Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνονται από τη Ράφα, λίγες ώρες αφότου το Ισραήλ κάλεσε τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την πόλη, ενόψει επιχείρησης του στρατού.

Ο ισραηλινός στρατός, που ετοιμάζει ευρεία επίθεση εναντίον της Ράφα, ξεκίνησε σήμερα «επιχείρηση περιορισμένης κλίμακας» για την απομάκρυνση «προσωρινά» περίπου 100.000 ανθρώπων, καλώντας τους να μεταφερθούν σε «ανθρωπιστικές ζώνες».

Όπως μεταδίδει ο Guardian, επικαλούμενος αυτόπτες μάρτυρες, φοβισμένες οικογένειες εγκατέλειπαν την περιοχή είτε με τα πόδια, είτε πάνω σε γαϊδουράκια ή στοιβαγμένοι με τα υπάρχοντά τους σε υπερφορτωμένα φορτηγά. «Υπάρχει τεράστια ένταση σε όλες τις περιοχές της Ράφα, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών δυτικά της πόλης. Πολλοί έχουν αρχίσει να σκέφτονται την εκκένωση και πολλοί έχουν ήδη εγκαταλείψει την περιοχή», ανέφερε μάρτυρας.

Ισραήλ: Η εκκένωση ως «μέρος των σχεδίων μας για την εξάρθρωση της Χαμάς»

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) δήλωσαν ότι έριξαν φυλλάδια και έδιναν οδηγίες μέσω «ανακοινώσεων, μηνυμάτων κειμένου, τηλεφωνημάτων και εκπομπών στα μέσα ενημέρωσης στα αραβικά», λέγοντας στους κατοίκους να κατευθυνθούν σε μια «διευρυμένη ανθρωπιστική ζώνη».

Ο εκπρόσωπος των IDF περιέγραψε την εκκένωση ως «μέρος των σχεδίων μας για την εξάρθρωση της Χαμάς … είχαμε μια βίαιη υπενθύμιση της παρουσίας τους και των επιχειρησιακών τους ικανοτήτων στη Ράφα χθες».

Καθώς οι έμμεσες διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για κατάπαυση του πυρός έχουν αποτύχει τις τελευταίες ημέρες, ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα ορκιστεί να εξαπολύσουν επίθεση στη Ράφα, παρά την έντονη διεθνή αντίθεση και τις εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση από τις ΗΠΑ, τον πιο πιστό σύμμαχο του Ισραήλ.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του την Κυριακή, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, απέρριψε τα αιτήματα της Χαμάς για οριστικό τέλος του πολέμου στη Γάζα, λέγοντας ότι οποιαδήποτε μόνιμη κατάπαυση του πυρός θα επέτρεπε στην ισλαμιστική οργάνωση να παραμείνει στην εξουσία και να αποτελεί συνεχή απειλή για το Ισραήλ.

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς είπε στο Reuters ότι η διαταγή για εκκένωση της Ράφα συνιστά μια «επικίνδυνη κλιμάκωση που θα έχει συνέπειες».

«Η αμερικανική διοίκηση, στο πλευρό των δυνάμεων κατοχής, φέρουν την ευθύνη για αυτήν την τρομοκρατία», δήλωσε ο αξιωματούχος Σάμι Αμπού Ζούχρι μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, αναφερόμενος στη συμμαχία του Ισραήλ με την Ουάσιγκτον.