Μητσοτάκης: Παντελώς αχρείαστη η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί – Θα θέσω το θέμα στον Ερντογάν

Την έντονη δυσαρέσκειά του για την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον διάλογο που είχε με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Εκφράζω την έντονη δυσαρέσκειά μου για την παντελώς αχρείαστη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί», είπε ο πρωθυπουργός και έκανε λόγο για «μία ενέργεια που προσβάλλει την πλούσια ιστορία της ίδιας της Κωνσταντινούπολης ως ένα σταυροδρόμι πολιτισμών». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα «που βεβαίως θα θέσω στον πρόεδρο Ερντογάν, όταν τον συναντήσω».

Σε ό,τι αφορά στην επίσκεψή του στην Άγκυρα την ερχόμενη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός είπε πως πιστεύει ότι «είναι μία ευκαιρία να κάνουμε μία αξιολόγηση αυτής της προσπάθειας επαναπροσέγγισης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, η οποία, σίγουρα σε αρκετά επίπεδα έχει δείξει μετρήσιμα αποτελέσματα».

«Προσεγγίζουμε πάντα τις συζητήσεις μας με την Τουρκία με αυτοπεποίθηση και χωρίς αυταπάτες ότι οι τουρκικές θέσεις θα αλλάξουν από τη μία στιγμή στην άλλη. Παρά ταύτα θεωρώ επιβεβλημένο και όταν διαφωνούμε τα κανάλια επικοινωνίας να είναι πάντα ανοιχτά και να μπορούμε να συνομιλούμε με ειλικρίνεια και όταν διαφωνούμε, να διαφωνούμε χωρίς εντάσεις και χωρίς αυτό να προκαλεί πάντα κλιμακώσεις στο πεδίο, όπως δυστυχώς είχαμε δει τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Στην αρχή των δηλώσεών του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις επικείμενες ευρωεκλογές, καλώντας τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες. «Εισερχόμαστε πια στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου» είπε και επανέλαβε την ανάγκη «για όσο το δυνατόν πιο μαζική συμμετοχή σε μία πολύ σημαντική διαδικασία, η οποία αφορά κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, καθώς αυτά που θα αποφασιστούν στην Ευρώπη τα επόμενα 5 χρόνια είναι βέβαιο ότι θα έχουν επιπτώσεις και εντός της πατρίδας μας. Η ήπειρός μας βρίσκεται μπροστά σε πολύ σημαντικές γεωπολιτικές προκλήσεις σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε το 2019. Πολλά σύννεφα πια σκιάζουν τον ουρανό της Ευρώπης και θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και με θάρρος. Είτε μιλάμε για μία αμυντική πολιτική, την οποία πρέπει να κινητοποιήσουμε περισσότερο σε ευρωπαϊκούς πόρους, την συνέχιση μίας αυστηρής εντατικής πολιτικής ως προς την ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων, την ανάγκη της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης, ώστε να μπορούμε επί ίσοις όροις να ανταγωνιζόμαστε τις ΗΠΑ και την Κίνα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά ζητήματα που αφορούν κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα και θεωρώ ότι η συμμετοχή στις ευρωεκλογές θα ενισχύσει τελικά και την ίδια την νομιμοποίηση της χώρας να διεκδικεί περισσότερα στα ευρωπαϊκά φόρα».

Εξέφρασε, δε, την ευχή «αυτή η προεκλογική περίοδος να διεξαχθεί ήρεμα και νηφάλια». «Λυπάμαι για το γεγονός ότι βλέπω και πάλι ενδείξεις πολύ έντονης πόλωσης από άλλα κόμματα ως προς τον τρόπο που διεξάγεται ο πολιτικός διάλογος. Νομίζω ότι πρέπει να συζητήσουμε περισσότερο για την Ευρώπη και να μείνουμε μακριά από τοξικότητες και διχασμούς, αλλά δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι η ευχή μου αυτή θα εισακουστεί», είπε χαρακτηριστικά.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Μητσοτάκη, στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων.