Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν να απομακρύνουν άμαχους Παλαιστίνιους από τη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, εναντίον της οποίας έχουν απειλήσει να εξαπολύσουν ευρείας κλίμακας επίθεση, μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός του στρατού.

Παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, ο ισραηλινός στρατός προχωρά στην επιχείρηση εναντίον της Χαμάς στη Ράφα, την ώρα που οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός έχουν πέσει στο κενό.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός διευκρίνισε ότι ζήτησε από τους Παλαιστίνιους που βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της Ράφα να μετακινηθούν σε κοντινή “ανθρωπιστική περιοχή”, κάτι που μοιάζει να σηματοδοτεί την έναρξη της απομάκρυνσης των αμάχων ενόψει μιας χερσαίας επιχείρησης εναντίον της πόλης.

Στην ανακοίνωσή του ο στρατός αναφέρει ότι αφίσες, μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα, τηλεφωνικές κλήσεις και ανακοινώσεις μέσω του Τύπου θα χρησιμοποιηθούν ώστε “να ενθαρρυνθούν οι κάτοικοι της ανατολικής Ράφα να μετακινηθούν προς τις διευρυμένες ανθρωπιστικές περιοχές”.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το Army Radio, προς το παρόν οι απομακρύνσεις αμάχων επικεντρώνονται σε περιφερειακές συνοικίες της Ράφα από τις οποίες οι Παλαιστίνιοι θα μεταφερθούν σε σκηνές στη Χαν Γιούνις και την αλ Μουγουάσι.

Επτά μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ δηλώνει ότι στη Ράφα έχουν καταφύγει χιλιάδες μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης και τονίζει ότι δεν θα πετύχει τη νίκη αν δεν εισβάλει στην πόλη αυτή.

Ωστόσο στη Ράφα έχουν καταφύγει περισσότερο από 1,2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, με τη Δύση και τη γειτονική Αίγυπτο να εκφράζουν φόβους ότι μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στην πόλη θα προκαλέσει μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων.

Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε ότι η επιχείρηση απομάκρυνσης Παλαιστινίων από το ανατολικό τμήμα της Ράφα είναι προσωρινή και «περιορισμένης κλίμακας».

«Ξεκινήσαμε επιχείρηση περιορισμένης κλίμακας για την προσωρινή απομάκρυνση των ανθρώπων που διαμένουν στο ανατολικό τμήμα της Ράφα», δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Όπως εξήγησε ο ισραηλινός στρατός, η απομάκρυνση από το ανατολικό τμήμα της Ράφα αφορά «περίπου 100.000 ανθρώπους», ενώ τόνισε ότι οι Παλαιστίνιοι μετακινούνται σε ανθρωπιστικές περιοχές που είναι «πιο ασφαλείς», αν και πρόσθεσε ότι είναι γνωστό ότι η Χαμάς εκτοξεύει πυρά από εκεί.

Αδιαλλαξία Ισραήλ-Χαμάς, καμιά πρόοδος στη διαπραγμάτευση για ανακωχή

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε πως η κυβέρνησή του δεν μπορεί να «δεχτεί» τους όρους που θέτει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα. Η Χαμάς ζητεί οριστική κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από όλο τον θύλακο προτού κλειστεί συμφωνία.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έπαψε ποτέ να διατρανώνει την αποφασιστικότητά του να διατάξει επίθεση στη Ράφα, «με ή χωρίς» συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

«Λέω στους ηγέτες όλου του κόσμου πως καμιά πίεση, καμιά απόφαση διεθνούς θεσμού δεν θα εμποδίσει το Ισραήλ να αμυνθεί», δήλωσε κατά τη διάρκεια τελετής μνήμης του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ.

«Αν το Ισραήλ πρέπει να μείνει μόνο του, θα μείνει μόνο του», επέμεινε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα το «φοβερό ηφαίστειο του αντισημιτισμού» σε όλο τον κόσμο.

Ανακοίνωσε, επίσης, την απόφαση της κυβέρνησής του να κλείσει το γραφείο στο Ισραήλ του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα, με έδρα το Κατάρ, το σήμα του οποίου έχει ήδη κοπεί στην επικράτεια της χώρας του. Το Αλ Τζαζίρα, που αφιερώνει μεγάλο μέρος του προγράμματός του στην κάλυψη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, κατήγγειλε την «εγκληματική» απόφαση.

Ο επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, εγκατεστημένος στο Κατάρ, είχε ήδη κατηγορήσει τον κ. Νετανιάχου πως «σαμποτάρει τις προσπάθειες των μεσολαβητών» εξαιτίας «προσωπικών υπολογισμών» κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Κάιρο, απόντος του Ισραήλ.

Η υπό διαπραγμάτευση πρόταση των μεσολαβητών (Αίγυπτος, Κατάρ, ΗΠΑ), που υποβλήθηκε στη Χαμάς στα τέλη Απριλίου, προβλέπει κατάπαυση του πυρός 40 ημερών, απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων στη Γάζα και σε αντάλλαγμα παλαιστίνιων φυλακισμένων στο Ισραήλ.

Αξιωματούχος της Χαμάς επανέλαβε χθες πως το κίνημα δεν θα αποδεχθεί «σε καμιά περίπτωση συμφωνία που δεν θα προβλέπει ρητώς τον τερματισμό του πολέμου».

Η αντιπροσωπεία της, που αναχώρησε για τη Ντόχα το βράδυ της Κυριακής για διαβουλεύσεις, στη θεωρία επρόκειτο να επιστρέψει στην Αίγυπτο αύριο Τρίτη.

Ο διευθυντής της CIA, ο οποίος βρισκόταν στο Κάιρο, αναχώρησε επίσης για το Κατάρ, δήλωσε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου ενημερωμένη σχετικά.

«Ελλείψει προόδου» στις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο ο κ. Μπερς αναμενόταν να έχει «επείγουσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό» του εμιράτου, τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν αλ Θάνι, για να συζητηθούν τρόποι «να ξαναμπούν στις ράγες» οι συνομιλίες, πρόσθεσε η πηγή.

Ο πόλεμος ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, όταν μέλη του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς εξαπέλυσαν με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας έφοδο άνευ προηγουμένου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 1.170 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Άλλοι 250 και πλέον άνθρωποι απήχθησαν και 128 εξ αυτών θεωρείται πως συνεχίζουν να κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, όμως 35 πιστεύεται ότι είναι νεκροί, πάντα σύμφωνα με ισραηλινές πηγές.

Χθες Κυριακή, συλλογικότητα οικογενειών ομήρων κάλεσε, για μια ακόμη μια φορά, να αποδεχθεί συμφωνία που θα επιτρέψει την απελευθέρωση κάποιων τουλάχιστον από τους δικούς τους.

«Η ιστορία δεν θα σας συγχωρέσει αν χάσετε αυτή την ευκαιρία», τονίζεται στο κείμενο.

Οι ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ, που ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, έχει στοιχίσει μέχρι σήμερα τη ζωή σε τουλάχιστον 34.683 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος. Το υπουργείο Υγείας έκανε λόγο χθες Κυριακή για 29 νεκρούς σε 24 ώρες.

Η πόλη της Γάζας (βόρεια) βομβαρδίστηκε, όπως και το κεντρικό και το νότιο τμήμα της περιοχής, ειδικά η Ράφα και η γειτονική Χαν Γιούνις.

«Χθες τέτοια ώρα ήμασταν αισιόδοξοι, περιμέναμε να ανακοινωθεί κατάπαυση του πυρός. Σήμερα, τρέμουμε», είπε η Νατζάτ Σάατ, 59χρονη που ζει στη Ράφα.