Πάσχα: Φωτιά πήραν σούβλες και ψησταριές για το ψήσιμο του οβελία – ΒΙΝΤΕΟ

Φωτιά πήραν από νωρίς το πρωί της Κυριακής του Πάσχα (5/5) οι σούβλες και οι ψησταριές για το ψήσιμο του οβελία, σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Τιμώντας τα παραδοσιακά εδέσματα της ημέρας, άλλοι προτίμησαν αρνί, άλλοι κατσίκι, άλλοι και τα δύο μαζί. Μάλιστα, από πολλά τραπέζια δεν έλειψε και το κοκορέτσι – κοντοσούβλι.

Μέχρι να ετοιμαστεί το ψητό, τα τραπέζια στρώνονται με όλα τα παραδοσιακά εδέσματα, αλλά και ποτό ανάλογα με τα γούστα.

Η καλοκαιρία που επικράτησε στις περισσότερες περιοχής της Ελλάδος, ευνόησε τις συνάξεις και τις συγκεντρώσεις σε αυλές και υπαίθριους χώρους.

Ένα τρικούβερτο πασχαλινό γλέντι στήθηκε στη Μυτιλήνη από πολιτιστικούς συλλόγους. Σύμφωνα με την κα Γιώτα Βλάνη, Πρόεδρο του Συλλόγου Πελοποννησίων «Ο Μοριάς», αρνιά, κοκορέτσια, κοντοσούβλια, περιμένουν όλους να πάνε να τα γευτούν, ενώ στη μεγάλη γιορτή συμμετέχουν και τοπικοί σύλλογοι από διάφορα μέρη της Ελλάδας που φέρνουν τα δικά τους ήθη και έθιμα στην περιοχή.

Γρανίτσα Αγράφων: Πασχαλινό τραπέζι με θέα τις βουνοκορφές των Αγράφων

Πάσχα στον Ζαρό Ηρακλείου με παραδοσιακό κρητικό γλέντι, ρακή και μαντινάδες

Ο οβελίας, ή το σούβλισμα του αρνιού, όπως είναι πιο συνηθισμένο, την ημέρα του Πάσχα, είναι ταυτισμένο με την ημέρα αυτή.

Στην Κρήτη, δεν συνηθίζεται το σούβλισμα, αλλά το κρέας γίνεται αντικριστό. Έτσι και στον Ζαρό, το Πάσχα, το αντικριστό έχει την τιμητική του παντού. Έτοιμες, ή αυτοσχέδιες κατασκευές, ετοιμάζονται να υποδεχτούν το κρέας που με μοναδική μαστοριά, γίνεται ο περιζήτητος μεζές της Λαμπρής.

Το κρέας τοποθετείται αντίκρυ στη φωτιά, (γι΄αυτό ονομάζεται αντικριστό), έξω από τα κάρβουνα, σε απόσταση όση χρειάζεται, έτσι ώστε το κρέας να ψηθεί ομοιόμορφα και να μην καεί. Με αυτό τον τρόπο τα λίπη του, δεν θα πέφτουν πάνω στα κάρβουνα και θα πάρει μια ελαφριά γεύση καπνιστού.

Στον Ζαρό, πέρα όμως από το πλουσιοπάροχο πασχαλινό τραπέζι, ξεχωριστή θέση έχει και το κρητικό γλέντι με τους παραδοσιακούς χορούς, οι μαντινάδες και η ράκη που ρέει άφθονη.

Χαρέτσι: Ένα έθιμο στο Φυλακτό Σουφλίου που χάνεται στα βάθη των αιώνων
Το Σουφλί αποτέλεσε εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο που έδινε ζωή σε όλη τη γύρω περιοχή. Kάθε νοικοκυριό, κάθε σπίτι, μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, ήταν και χώρος εκτροφής κουκουλιών.
Εκεί , κάθε χρόνο αναβιώνει ένα έθιμο, το “Χαρέτσι“.
Η κα Χρυσούλα Γιουβανάκη, πρόεδρος Φυλακτού, εξήγησε ότι πρόκειται για τη δημοπρασία των αφιερωμάτων του Επιταφίου, ένα έθιμο που ήρθε από την ανατολική Θράκη και αναβιώνει κάθε χρόνο την πρώτη ημέρα του Πάσχα.
Όπως ανέφερε η κα Άρτεμις Παπακωστίδου, κυρά του Δέλτα, νιώθει μεγάλη συγκίνηση, καθώς έλειπε 50 χρόνια από το χωριό, και βρέθηκε μετά από τόσο καιρό στην αναβίωση του εθίμου.
Όπως λένε οι κάτοικοι, το έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων, δίνει ζωή στο χωριό, καθώς συγκεντρώνεται εκεί κόσμος που έχει φύγει εδώ και χρόνια από αυτό, μόνο και μόνο για να συμμετάσχει στο έθιμο.

Σωτήριο Λάρισας: Με την ελπίδα της δικής τους «Ανάστασης» – Κυριακή του Πάσχα στο χωριό φάντασμα

Θεσσαλονίκη: Βγήκαν οι σούβλες σε πιλοτές και μπαλκόνια- Πάσχα με βουτιές στη θάλασσα στην Περαία

Στη Θεσσαλονίκη, όσοι απέμειναν “εντός των τειχών” την Κυριακή του Πάσχα, έβγαλαν από νωρίς το πρωί τις σούβλες σε πιλοτές, πεζοδρόμια και μπαλκόνια, στις γειτονιές της πόλης, σε εορταστικό κλίμα. Στον Εύοσμο, το κέφι έχει ανάψει, με τους ψήστες να αποκαλύπτουν τα μυστικά της τέχνης τους.

Γαλάτεια Πτολεμαΐδας: Το χωριό των Θρακιωτών που το Πάσχα γίνεται μία μεγάλη αγκαλιά
Ένα τρικούβερτο πασχαλινό γλέντι στήθηκε στον δήμο Εορδαίας και συγκεκριμένα στη Γαλάτεια Πτολεμαΐδας, το χωριό των Θρακιωτών.
Το αρνί μπήκε στη σούβλα από νωρίς το πρωί, από τον ψήστη που κάνει αυτή τη δουλειά εδώ και πενήντα χρόνια και έχει τα μυστικά της τέχνης του, το κρασί ρέει άφθονο, ενώ το κέφι περισσεύει.
Όλο το χωριό έγινε μία μεγάλη αγκαλιά που έκλεισε μέσα της παιδιά, εγγόνια και φίλους, με τους συνδαιτυμόνες να δίνουν ευχές για υγεία, χαρά και ευτυχία στις ζωές όλων. Και φυσικά από το γλέντι δεν έλειψαν οι Θρακιώτικοι παραδοσιακοί χοροί.

Τρίπολη: Το παραδοσιακό σούβλισμα του οβελία στην Τρίπολη