Ενώ στην Ελλάδα ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα βρίσκεται στα 1.251 ευρώ, για εκατοντάδες ευρωβουλευτές –μεταξύ των οποίων Έλληνες- φαίνεται πως ο μηνιαίος μισθός των… 10.000 ευρώ δεν αρκεί. Η λύση είναι παράλληλη απασχόληση υπό καθεστώς αδιαφάνειας.

Έναν μόλις μήνα πριν τις ευρωεκλογές έρχονται νέα στοιχεία για την έλλειψη διαφάνειας στους κοινοτικούς θεσμούς αποκαλύπτοντας την ασυδοσία σε πολλών ανεξέλεγκτεν ευρωβουλευτών.

Σύμφωνα με νέα έκθεση του γραφείου της Διεθνούς Διαφάνειας για την ΕΕ (TI), το 70% όλων των ευρωβουλευτών εκτελεί κάποιου είδους παράλληλη δραστηριότητα, είτε αμειβόμενη είτε όχι. Πρόκειται για συνολικά 1751 παράλληλες δραστηριότητες, ή κατά μέσο όρο δύο ανά ευρωβουλευτή.

Επιπλέον, 1 στους 4 ευρωβουλευτές έχει δηλώσει συλλογικά αποδοχές εκτός ευρωβουλής ύψους 8,7 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η ανάλυση βασίζεται σε δεδομένα που εξάγονται από τις δηλώσεις ιδιωτικών συμφερόντων των ίδιων των ευρωβουλευτών, στις οποίες πρέπει να αναφέρουν αναλυτικά τα εισοδήματα που λαμβάνουν εκτός της εντολής τους.

Ο κορυφαίος κερδισμένος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραμένει ο Λιθουανός Viktor Uspaskich, ένας μη εγγεγραμμένος ευρωβουλευτής που παίρνει περίπου 3 εκατ. ευρώ ετησίως.

Υπενθυμίζεται ότι οι ευρωβουλευτές αμοίβονται με 120.000 ευρώ ετησίως, χωρίς να υπολογίζεται το ημερήσιο επίδομα ύψους 350 ευρώ, εισιτήρια κτλ για τις θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης ως εκλεγμένοι, άλλα επιδόματα κτλ.. Ωστόσο, μια τεράστια πλειοψηφία από αυτούς εξακολουθεί να αφιερώνει χρόνο σε πάρεργα.

Τέτοιες, όμως, δευτερεύουσες δραστηριότητες έχουν από καιρό θέσει ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων και έρχονται υπό το φως των πρόσφατων σκανδάλων, όπως το Qatargate.

Σύμφωνα με την έρευνα, βρήθηκε πως ένας ευρωβουλευτής είναι αγρότης και παράλληλα μέλος της επιτροπής για τη γεωργία. Ένας άλλος είναι μέλος συμβουλίου εταιρείας που χειρίζεται «τεχνολογία γύρω από τα συστήματα πληρωμών» ενώ έχει συντάξει πολλαπλές νομοθεσίες σχετικές με τον κλάδο.

Σε μια άλλη περίπτωσης, ένας ευρωβουλευτής είναι δικηγόρορος σε νομική εταιρεία που «επηρεάζεται βαθιά από το δίκαιο της ΕΕ» έχοντας γραφεία σε Παρίσι και Βρυξέλλες.

«Αυτό όχι μόνο θολώνει τα όρια μεταξύ των προσωπικών συμφερόντων και των πολιτικών προτεραιοτήτων, αλλά προκαλεί επίσης ερωτήματα σχετικά με τα πραγματικά κίνητρα πίσω από τις ενέργειες των βουλευτών του ΕΚ» αναφέρει η Διεθνής Διαφάνεια για την ΕΕ.

Ποιες μπορεί να είναι αυτές οι παράλληλες δραστηριότητες όμως;

Για παράδειγμα, ο κεντροδεξιός ευρωβουλευτής από την Πολωνία Tomasz Frankowski, δήλωσε απολαβές εξωκοινοβουλευτικών εργασιών για μια θέση σε ομόρρυθμη εταιρεία διαχείρισης και ενοικίασης ακινήτων. Ο Φλαμανδός εθνικιστής ευρωβουλευτής Johan Van Overtveldt δήλωσε ότι είναι μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Nbx BV, μιας εταιρείας λογισμικού.

