Δηλητήρια που απαγορεύονται από τη διεθνή συνθήκη για τα χημικά όπλα χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία κατά των ουκρανικών δυνάμεων, υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, οι οποίες μάλιστα επέβαλαν νέες κυρώσεις κατά ρωσικών οντοτήτων που φέρονται να εμπλέκονται στην παραγωγή των ουσιών.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία χρησιμοποιεί χλωροπικρίνη, ένα ασφυξιογόνο που αναπτύχθηκε ως χημικό όπλο από τη Γερμανία τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο και σήμερα χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως φυτοφάρμακο.

Ακόμα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί δακρυγόνα ως «μέθοδο πολέμου», κάτι που απαγορεύεται από τη διεθνή συνθήκη.

Η Ουκρανία υποστήριξε τον περασμένο μήνα ότι οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν χειροβομβίδες με τα δακρυγόνα CS και CN, των οποίων η χρήση για την καταστολή διαδηλώσεων τείνει να εκλείψει λόγω υψηλής τοξικότητας.

Τουλάχιστον 500 ουκρανοί στρατιώτες φέρονται να έχουν λάβει ιατρική φροντίδα για έκθεση σε τοξικά αέρια και ένας φέρεται να σκοτώθηκε από ασφυξία μετά την εισπνοή δακρυγόνου.

Τα δακρυγόνα είναι λιγότερο επικίνδυνα όταν χρησιμοποιούνται σε διαδηλώσεις, δεδομένου ότι οι διαδηλωτές μπορούν να εγκαταλείψουν το χώρο. Για τους στρατιώτες που εκτίθενται μέσα στα χαρακώματα, οι μόνες επιλογές είναι να φύγουν και να εκτεθούν στα εχθρικά πυρά ή να μείνουν και να κινδυνεύσουν με ασφυξία.

«Η χρήση τέτοιων χημικών δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό και πιθανότατα οφείλεται στην προσπάθεια των ρωσικών δυνάμεων να απομακρύνουν τις ουκρανικές δυνάμεις από τις προστατευμένες θέσεις τους και να επιτύχουν τακτικά οφέλη» υποστήριξε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Ουκρανία είχε καταγγείλει τη χρήση χλωροπικρίνης από τους Ρώσους τον Φεβρουάριο.

Το Reuters αναφέρει ότι δεν έχει καταφέρει να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τη χρήση χημικών όπλων από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

Απαντώντας στις κατηγορίες της Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντίτρι Πεσκόφ διέψευσε ότι η Ρωσία παραβιάζει τη συνθήκη.

«Όπως πάντα, τέτοιες ανακοινώσεις είναι εντελώς αβάσιμες και δεν υποστηρίζονται από τίποτα. Η Ρωσία είναι και παραμένει δεσμευμένη στις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο σε αυτόν τον τομέα» είπε.

Η χλωροπικρίνη κατατάσσεται στα ασφυξιογόνα που καλύπτονται από τη Συνθήκη Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων του 1993.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναμένεται τώρα να καταγγείλει τη Ρωσία στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), με έδρα τη Χάγη, ο οποίος επιβλέπει την εφαρμογή της συνθήκης.

Σε προηγούμενες συναντήσεις του OPCW, Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορήθηκαν για χρήση χημικών όπλων, ωστόσο ο οργανισμός ανέφερε ότι δεν έχει λάβει επίσημο έτοιμα για έρευνα.

Η χρήση δηλητηρίων στο πεδίο της μάχης, επισημαίνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θυμίζει τη χρήση του ρωσικού νευροτοξικού παράγοντα Novichok κατά του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ το 2018 και κατά του εκλιπόντος ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι το 2020.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει τώρα ότι επέβαλε κυρώσεις σε τρεις κρατικές οντότητες της Ρωσίας που φέρονται να συνδέονται με την προμήθεια βιολογικών και χημικών όπλων, συμπεριλαμβανομένης ειδικής στρατιωτικής μονάδας μέσω της οποίας εστάλη η χλωροπικρίνη στην Ουκρανία.

Κυρώσεις επιβλήθηκαν επίσης σε τρεις εταιρείες, καθώς και σε τρεις οντότητες και δύο πρόσωπα που φέρονται να αγόρασαν υλικά για ρωσικά στρατιωτικά ινστιτούτα που εμπλέκονται σε πρόγραμμα βιολογικών και χημικών όπλων.