«Θα αγωνιστούμε με νύχια και με δόντια», διαμηνύει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, απαντώντας στην ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν πως οι ΗΠΑ θα «μπλοκάρουν» την προμήθεια πυρομαχικών προς το Ισραήλ, αν πραγματοποιηθεί η στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα.

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, μετά την αντιπροσωπεία της Χαμάς και η ισραηλινή αντιπροσωπεία αποχώρησε από τις συνομιλίες για τη συμφωνία εκεχειρίας στο Κάιρο, χωρίς καθορισμένη ημερομηνία για την επιστροφή της στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Αυτή την ώρα συνεδριάζει το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ, και αργότερα θα ακολουθήσει συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας, για να εξεταστεί η ισραηλινή απάντηση στην απόφαση των ΗΠΑ να μην δοθούν πυρομαχικά στο Τελ Αβίβ.

Ο Νετανιάχου έδωσε μάλιστα την Πέμπτη στη δημοσιότητα πλάνα από την ομιλία του στο Γιαντ Βασέμ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, στην οποία διαμηνύει ότι το Ισραήλ θα σταθεί μόνο του εναντίον της Χαμάς, αν χρειαστεί: «Σήμερα, αντιμετωπίζουμε ξανά εχθρούς που επιδιώκουν να μας καταστρέψουν. Λέω στους ηγέτες του κόσμου – καμία πίεση, καμία απόφαση από κανένα διεθνές φόρουμ, δεν θα εμποδίσει το Ισραήλ να αμυνθεί».

«Εάν το Ισραήλ αναγκαστεί να σταθεί μόνο του, το Ισραήλ θα σταθεί μόνο του», ξεκαθάρισε ο Νετανιάχου σε μια εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ, προσθέτοντας, «Θα νικήσουμε τους γενοκτονικούς εχθρούς μας. Το ‘’Ποτέ ξανά’’ είναι τώρα».

«Σε γενικές γραμμές, η θέση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου είναι αυτή που είπε στον Μπάιντεν στο τηλεφώνημά τους τη Δευτέρα: ‘’Θα αγωνιστούμε με νύχια και με δόντια αν χρειαστεί’’», δήλωσε χαρακτηριστικά Ισραηλινός αξιωματούχος στους Times of Israel. Το Channel 12 αναφέρει πάντως ότι αυτό το απόσπασμα ήταν από μια δήλωση του Νετανιάχου σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όχι από την επικοινωνία του με τον Μπάιντεν.

pic.twitter.com/N3Mv1OF6e9
— Benjamin Netanyahu – בנימין נתניהו (@netanyahu) May 9, 2024

Το Ισραήλ έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται μέσω ορισμένων διπλωματικών διαύλων για να πιέσει τον Μπάιντεν να αλλάξει πολιτική, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με το NBC, ο Νετανιάχου δεν προτίθεται να συμφωνήσει σε μια συμφωνία με τη Χαμάς για τους ομήρους, εκτός εάν η συμφωνία του επιτρέπει να προχωρήσει σε στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα. Το αμερικανικό δίκτυο επικαλείται τέσσερις Αμερικανούς αξιωματούχους, καθώς και έναν πρώην Αμερικανό αξιωματούχο.

Ο Νετανιάχου θέλει να «στεγανοποιήσει» την επιχείρηση από μια πιθανή συμφωνία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν όρια στην ικανότητα του Ισραήλ να επιχειρεί στη νότια πόλη της Γάζας, αναφέρει το ρεπορτάζ.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να πετύχουμε τους πολεμικούς μας στόχους»

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, διαμήνυσε σήμερα, Πέμπτη 9 Μαΐου, σε «φίλους και εχθρούς» της χώρας του ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να πετύχει τους πολεμικούς στόχους της στη Γάζα και στον βορρά, σε μια προφανή απάντηση στις πιέσεις των ΗΠΑ να σταματήσουν οι ισραηλινές δυνάμεις τις επιχειρήσεις τους στη Ράφα.

Το σχόλιο αυτό έγινε σε μια τελετή στη μνήμη των Ισραηλινών θυμάτων του πολέμου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει προειδοποιήσει ότι θα διακόψει τις παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ εάν ο ισραηλινός στρατός μπει στη Ράφα, την πόλη στη νότια Λωρίδα της Γάζας όπου έχουν βρει καταφύγιο περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

«Απευθύνομαι στους εχθρούς του Ισραήλ, καθώς και στους καλύτερους φίλους μας και λέω: το κράτος του Ισραήλ δεν μπορεί να υποταχθεί», είπε ο Γκάλαντ, σύμφωνα με δηλώσεις που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του. «Θα σταθούμε δυνατοί, θα επιτύχουμε τους στόχους μας, θα χτυπήσουμε τη Χαμάς, θα χτυπήσουμε τη Χεζμπολάχ και θα επιτύχουμε την ασφάλεια».

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή, δεν έχουμε άλλη χώρα. Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο και, επαναλαμβάνω, ό,τι είναι απαραίτητο, προκειμένου να υπερασπιστούμε τους πολίτες του Ισραήλ, να απομακρύνουμε τις σατανικές απειλές εναντίον μας και να αντισταθούμε σε αυτούς που προσπαθούν να μας καταστρέψουν», πρόσθεσε.