόπια τόσο εξελιγμένα όσο το τηλεσκόπιο James Webb της NASA.

Ο αστροβιολόγος Jacob Lustig-Yeager του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και οι συνεργάτες του έριξαν ατμοσφαιρικά δεδομένα για τον πλανήτη Γη σε μια προσομοίωση του μακρινού, υδάτινου εξωπλανήτη και διαπίστωσαν ότι μια εξωγήινη έκδοση του JWST θα μπορούσε πιθανότατα να ανιχνεύσει την ανθρωπότητα.

Ακόμα και από τη θέση τους 40 έτη φωτός μακριά, ένα τέτοιο τηλεσκόπιο που θα εκτοξευόταν σε τροχιά από τους εξωγήινους στον TRAPPIST-1e θα μπορούσε να διακρίνει φωτεινές υπογραφές μορίων στην ατμόσφαιρά μας που υποδηλώνουν τεχνολογικά προηγμένη ζωή: συγκεκριμένα, ρύπους.

«Οι χλωροφθοράνθρακες (CFCs) έχουν προταθεί ως τεχνο-υπογραφές λόγω των πολλών βιομηχανικών εφαρμογών τους και της κακοφημίας τους ως καταλύτες της καταστροφής του [στρώματος του όζοντος] O3» έγραψαν ο Lustig-Yeager και η ομάδα του στην εργασία τους,

Ένας από τους πλησιέστερους γείτονες του ηλιακού μας συστήματος, το αστρικό σύστημα Proxima Centauri απέχει μόλις 4,25 έτη φωτός, δηλαδή περίπου το ένα δέκατο της απόστασης αστρικών συστημάτων όπως το Trappist-1.

Ο “πιθανότερος κατοικήσιμος” κόσμος του, ο Proxima Centauri b, είναι κλειδωμένος με το άστρο-ξενιστή του, που σημαίνει, σύμφωνα με τα λόγια της Δρ. Kaltenegger, ότι είναι ένας πλανήτης «όπου ο ήλιος δεν δύει ούτε ανατέλλει ποτέ».

Φαντάζεται ότι η ζωή συγκεντρώνεται γύρω από τον δακτύλιο του μόνιμου σούρουπου ή της μόνιμης αυγής, ανάλογα με την οπτική γωνία, που χωρίζει τη φωτεινή και τη σκοτεινή πλευρά του Proxima Centauri b – απολαμβάνοντας ακριβώς τη σωστή ποσότητα της ηλιακής ενέργειας του άστρου του για να επιβιώσει.

«Κόκκινα φουσκωτά σύννεφα γεμίζουν έναν πορτοκαλί ουρανό, ψηλά πάνω από τα μωβ βρύα που στίβουν τα λίγα εκτεθειμένα νησιά στον ορίζοντα», γράφει στο βιβλίο της Alien Earths. «Τα κύματα σπάνε στα μικρά κομμάτια της ακτής, λαμπυρίζοντας στο κόκκινο φως του ήλιου από πάνω». «Σπρώχνοντας έναν φακό πέρα από τα σύνορα στη σκοτεινή πλευρά του Proxima Centauri b, θα μπορούσε πιθανώς να οδηγήσει στην ανακάλυψη πολλών ειδών που εξελίχθηκαν για να παράγουν τα ίδια φως» συνεχίζει η Δρ Kaltenegger.

Το 2016, η Δρ Kaltenegger και ο συνάδελφός της στο Cornell, Δρ Jack O’Malley-James, εξέτασαν έναν άλλο πιθανό λόγο για τον οποίο η ζωή στον πλανήτη Proxima Centauri b θα μπορούσε να λάμπει: μια βιολογική ασπίδα που θα μπορούσε να προστατεύσει το είδος του από τις συχνά δραματικές ηλιακές καταιγίδες των άστρων που τον φιλοξενούν.

«Για τη διάρκεια μιας έκλαμψης, ο πλανήτης θα πρέπει να λάμπει και αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να είναι αρκετά ισχυρή ώστε να ανιχνευθεί σε πλανήτες γύρω από κοντινά αστέρια με έκλαμψη», δήλωσε ο Δρ. O’Malley-James για την έρευνά τους, η οποία δημοσιεύθηκε στο Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Η θεωρία ήταν ένα μόνο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η Δρ Kaltenegger και οι συνάδελφοί της έκαναν πράξη την ιδέα να χρησιμοποιούν την πιο παράξενη ζωή της Γης για να φανταστούν την ποικιλία της εξωγήινης ζωής έτη φωτός μακριά.

πηγή: FOXreport.gr

Νέα απάτη προτρέπει τους χρήστες Android για να εγκαταστήσουν μια ψεύτικη εφαρμογή antivirus που στοχεύει τα χρήματά τους – Πώς να μείνετε ασφαλείς

Πώς ανακάλυψαν οι άνθρωποι την ζύμωση; – Βίντεο