Ο Ολυμπιακός διέλυσε την Άστον Βίλα στο «Villa Park» με 4-2, στο πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων για τα ημιτελικά του Europa Conference League και έκανε τεράστιο βήμα για την πρόκριση στον τελικό της διοργάνωσης, που θα γίνει στις 29 Μαΐου στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Αδιανόητο παιχνίδι από τον Αγιούμπ Ελ Κααμπί, που πέτυχε χατ-τρικ σκοράροντας στο 16’, στο 29’ και στο 56’ (πέναλτι), με τον Μαροκινό να βάζει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στην ιστορική νίκη του Ολυμπιακού στο Μπέρμιγχαμ. Το άλλο γκολ ο Έσε με δυνατό σουτ στο 67’ με τον Αργεντινό να δίνει τεράστιο προβάδισμα πρόκρισης στους Πειραιώτες.

Ένα σπουδαίο αποτέλεσμα για τον Ολυμπιακό, που είδε την Άστον Βίλα να ισοφαρίζει σε 2-2 με τους Γουότκινς (45+1’) και Ντιαμπί (52’), όμως, δεν πτοήθηκε και πετυχαίνοντας άλλα δύο γκολ με τους Ελ Κααμπί (56’) και Έσε (67’) έφτασε στο ιστορικό 4-2. Η Άστον Βίλα είχε χαμένο πέναλτι στο 84’ με τον Ντόουγκλας Λουίς, ο οποίος έστειλε την μπάλα άουτ.

Μετά το αποψινό ιστορικό αποτέλεσμα στο Μπέρμιγχαμ, ο Ολυμπιακός έχει πλέον ένα τεράστιο προβάδισμα πρόκρισης, το οποίο θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί στη ρεβάνς του Καραϊσκάκη (9/5, 22:00), με στόχο να προκριθεί στον τελικό του Europa Conference League, που θα γίνει στην Αθήνα στα τέλη Μαΐου.

Μια μυθική εμφάνιση και μια ιστορική νίκη για τον Ολυμπιακό, που έδειξε ότι μπορεί να κερδίσει μια από τις κορυφαίες ομάδες της Αγγλίας.

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ παρέταξε τον Ολυμπιακό με τον Τζολάκη μπροστά από την εστία και τους Ροντινέι, Ρέτσο, Κάρμο και Ορτέγκα στην τετράδα της άμυνας. Οι Ιμπόρα και Έσε ήταν οι δύο στα χαφ, με τους Φορτούνη, Τσικίνιο και Ποντένσε πίσω από τον Ελ Κααμπί. Ο Ουνάι Έμερι από την άλλη ξεκίνησε την Άστον Βίλα με την εξής 11άδα: Όλσεν, Κας, Λανγκλέ, Κονσά, Ντίνιε, Ντόουγκλας Λουίς, ΜακΓκίν, Ρότζερςμ, Ντιαμπί, Μπέιλι και Γουότκινς.

Ο Ολυμπιακός δεν φοβήθηκε την Άστον Βίλα. Μπήκε δυνατά στο παιχνίδι και στο 3ο λεπτό δημιούργησε την πρώτη καλή στιγμή στο παιχνίδι.

Ο Ποντένσε σέντραρε από αριστερά, ο Ιμπόρα πήρε την κεφαλιά, αλλά ο Όλσεν απέκρουσε. Η φάση σταμάτησε για οφσάιντ του Ισπανού, αλλά όπως φάνηκε στο ριπλέι ο Ιβηρας μέσος καλυπτόταν.

Πέντε λεπτά αργότερα η Άστον Βίλα απάντησε με τον Ρότζερς. Ο επιθετικός της βρετανικής ομάδας σούταρε από το ύψος της μεγάλης περιοχής, αλλά ο Τζολάκης απέκρουσε εντυπωσιακά σε κόρνερ.

Στο 10’ ακυρώθηκε σωστά από τον Ιταλό διαιτητή γκολ της Άστον Βίλα για επιθετικό φάουλ του Λανγκλέ πάνω στον Ιμπόρα.

Στο 17’ ο Ολυμπιακός άνοιξε το σκορ με γκολάρα του Ελ Κααμπί, μετά από απίθανη ασίστ με τακουνάκι από τον Τσικίνιο. Ο Πορτογάλος με απίστευτο τρόπο έβγαλε τον Μαροκινό επιθετικό τετ α τετ με τον Όλσεν και ο Αφρικανός με υπέροχο τελείωμα έστειλε την μπάλα στα δίχτυα των γηπεδούχων για τοι 1-0. Το γκολ αρχικά ακυρώθηκε για οφσάιντ, αλλά μετά τη χρήση του VAR μέτρησε κανονικά, καθώς ο Κας κάλυπτε τον επιθετικό του Ολυμπιακού.

Οι γηπεδούχοι τα είχαν… χαμένα, με τους ποδοσφαιριστές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ να πιέζουν ψηλά και να δημιουργούν τεράστια προβλήματα στους παίκτες του Ουνάι Έμερι.

Στο 29’ οι Ερυθρόλευκοι έκλεψαν στον χώρο του κέντρου, ο Φορτούνης έδωσε στον Τσικίνιο, αυτός με τακουνάκι βρήκε τον Ποντένσε, ο βραχύσωμος εξτρέμ με υπέροχη λόμπα έβγαλε τον Ελ Κααμπί τετ α τετ με τον Όλσεν και ο Μαροκινός επιθετικός με πλασέ έκανε το 2-0 για τον Ολυμπιακό, βάζοντας… φωτιά στην κερκίδα των ερυθρόλευκων οπαδών.

