Το Omoda E5, το νέο αμιγώς ηλεκτρικό SUV μοντέλο της κινεζικής εταιρείας, άρχισε να διατίθεται στην Ισπανία, εκεί όπου θα κατασκευάζεται επίσης.

Η Omoda είναι μια θυγατρική εταιρεία της Chery Automobile η οποία ιδρύθηκε το 2022 με σκοπό να κατασκευάζει συγκριτικά ποιοτικότερα οχήματα τα οποία να προορίζονται για τις αγορές της Δύσης, κατά βάση.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης για την ανακοίνωση της σύστασής της τα στελέχη της διευκρίνισαν ότι η ονομασία της εταιρείας είναι σύνθετη και αποτελείται από το πρώτο γράμμα της λέξης οξυγόνο και τη λέξη μόδα. Δηλαδή τον συνδυασμό του απαραίτητου στοιχείου για την ύπαρξη ζωής και την κατά καιρούς επικρατούσα τάση στην αγορά.

Στην Ευρώπη, το Omoda E5 θα ανταγωνίζεται εμπορικά τόσο τα αντίστοιχα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα των κατασκευαστών αυτής όσο και το BYD Atto 3. Σύμφωνα με την εταιρεία, το μήκος του αμαξώματός του είναι 4.424 χλστμ., το πλάτος του 1.830 χλστμ. και το ύψος του 1.588 χλστμ.

Το νέο μοντέλο έχει μπαταρίες φωσφορικού άλατος σιδήρου λιθίου (LFP) ενεργειακής χωρητικότητας 61 kWh οι οποίες δίνουν αυτονομία 430 χλμ. (κατά WLTP). Η μέση τυποποιημένη κατανάλωση ενέργειας είναι 15,5 kWh/100 χλμ. (κατά WLTP).

Σύμφωνα με την Omoda, σε παροχή ισχύος 11 kW οι συσσωρευτές του φορτίζουν από το 30%-80 σε περίπου τέσσερις ώρες, ενώ σε ισχύ 80 kW χρειάζονται 28 λεπτά της ώρας.

Η μέγιστη ισχύς του ηλεκτροκινητήρα του -ο οποίος είναι τοποθετημένος στον εμπρός άξονα και κινεί τους εκεί τροχούς – είναι 204 ίπποι και η μέγιστη ροπή του φτάνει τα 340 Nm. Το αυτοκίνητο επιταχύνεται από τα 0-100 χλμ./ώρα σε 7,6 δευτερόλεπτα και η τελική ταχύτητά του φτάνει τα 172 χλμ./ώρα.

Στην Ισπανία, όπου πρόκειται να κατασκευάζεται το μοντέλο επί ευρωπαϊκού εδάφους. η τιμή πώλησης του Omoda E5 ξεκινά από τα 37.900 ευρώ, χωρίς την κρατική επιχορήγηση ή την όποια «έκπτωση γνωριμίας».

Omoda 5.

Να σημειώσουμε ότι το μοντέλο διατίθεται και σε έκδοση με τετρακύλινδρο υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα χωρητικότητας 1,6 λίτρων ο οποίος αποδίδει 186 ίππους και μέγιστη ροπή 290 Nm και συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη επτά σχέσεων.

Αυτό ονομάζεται Omoda 5 και τιμή πώλησης του ξεκινά από τα 22.990 ευρώ, με την έκπτωση που κάνει η εταιρεία στην ισπανική αγορά.