Η εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, Φραντσέσκα Αλμπανέζε, τόνισε ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα «πρέπει να τελειώσει τώρα» (στη φωτογραφία του Reuters/Mohammed Salem, επάνω, μικρή Παλαιστίνια θρηνεί για τους νεκρούς συγγενείς της από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Ράφα).

Πάνω από μισό αιώνα «αρπακτικής στρατιωτικής δικτατορίας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη»

Yes, Secretary General: this monstruosity has to come to an end now. We must not forget that it did not start on Oct7. Israel had killed more than 5000 ppl in Gaza alone in 5 wars before Oct7 (2008,2012,2014, 2021,2022), without counting the mass destruction, the maiming, the… https://t.co/ey2p95gJNq— Francesca Albanese, UN Special Rapporteur oPt (@FranceskAlbs) May 8, 2024

Ανέφερε ότι ο πόλεμος «δεν ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου» και πρόσθεσε ότι περισσότεροι από 5.000 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Γάζα σε πέντε διαφορετικούς πολέμους με το Ισραήλ από το 2008.

«[Αυτό] χωρίς να υπολογίζουμε τη μαζική καταστροφή, τον ακρωτηριασμό, τις αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις, τις κατεδαφίσεις σπιτιών, τους αναγκαστικούς εκτοπισμούς και αμέτρητες άλλες φρικαλεότητες που χρειάστηκε να υπομείνουν οι Παλαιστίνιοι σε πάνω από μισό αιώνα αρπακτικής στρατιωτικής δικτατορίας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη», έγραψε σε ανάρτησή της στο X.

Η Φραντσέσκα Αλμπανέζε έχει δηλώσει ότι υπάρχουν «βάσιμοι λόγοι» να πιστεύει πως το Ισραήλ διέπραξε πολλές «πράξεις γενοκτονίας» στη Γάζα, επισημαίνοντας ότι δέχτηκε «απειλές» και διαβεβαιώνοντας ότι δεν θέλει να παραιτηθεί.

Ανέκαθεν δεχόμουν επιθέσεις, από την αρχή της θητείας μου» το 2022, είπε η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ. «Δεν λέω ότι είναι ευχάριστο» και «συμβαίνει να δέχομαι απειλές, αλλά μέχρι τώρα δεν χρειάστηκε να ληφθούν πρόσθετες προφυλάξεις», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ της έχει απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφός του επειδή θεωρεί ότι σε δηλώσεις που έκανε αρνείται τον «αντισημιτικό» χαρακτήρα της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.