Η Hohlmeier είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της πολυεθνικής BayWa.

Το μεγαλύτερο εισόδημα κατά μέσο όρο, έχουν οι ευρωβουλευτές από Λιθουανία, Μάλτα, Ουγγαρία,  Ελλάδα και Σλοβακία. Αυτές οι τέσσερις χώρες βρέθηκαν πρόσφατα σε καύσωνα λόγω της δημοκρατικής οπισθοδρόμησης και των ανησυχιών για το κράτος δικαίου.

Οι Κύπριοι ευρωβουλευτές φαίνεται να αποτελούν φωτεινό παράδειγμα, καθώς σύμφωνα με την έκθεση ούτε ένας Κύπριος ευρωβουλευτής δεν κερδίζει τίποτα από δευτερεύουσες δραστηριότητες.

Οι 20 κορυφαίοι ευρωβουλευτές με έσοδα από δευτερεύουσες εργασίες κλίνουν προς τα δεξιά του πολιτικού φάσματος.

«Υπάρχει μια τάση υψηλότερων κερδών και περισσότερων παράπλευρων δραστηριοτήτων που προέρχονται από τα δεξιά κόμματα», δήλωσε ο υπεύθυνος πολιτικής TI, Raphael Kergueno.

Οι κορυφαίοι είναι ο ακροδεξιός ευρωβουλευτής, Γάλλος Ζερόμ Ριβιέρ, που πήρε πάνω από 220.000 ευρώ και ακολούθησε, ενώ ακολουθεί ο Λάζλο Τροκσανί από το Fidesz του Βίκτορ Ορμπάν. με περίπου 171.000 ευρώ.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος ηγείται του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κέρδισε επίσης περίπου 170.000 ευρώ επιπλέον.

Η κεντροδεξιά ευρωβουλευτής από τη Γερμανία Monika Hohlmeier κερδίζει επιπλέον 75.000 ευρώ ετησίως.

Όσες προσπάθειες έγιναν για να εξαλειφθεί αυτή η μάστιγα που υπονομεύει τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών –όσο δημοκρατικοί μπορούν να είναι- έχουν αποτύχει χάρη στις προσπάθειες αυτών που εκλέγει ο κόσμος.

Τον περασμένο Σεπτέμβρη σχετική τροπολογία δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία. Η τροπολογία απαιτούσε από τους ευρωβουλευτές να μην συμμετέχουν σε αμειβόμενες δραστηριότητες για λογαριασμό των λόμπι, όπως συμβουλευτικές και άλλες υπηρεσίες εταιρειών που είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο διαφάνειας της ΕΕ.

Η συντριπτική πλειοψηφία που καταψήφισε προήλθε από την Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και το φιλελεύθερο Renew Europe.

Ο Kergueno, μάλιστα προέβλεψε ότι πιθανότατα θα εμφανιστούν περισσότερα σκάνδαλα λόγω της χαλαρής εποπτείας.

Πολλοί ευρωβουλευτές τηρούν σιγή ιχθύος, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι οι δραστηριότητές τους δεν βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον. Ο Johan Van Overtveldt εξήγησε στο Euobserver πως μέσω της εταιρείας Nbx BV, «εστιάζει σε διεθνή σχέδια επέκτασης, εκτός ΕΕ» και «Ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν σύγκρουση συμφερόντων».

H Hohlmeier έδωσε μια πιο ενδιαφέρουσα διάσταση, τονίζοντας πως η παράπλευρη δουλειά της ωφελεί τους ίδιους τους Ευρωπαίους!

Απαντώντας και η ίδια στο euobserver ισχυρίστηκε ότι η BayWa είναι μία από τις λίγες μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες που μπορούν να αντισταθούν σε κινεζικές και αμερικανικές εταιρείες στον παγκόσμιο ανταγωνισμό στους τομείς του αγροτικού εμπορίου και των ΑΠΕ. «Πιστεύω ότι οι πολιτικοί δεν πρέπει μόνο να δραστηριοποιούνται στους γυάλινους πύργους της πολιτικής, αλλά πρέπει να συμμετέχουν και εκτός κοινοβουλίου».