Οι Έλληνες τίμησαν το Πάσχα της Ορθοδοξίας σε όλη τη χώρα, καθώς φωτιά πήραν από νωρίς το πρωί οι σούβλες και οι ψησταριές για το γύρισμα του οβελία.

Για να τιμήσουν τα παραδοσιακά εδέσματα της ημέρας, άλλοι προτίμησαν αρνί άλλοι κατσίκι ενώ άλλοι και τα δύο μαζί με συμπλήρωμα το κοκορέτσι.

Από νωρίς το πρωί έγιναν οι απαραίτητες προετοιμασίες και οι σούβλες ξεκίνησαν, ακόμη και μέσα στο κέντρο πόλεων. Οι μεγάλες παρέες, το αρνί στη σούβλα και η διασκέδαση είναι στοιχεία που θα βρει ο επισκέπτης σε κάθε τραπέζι.

Τα τραπέζια στρώθηκαν με τα παραδοσιακά εδέσματα μπίρες και κρασάκι, μέχρι να ετοιμαστεί ο «κυρίαρχος» που δεν είναι άλλος από τον παραδοσιακό οβελία.

Ενώ η Αθήνα μοιάζει με «πόλη φάντασμα», στην Πάτρα, με σύμμαχο τον καλό καιρό, οι σούβλες άρχισαν να γυρίζουν από νωρίς το πρωί τόσο σε αυλές όσο και σε ορόφους πολυκατοικιών.

Όπως έδειξαν οι κάμερες της ΕΡΤ, η οικογένεια του κ. Βασίλη Χρυσαίτη, εδώ και 40 χρόνια κρατάει ο έθιμο και ψήνει στο μπαλκόνι. Η πόρτα του σπιτιού τους είναι ανοιχτή σε όλους. Η σούβλα θέλει υπομονή και προετοιμασία μέρες πριν. Κάρβουνα, αέρας και χρόνος για το σίγουρο και καλό ψητό.

Τις ευχές του στέλνει ο γηραιότερος παππούς του χωριού Τυχερού στον Έβρο, ο οποίος γιορτάζει εδώ και πολλά χρόνια το Πάσχα με την οικογένειά του.

Το ύψος του ψητού από τα κάρβουνα, η θερμοκρασία, η ταχύτητα του μηχανισμού, παίζουν σημαντικό ρόλο. Όσο για το υπόλοιπο μενού, το τραπέζι έχει για όλα τα γούστα.

Στη «μάχη» για το ψήσιμο του οβελία και οι φούρνοι, όπως μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω βίντεο της ΕΡΤ.