Πώς να καθαρίσετε τα ποτήρια κρασιού σας με τον σωστό τρόπο – Οι 7 συμβουλές από επαγγελματίες

Διατηρήστε τα γυάλινα ποτήρια σας καθαρά και λαμπερά ακολουθώντας ορισμένες συμβουλές από τους επαγγελματίες στον καθαρισμό. Ακόμα κι αν δεν είστε ειδικοί στα κρασιά (Sommelier), σίγουρα γνωρίζετε ότι δεν πρέπει να αποθηκεύετε ή να σερβίρετε το κρασί σας σε πολύ κρύες ή καυτές θερμοκρασίες. Ίσως ξέρετε καλά και τα βασικά για το αγαπημένο σας κρασί. Αλλά πόσο συχνά σκέφτεστε το ποτήρι που σερβίρετε το κρασί που πίνετε;

Το μέγεθος και το σχήμα του ποτηριού σας επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη γεύση. Παράλληλα όμως και ο τρόπος που πλένετε το ποτήρι σας κάνει τη διαφορά.

Δεν απαιτείται να πλύνετε τα ποτήρια με το χέρι. Μπορείτε να βάλετε σχεδόν όλα τα ποτήρια στο πλυντήριο πιάτων, αρκεί να το κάνετε σωστά. Ακολουθούν επτά συμβουλές για τον καθαρισμό και τη φροντίδα των ποτηριών κρασιού από τους επαγγελματίες της Riedel, μιας ιστορικής εταιρείας με γυάλινα είδη.

7 συμβουλές από επαγγελματίες για τον σωστό καθαρισμό των ποτηριών κρασιού

Για να καθαρίσετε σωστά τα ποτήρια κρασιού ακολουθήστε τα εξής βήματα:

Ελέγξτε τις πληροφορίες του κατασκευαστή για περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά ακόμη και τα ευαίσθητα γυαλιά είναι πιστοποιημένα για έως και 1.500 πλύσεις στη συσκευή. Απλώς φροντίστε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη φόρτωση και την εκφόρτωση.

Για καλύτερα αποτελέσματα κατά τον καθαρισμό των ποτηριών κρασιού στο πλυντήριο πιάτων, χρησιμοποιήστε μια σχάρα.

Όταν χρησιμοποιείτε πλυντήριο πιάτων για να καθαρίσετε τα ποτήρια κρασιού σας, απλώστε τα ώστε να μην ακουμπάνε μεταξύ τους και χρησιμοποιήστε την επάνω σχάρα εάν χωρούν εκεί. Ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα χτυπηθούν από βραχίονες ψεκασμού ή κινούμενα μέρη.

Το μαλακό νερό με χαμηλή περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία θα περιορίσει κάθε πιθανότητα θολότητας ή λεκέδων. Αν δείτε κάτι να φαίνεται, μουλιάστε τα ποτήρια σας σε λευκό ξύδι, ξεπλύνετε με ζεστό νερό και στεγνώστε προσεκτικά.

Δεν έχετε πλυντήριο πιάτων (ή δεν έχετε σχάρα που να χωράει τα ποτήρια σας); Κανένα πρόβλημα. Μπορείτε να τα πλύνετε στο χέρι χρησιμοποιώντας ζεστό νερό και λίγο σαπούνι πιάτων. Για να μειώσετε την πιθανότητα να σπάσει το γυαλί, κρατήστε το επάνω μέρος σε σχήμα “U” ή τη βάση προσεκτικά καθώς ξεπλένετε και μην στρίβετε ή ασκείτε υπερβολική πίεση στο στέλεχος του ποτηριού.

Για επιπλέον λάμψη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την τεχνική του ατμού στα καθαρά ποτήρια. Κρατήστε τα πάνω από βραστό νερό, ώστε να αχνιστούν λίγο, πριν τα στεγνώσετε τελείως.

Αυτή η τεχνική βοηθάει στην εξάλειψη τυχόν υπολειμμάτων νερού και αποτρέπει τους λεκέδες. Επιπλέον, χαρίζει στα ποτήρια σας μια υπέροχη λάμψη χωρίς ίχνη που μπορεί να προκληθούν από πετσέτες ή πανιά.

Μην χρησιμοποιείτε πετσέτα τσαγιού ή παλιό πανί πιάτων. Αντί γι’ αυτό, δοκιμάστε ένα πανί μικροϊνών που δεν θα προκαλέσει ζημιά στα ποτήρια. Κρατήστε το μπολ με το πανί ενώ τρίβετε απαλά το εσωτερικό και το εξωτερικό του ποτηριού. Στη συνέχεια, κρατήστε την κάτω βάση καθώς γυαλίζετε απαλά αυτό το τμήμα.