Μητσοτάκης: Αχρείαστη η έλευση Ράμα στην Ελλάδα – Θα εκφράσω τη δυσαρέσκειά μου στον Ερντογάν για τη Μονή της Χώρας

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο protothema.gr και στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ.

Ως περιττή και λανθασμένη επιλογή χαρακτήρισε την κίνηση του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί τη Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη. Την ίδια στιγμή τάχθηκε υπέρ της διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία, δίνοντας με τον τρόπο αυτό απάντηση σε όσους καλούν να αναβάλλει την επερχόμενη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας: «Δεν πρέπει να αναβληθεί η επίσκεψη, πρέπει να διατηρούνται ανοιχτοί δίαυλοι. Θα εκφράσω την εντονότατη δυσαρέσκειά μου, είναι προτιμότερο από το να δημιουργήσουμε μια κρίση». Πρόσθεσε, ακόμη, ότι: «Δεν λείπουν τα τζαμιά στην Πόλη. Δεν είναι τρόπος αυτός να αντιμετωπίζεται η πολιτιστική κληρονομιά. