Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση της αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο UCLA της Καλιφόρνιας για την απομάκρυνση φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών.

Όπως μεταδίδει το CNN, και ενώ ξημερώνει στο Λος Άντζελες, οι αστυνομικοί έχουν αναλάβει τον έλεγχο του καταυλισμού στο UCLA, σχεδόν τρεις ώρες αφότου κλήθηκαν από τους αξιωματούχους της πανεπιστημιούπολης.

Ο Τζος Κάμπελ του CNN αναφέρει ότι ο καταυλισμός έχει εκκενωθεί και η αστυνομία οδηγεί τους διαδηλωτές σε αστυνομικές κλούβες. Οι συλλήψεις είναι δεκάδες.

Εκατοντάδες αστυνομικοί άρχισαν λίγο πριν από τα χαράματα, τοπική ώρα, να ξηλώνουν την κατασκήνωση των φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών στην κεντρική πλατεία του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στο Λος Άντζελες (UCLA), που είχαν δεχθεί την περασμένη νύχτα επίθεση από φιλοϊσραηλινούς.

Η επιχείρηση της αστυνομίας στο UCLA ήταν το τελευταίο σημείο ανάφλεξης των εντάσεων σε αμερικανικά πανεπιστήμια, όπου οι διαδηλώσεις κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας οδήγησαν σε συγκρούσεις μεταξύ φοιτητών αλλά και με την αστυνομία, καθώς και σε αθρόες συλλήψεις.

Σύμφωνα με αμερικανικά δίκτυα, περίπου 300 με 500 διαδηλωτές είχαν ταμπουρωθεί στο campus του UCLA, και περίπου 2.000 άλλοι είχαν συγκεντρωθεί απ’ έξω σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με το Reuters, αστυνομικοί είχαν συγκεντρωθεί γύρω από τα αντίσκηνα ώρες νωρίτερα και μετά την προειδοποίηση προς τους διαδηλωτές άρχισαν γύρω στις 03:15 τοπική ώρα να μπαίνουν στην κατασκήνωση και να συλλαμβάνουν όσους αρνούνταν να απομακρυνθούν. Της εφόδου ηγήθηκε σώμα μελών της Τροχαίας της Καλιφόρνιας με ασπίδες και κλομπ.

Διαδηλωτές, ορισμένοι εφοδιασμένοι με αυτοσχέδιες ασπίδες και ομπρέλες, προσπάθησαν να εμποδίσουν τους αστυνομικούς και φώναζαν συνθήματα, ενώ έστρεφαν τους φακούς τους στα μάτια τους. Οι αστυνομικοί αντεπιτέθηκαν με βομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα και συνέλαβαν δεκάδες διαδηλωτές.

Όπως ανακοίνωσε το UCLA, σήμερα και αύριο τα μαθήματα θα γίνουν διαδικτυακά, ενώ οι εργαζόμενοι καλούνται να εργάζονται εξ αποστάσεως, καθώς το πανεπιστήμιο είπε σε όλους να αποφεύγουν την περιοχή του Dickson Court and Plaza.