Οι άνθρωποι που νιώθουν ότι αποτυγχάνουν στη ζωή, συνήθως εμφανίζουν αυτές τις 7 συμπεριφορές, χωρίς να το καταλαβαίνουν

Οι άνθρωποι, εύκολα χάνουμε την αντικειμενικότητά μας. Πνιγόμαστε στις σκέψεις μας και παρασυρόμαστε από σχεδόν παράλογους φόβους και ανησυχίες με αποτέλεσμα να νιώθουμε ότι δεν είμαστε τόσο ικανοί όσο οι υπόλοιποι. Κανείς μας δεν έχει ανοσία απέναντι στην αυτό-αμφισβήτηση…

Την ίδια στιγμή, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι άνθρωποι προβάλλουν τις απόλυτα τέλειες και επιτυχημένες ζωές τους, δεν μας βοηθούν καθόλου να βγούμε από τον λαβύρινθο της αυτό-αμφισβήτησης.

Υπάρχουν ορισμένες συμπεριφορές που είναι χαρακτηριστικές των ανθρώπων που νιώθουν ότι αποτυγχάνουν στη ζωή τους. Η αναγνώρισή τους μπορεί να σας δώσει την ώθηση ώστε να κάνετε τις αναγκαίες προσαρμογές.

Συγκρίνουν διαρκώς τον εαυτό τους με τους άλλους
Αποφεύγουν κοινωνικές καταστάσεις
Παραμελούν την υγεία τους
Κατακρίνουν υπερβολικά τον εαυτό τους
Υποβαθμίζουν ή αρνούνται ν’ αναγνωρίσουν τα επιτεύγματά τους
Φοβούνται να δοκιμάσουν νέα πράγματα
Υπεραναλύουν εμμονικά τα πράγματα

Είναι γνωστό σε όλους ότι ζούμε στην εποχή των ασταμάτητων συγκρίσεων. Τόσο τα μέσα ενημέρωσης όσο και το διαδίκτυο είναι γεμάτα από ευτυχισμένους ανθρώπους οι οποίοι διαφημίζουν τις τέλειες ζωές τους. Όσο και αν ξέρουμε ότι πρόκειται για υπερβολές, σκρολάροντας στο Instagram, η σύγκριση είναι σχεδόν αναπόφευκτη.

Αν ήδη έχετε συναισθήματα ανεπάρκειας, η αρνητική σύγκριση μπορεί να επιφέρει πραγματική ζημιά στην ψυχική σας υγεία. Αν ήδη νιώθετε ότι δεν είστε στο σημείο που θα θέλατε και, την ίδια στιγμή βλέπετε παντού φωτογραφίες που «διαφημίζουν» την επιτυχία των συνομήλικών σας, συμμαθητών, φίλων ή γνωστών σας, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό μίας άσκοπης σύγκρισης.

Αν όλα  τα παραπάνω σας είναι γνωστά, είναι καιρός να περιορίσετε τον χρόνο που ξοδεύετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αποφεύγετε κοινωνικές διοργανώσεις, ή συναντήσεις παλαιών συμμαθητών; Αν ναι, μπορεί να φοβάστε ότι δεν έχετε φτάσει στο ίδιο επίπεδο επιτυχίας με τους συμμαθητές σας,  με αποτέλεσμα να αισθάνεστε ανασφάλεια.

Μπορεί πράγματι, εσείς ακόμη να μην έχετε κατασταλάξει για το τι θέλετε στη ζωή σας, τη στιγμή που οι συμμαθητές σας έχουν κάνει οικογένεια και επιχειρήσεις.

Μπορεί ακόμη, να έχετε αποτύχει στα πρώτα σας βήματα και να μην νιώθετε έτοιμοι να το κουβεντιάσετε με τους άλλους ανθρώπους.

Η σκέψη ότι θα εκτεθείτε ενώπιον των συνομήλικων σας, τους οποίους θεωρείτε πετυχημένους και ευτυχισμένους, σας δημιουργεί ακόμη χειρότερα συναισθήματα, με αποτέλεσμα να τους αποφεύγετε εντελώς. Ενστικτωδώς, ο φόβος της κριτικής σας οδηγεί σε αποφυγή κάθε κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι η εξέλιξη και η πρόοδος δεν είναι ευθύγραμμη πορεία. Πρέπει να καταλάβετε ότι δεν είναι ντροπή αν επιλέξετε έναν δρόμο διαφορετικό απ’ όλους τους άλλους. Η αποδοχή της διαφορετικότητας θα σας παρηγορήσει και θα βοηθήσει την αυτοπεποίθησή σας.

Η αυτοκαταστροφική συμπεριφορά θα σας οδηγήσει με βεβαιότητα στη απώλεια του κινήτρου σας στη ζωή.

Τ’ αποτελέσματα της παραμέλησης της υγείας σας θ’ αρχίσουν να φαίνονται στη σωματική, ψυχική και τη συναισθηματική σας υγεία.

Μπορεί να νιώθετε τόσο απελπισμένοι, ανάξιοι ώστε να μην έχετε τη δύναμη ή την όρεξη για τη φροντίδα του εαυτού σας. Ως αποτέλεσμα, εγκαταλείπετε σταδιακά τον εαυτό σας. Μπορεί κατά περιόδους να έχετε παρορμήσεις παραίτησης και θεωρώντας ότι δεν έχετε κάτι να χάσετε, να παραιτείστε.  Συμπεριφορές όπως η μέθη, τα ναρκωτικά μπορεί να προσφέρουν μία παροδική ανακούφιση αλλά, μακροπρόθεσμα, βαθαίνουν την κατάθλιψη και επιδεινώνουν το άγχος

Η αυτοκαταστροφική συμπεριφορά σας αποστερεί τη θέληση και τη δύναμη να προσπαθήσετε περισσότερο και να βελτιωθείτε. Αν έχετε εμπλακεί σε τέτοιου είδους συμπεριφορά, αλλάξτε συνήθειες όσο είναι νωρίς.

