Στην Σαουδική Αραβία ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ – Οι Ένοπλες Δυνάμεις εξορμούν στο εξωτερικό

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης ετοιμάζεται να αναχωρήσει για την Σαουδική Αραβία. Δύο θα είναι οι σταθμοί του. Ο πρώτος το Ριάντ και ο δεύτερος στο Γιανμπού (YANBU), εκεί όπου βρίσκεται η ΕΛΔΥΣΑ (Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας) έχοντας αναπτύξει μία πυροβολαρχία PATRIOT.

Ο Στρατηγός Δημήτριος Χούπης θα μεταβεί στο Βασίλειο, όντας προσκεκλημένος του του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων (Α/ΓΕΕΔ), General Fayyad bin Hamed Al-Ruwaili. Πρόκειται για την εξ αναβολής επίσκεψη του περασμένου Φεβρουαρίου, λόγω εξελίξεων στην Ελλάδα.

Οι δύο άνδρες, ωστόσο, έχουν επικοινωνία και μάλιστα γνωρίζονται χρόνια, από την εποχή που ο Στρατηγός Χούπης ήταν Κλαδάρχης Πληροφοριών. Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα της Realnews της Κυριακής του Πάσχα, οι Σαουδάραβες επενδύουν στην Ελλάδα και την Στρατηγική Σχέση που έχει αναπτυχθεί κι αυτό δεν αποτυπώνεται μόνο με την πυροβολαρχία των PATRIOT που έχει στείλει η χώρα μας αλλά και με σειρά άλλων συνεργειών που είναι υπό συζήτηση. Κι αυτός είναι ίσως ο σημαντικότερος λόγος της επίσκεψης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, ένας τομέας που και οι ο δύο πλευρές θέλουν να δοθεί ιδιαίτερη βάση είναι ο τομέας των πληροφοριών.

Αναμφίβολα ένα από τα σημαντικότερα θέματα της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας είναι η αποστολή του πυραυλικού – αντιαεροπορικού συστήματος PATRIOT, που αποτελεί την τεχνολογική αιχμή της Δύσης στην αντιμετώπιση απειλών από αέρος, μεγάλου βεληνεκούς.

Συνολικά 120 στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, «αντιαεροπόροι» όπως τους αποκαλούν στο Ελληνικό Πεντάγωνο, έχουν αποκτήσει πολεμική εμπειρία επί του πεδίου, αφού η απειλή που καλούνται να αντιμετωπίσουν είναι υπαρκτή, αυτή των Χούθι.

Κατά την παρουσία τους έχουν θωρακίσει την ασφάλεια πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της χώρας, συμβάλλοντας στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Οι δύο πλευρές, μάλιστα, φέρονται διατεθειμένες να ανανεώσουν την παρουσία της ΕΛΔΥΣΑ γι’ ακόμη ένα χρόνο.

Αν υπήρχε κάτι που χαρακτήριζε την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας τις τελευταίες δεκαετίες, αυτό ήταν η εσωστρέφεια. Το δόγμα του «κανείς Έλληνας στρατιώτης εκτός συνόρων» είχε κυριαρχήσει, κόβοντας τα χέρια στις διπλωματικές κινήσεις που επιχειρούσε να κάνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Τα τελευταία χρόνια – κατά πολλούς «ευτυχώς» – έχει πραγματοποιηθεί σαφής στροφή. Το ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον, οι εξελίξεις αλλά και τα γεγονότα που επηρεάζουν άμεσα την ελληνική οικονομία και τα συμφέροντα της χώρας, έχουν επιφέρει μία νέα προσέγγιση επί των ζητημάτων, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να αναλαμβάνουν τον ρόλο του μακριού χεριού της εξωτερικής μας πολιτικής.

Και η επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ αναδεικνύει με τον πλέον εμφατικό τρόπο την πολυδιάστατη αμυντική διπλωματία της χώρας, αφού οι Ένοπλες Δυνάμεις στην συγκεκριμένη περιοχή δεν έχουν αναπτύξει μόνο τους PATRIOT αλλά έχουν στείλει και την φρεγάτα ΥΔΡΑ στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης ASPIDES, που η Ελλάδα έχει αναλάβει την Διοίκηση, με έδρα το ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο της Λάρισας.

Δεν είναι, όμως, η μόνη παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων στο εξωτερικό. Μία ελληνική φρεγάτα βρίσκεται συνεχώς στην ανατολική Μεσόγειο, ως μέρος της επιχείρησης UNIFIL του ΟΗΕ, με σκοπό την απαγόρευση επανεξοπλισμού της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, που δρα στον Λίβανο.

Ακόμη μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκεται στην επιχείρηση IRINI που έχει αναπτύξει η Ε.Ε., στην Λιβύη, με σκοπό την διαφύλαξη του εμπάργκο όπλων και την παύση του εμφυλίου. Μάλιστα, ανά έξι μήνες εναλλάσσεται στην εν πλω διοίκηση της επιχείρησης με την ιταλική φρεγάτα.

Παράλληλα, υπάρχει συνεχής παρουσία ακόμη μίας φρεγάτας στην ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση SNMG2 στην Μεσόγειο, για την ασφάλεια της περιοχής.

Στο πλαίσιο της Συμφωνίας Στρατηγικής Συνεργασίας που έχει υπογράψει με την Γαλλία, οι Ένοπλες Δυνάμεις ετοιμάζονται να στείλουν δύο με τρία αντιαεροπορικά συστήματα Crotale, για την προστασία των Ολυμπιακών Αγώνων. Παρότι εγγράφως δεν έχει διατυπωθεί κανένα επίσημο αίτημα, έχει υπάρξει προφορική επικοινωνία του γαλλικού υπουργείου άμυνας με την Αθήνα, ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει πρόθεση και δυνατότητα.

Όπως εξηγούσαν στρατιωτικές πηγές στην “Realnews”, από τον Στρατό Ξηράς έχει υπάρξει καταρχήν θετική απόκριση ωστόσο μένει στην γαλλική πλευρά με την αποστολή του επίσημου αιτήματος να διευκρινίσει διάφορα ζητήματα, όπως αν επιθυμεί μόνο τα ρυμουλκούμενα ή ολόκληρα τα συστήματα (που είναι το πιθανότερο) για πόσο καιρό, καθώς και θέματα που έχουν να κάνουν με προσωπικό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και την διαμονή τους στη χώρα.

Σε αυτά δε θα πρέπει να ξεχνάμε την παρουσία του Ελληνικού Στρατού στο Κόσσοβο, που συμμετέχει στην KFOR για την διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή, όπως επίσης και την σημαντική συνδρομή της χώρας στον πόλεμο της Ουκρανίας, όπου έχει στείλει μεγάλες ποσότητες βλημάτων πυροβολικού, σφαίρες, τυφέκια, αντιαρματικά και φορητά αντιαεροπορικά καθώς και Τεθωρακισμένα Οχημάτα Μάχης.