Δευτερόλεπτα μετά το 2-0 ο Φρανσίσκο Ορτέγκα τραυματίστηκε και χρειάστηκε να του παρασχεθεί ιατρική βοήθεια, για να καταφέρει να παραμείνει στον αγωνιστικό χώρο.

Οι Ερυθρόλευκοι συνέχισαν να έχουν το πάνω χέρι στην αναμέτρηση και μάλιστα στο 40’ έφτασαν πολύ κοντά στο 3-0. Οι Πειραιώτες βγήκαν ταχύτατα στην κόντρα, ο Φορτούνης βρέθηκε έξω από τη μεγάλη περιοχή της Άστον Βίλα και σούταρε δυνατά, αλλά η μπάλα έφυγε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Όλσεν.

Στο τελευταίο κομμάτι του πρώτου ημιχρόνου η Άστον Βίλα εκμεταλλεύτηκε το πρόβλημα του Ορτέγκα και «χτύπησε» από την πλευρά του Αργεντινού μπακ, με τον Όλι Γουότκινς στις καθυστερήσεις να μειώνει σε 2-1. Ο Μπέιλι έδωσε στον Ντιαμπί, αυτός έκανε την κάθετη στον Γουότκινς και ο Βρετανός με διαγώνιο σουτ μείωσε για τους γηπεδούχους.

Ο Ολυμπιακός επιβραβεύτηκε για το εξαιρετικό πρώτο μέρος που έκανε με δύο γκολ του Ελ Κααμπί και πήγε στην ανάπαυλα του ημιχρόνου έχοντας το προβάδισμα στο σκορ με 2-1.

Πριν την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου ο Μεντιλίμπαρ έκανε την πρώτη του αλλαγή στο παιχνίδι, με τον Ομάρ Ρίτσαρντς να παίρνει τη θέση του τραυματία Ορτέγκα. Στο 48’ ο Ολυμπιακός απείλησε με τον Ελ Κααμπί, αλλά ο Όλσεν μπλόκαρε το σουτ του Μαροκινού.

Στο 52’ η Άστον Βίλα ισοφάρισε σε 2-2 με γκολ του Ντιαμπί. Μετά από πάσα του Μπέιλ, ο Ντιαμπί σούταρε στη γωνία του Τζολάκη από πλάγια θέση δεξιά και έφερε το ματς στα ίσια.

Ο Ολυμπιακός δεν πτοήθηκε και στο 56’ έκανε το 3-2 με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Ελ Κααμπί, μετά από χέρι του Ντόουγκλας Λουίς. Μετά από κεφαλιά του Παναγιώτη Ρέτσου η μπάλα βρήκε στο χέρι του παίκτη της Άστον Βίλα και ο διαιτητής έδειξε αμέσως την άσπρη βούλα. Ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί δεν λάθεψε και έκανε το 3-2, φτάνοντας στο χατ-τρικ!

Έντεκα λεπτά αργότερα, ο Ολυμπιακός έκανε το 4-2 με γκολάρα του Σαντιάγκο Έσε. Ο Αργεντινός μέσος σούταρε έξω από την μεγάλη περιοχή της Άστον Βίλα, η μπάλα κόντραρε στον Κονσά, άλλαξε πορεία και κατέληξε στα δίχτυα του Όλσεν για το 4-2.

Μετά το γκολ του Λατινοαμερικάνου, ο Μεντιλίμπαρ έκανε τη δεύτερη αλλαγή του στο παιχνίδι, με τον Αντρέ Όρτα να παίρνει τη θέση του Ντάνιελ Ποντένσε.

Στο 80’ ο Ολυμπιακός είχε μια ακόμα καλή ευκαιρία, αλλά ο Όλσεν απέκρουσε το δυνατό σουτ του Τσικίνιο. Στο 82’ ο διαιτητής έδωσε πέναλτι σε μαρκάρισμα του Νταβίντ Κάρμο στον Ντουράν. Ο Ντόουγκλας Λουίς εκτέλεσε την εσχάτη των ποινών, αλλά έστειλε την μπάλα άουτ.

Πέντε λεπτά αργότερα ο ΜακΓκίν έκανε το σουτ, αλλά ο Τζολάκης ήταν στη σωστή θέση και μπλόκαρε. Στα εναπομείναντα λεπτά δεν άλλαξε κάτι, με τον Ολυμπιακό να παίρνει μια ιστορική νίκη στο Μπέρμιγχαμ και να έχει τεράστιο προβάδισμα πρόκρισης ενόψει της ρεβάνς.

Οι συνθέσεις:

Άστον Βίλα (Ουνάι Έμερι): Όλσεν, Κας, Λανγκλέ, Κονσά, Ντίνιε, Ντόουγκλας Λουίς, ΜακΓκίν, Ρότζερς (74΄Ντουράν), Ντιαμπί (84’ Ιροεγκμπουνάμ), Μπέιλι (84΄Ζανιόλο), Γουότκινς

Ολυμπιακός (Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ): Τζολάκης, Ροντινέι, Ρέτσος, Κάρμο, Ορτέγκα (λ.τ 46’ Ρίτσαρντς), Ιμπόρα, Έσε, Φορτούνης, Τσικίνιο, Ποντένσε (70΄Όρτα), Ελ Κααμπί