Όταν νιώθουμε ότι δεν τα καταφέρνουμε στη ζωή, γινόμαστε εμείς οι σκληρότεροι κριτές του εαυτού μας-και όχι με τρόπο παραγωγικό. Μπορεί να λέτε για τον εαυτό σας ότι είστε ένας αποτυχημένος και ανίκανος, ότι δεν μπορείτε  να κάνετε τίποτα σωστό. Είναι πολλοί οι άνθρωποι που, εξ αιτίας της πολύ χαμηλής τους αυτοεκτίμησης, μπλέκουν σε σχέσεις κακοποίησης.

Γίνονται τόσο σκληροί με τον εαυτό τους, σε μόνιμη βάση και αρνιούνται πεισματικά ν’ αναγνωρίσουν οτιδήποτε καλό στον εαυτό τους.

Μπορεί όμως, να έχετε θέσει τον πήχη υπερβολικά ψηλά και να έχετε μη ρεαλιστικούς στόχους, με αποτέλεσμα ν’ αποτυγχάνετε μοιραία.

Η τακτική αυτή είναι πολύ πιο συχνή απ’ όσο φαντάζεστε.

Όλοι οι λογικοί άνθρωποι μπορούν να καταλάβουν ότι, τα λάθη είναι ένα αναγκαίο να αναπόδραστο κομμάτι της ζωής.

Έτσι άλλωστε μπορούμε να μαθαίνουμε, να εξελισσόμαστε και να γινόμαστε καλύτεροι και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίον θα φτάσουμε εν τέλει, στην επιτυχία.

Η επιμονή, η υπομονή και η ψυχική αντοχή είναι τα κυρίαρχα βασικά γνωρίσματα  κάθε πετυχημένου ανθρώπου. Οι άνθρωποι που καταφέρνουν να προοδεύσουν στη ζωή είναι εκείνοι που δεν στέκονται στα λάθη του παρελθόντος.

Υποβαθμίζουν ή αρνούνται ν’ αναγνωρίσουν τα επιτεύγματά τους

Αντικειμενικά μιλώντας, υπάρχουν άνθρωποι που τα καταφέρνουν εξαιρετικά στη ζωή, είτε λόγω ικανοτήτων ή συγκυριών, ή χάρη στον συνδυασμό τους. Παρά τις επιτυχίες τους ωστόσο, στέκονται στα αρνητικά, τα οποία υπεραναλύουν ή μεγαλοποιούν.

Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι αυτοί είναι διαρκώς ανικανοποίητοι, στρέφοντας την προσοχή τους σε όσα δεν έχουν καταφέρει ή σε όσα θεωρούν ότι λείπουν.

Όμως, αυτός ο τρόπος ζωής είναι ανυπόφορος.

Η πραγματική ευτυχία και η ικανοποίηση από τη ζωή, έρχονται πρώτα από  μέσα μας, δεν έχουν να κάνουν τόσο με τα επιτεύγματά μας ή τις εξωτερικές συνθήκες. Αν είστε διαρκώς σε αναζήτηση για κάτι άλλο, καλύτερο, μεγαλύτερο ή σημαντικότερο, περιμένοντας κάποια στιγμή να νιώσετε ευτυχισμένοι, αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ.

Η αίσθηση ότι έχετε αποτύχει, σας οδηγεί σε εσωστρέφεια και σταδιακά δοκιμάζετε και προσπαθείτε ολοένα και λιγότερα πράγματα. Περιορίζεστε έτσι, στα γνωστά και ασφαλή σας όρια. Ως αποτέλεσμα, ζείτε μία πάρα πολύ ήρεμη και ασφαλή ζωή, όπου δεν επιχειρείτε τίποτα νέο, καταπνίγοντας ωστόσο και τις δυνατότητές σας και χαραμίζοντας το ταλέντο σας.

Ο φόβος της αποτυχίας σας έχει οδηγήσει στο να συμβιβαστείτε με την μετριότητα. Το εγώ σας μπορεί να μην αντέξει ακόμη μία αποτυχία. Η αλήθεια όμως είναι ότι, όλοι όσοι έχουν πετύχει κάτι αξιόλογο στη ζωή τους, το κατάφεραν με κάποιο κόστος. Αν δεν προσπαθήσετε καν, μπορεί να παραμείνετε ασφαλής όμως, θα το έχετε κάνει εις βάρος της προσωπικής σας εξέλιξης.

Αντί ν’ αντιληφθούμε ότι κάποια πράγματα δεν αλλάζουν και να προχωρήσουμε, εμμένουμε σε ατέρμονες σκέψεις και αναλύσεις του πως θα έπρεπε ή πως θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα.

Μπορεί να υπεραναλύετε ένα λάθος που έχετε κάνει καιρό πριν ή να «ξαναπαίζετε» στο μυαλό σας απαισιόδοξες σκέψεις.

Μπορεί επίσης ν’ ανησυχείτε υπερβολικά για το μέλλον, να φοβάστε την πιθανότητα να κάνετε λάθος, να μην προχωράτε μπροστά και να μένετε στάσιμοι. Η υπερανάλυση μπορεί να σας παραλύσει, να σας καθηλώσει σε απραξία και να σας εμποδίσει από την πρόοδο και την εξέλιξη. Εστιάστε στο ταξίδι που έχετε μπροστά σας και αφήστε όλα τα υπόλοιπα.

Μία  και μόνο απόφαση είναι αρκετή για να σπάσει ο φαύλος κύκλος