Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα είδαν το επίσημο αρχείο της στέψης τους, το οποίο τώρα θα περάσει και σε ψηφιακή μορφή, καθώς πλησιάζει η πρώτη επέτειος από την ιστορική τελετή.

Οι περγαμηνές στέψης συντάσσονται από τότε που δημιουργήθηκε το πρώτο έγγραφο για τη στέψη του Εδουάρδου Β΄ και της βασίλισσας Ισαβέλλας το μακρινό 1308 μ.Χ. Την 1η Μαΐου στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, ο 75χρονος και η 76χρονη βασίλισσα, έλαβαν το έγγραφο στέψης, μια επίσημη καταγραφή της τελετής στέψης που πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαΐου 2023, αναφέρει το People.

Το πρωτότυπο έγγραφο της στέψης του είδε ο Βασιλιάς Κάρολος

Η υπάλληλος του Στέμματος στο Chancery, Αντόνια Ρομέο, ήταν αυτή που παρουσίασε το ιστορικό πλέον κείμενο στο βασιλικό ζεύγος. Μαζί με το πρωτότυπο έγγραφο, ο βασιλιάς και η βασίλισσα θα δουν μια ψηφιακή έκδοση που θα είναι διαθέσιμη.

Πριν από την αναχώρησή του, ο βασιλιάς Κάρολος συναντήθηκε με ιστορικούς από τα Εθνικά Αρχεία για να δουν ιστορικούς πίνακες στέψης, μεταξύ άλλων του βασιλιά Εδουάρδου Β’, του βασιλιά Γουλιέλμου Γ’ και της βασίλισσας Μαρίας Β’, της βασίλισσας Βικτωρίας και της βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

Το περίτεχνα ραμμένο ρολό μήκους άνω των 21,4 μέτρων, που δημιουργήθηκε για τη στέψη του βασιλιά, περιέχει μόνο ένα λάθος, όπως αποκαλύφθηκε, μια χαμένη τελεία πάνω από ένα «i».

Το ρολό, το οποίο αποτελείται από 30 σελίδες ραμμένες με το χέρι, είναι το επίσημο αρχείο της στέψης του Καρόλου, αναφέρει η Ιndependent.

Η καλλιγράφος Stephanie von Werthern-Gill δήλωσε ότι εργάστηκε επί 56 ημέρες ασταμάτητα γράφοντας το ρολό μετά τη στέψη πριν από σχεδόν ένα χρόνο, στις 6 Μαΐου.

Φέρει περίπου 11.600 λέξεις, κομψά χαραγμένες, που περιγράφουν την τελετή, από την πομπή στο Αβαείο του Ουέστμινστερ μέχρι το χρίσμα και τη στέψη του βασιλιά, καθώς και έναν κατάλογο όλων όσων συμμετείχαν και των επίσημων προσκεκλημένων.

Για κάθε στέψη δημιουργούνται εδώ και αιώνες περγαμηνές, αλλά αυτό είναι το πρώτο που τυπώθηκε σε χαρτί και όχι σε περγαμηνή από δέρματα ζώων, αντανακλώντας τις απόψεις του βασιλιά για την ευημερία των ζώων.

Αλλά όταν ο βασιλιάς είδε την περγαμηνή, αστειεύτηκε: «Είναι σωστή η ορθογραφία;»

Στην πραγματικότητα, έλειπε μια τελεία σε ένα γράμμα i, την οποία είχε εντοπίσει η κα von Werthern-Gill, σύμφωνα με το BBC.

Η Καμίλα κοίταξε ένα τμήμα του ρολού που ήταν απλωμένο σε ένα τραπέζι στην αίθουσα 1844 του παλατιού του Μπάκιγχαμ και είπε: «Θεέ μου, δεν θα προσπαθήσω να το διαβάσω χωρίς τα γυαλιά μου” και, σχολιάζοντας το πώς τα προηγούμενα ρολά ήταν γραμμένα στα λατινικά και τα γαλλικά, ο Κάρολος απάντησε: «Τουλάχιστον είναι στα αγγλικά».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο βασιλιάς έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την αποκάλυψη της διάγνωσης του καρκίνου του τον Φεβρουάριο. Μαζί με τη σύζυγό του επισκέφθηκε το Κέντρο Καρκίνου Macmillan στο Νοσοκομείο University College του Λονδίνου, όπου συνδέθηκε με ασθενείς που επίσης υποβάλλονται σε θεραπεία.

«Νομίζω ότι ήταν πραγματικά ενθουσιασμένος που βγήκε έξω», δήλωσε η βασίλισσα σε δεξίωση του παλατιού την επόμενη ημέρα, σύμφωνα με την Daily Mail.

«Προσπαθούσα να τον συγκρατήσω», πρόσθεσε, γνέφοντας στο πώς η εργασιακή ηθική του βασιλιά παρέμεινε «εντελώς αμείωτη» παρά τη θεραπεία του.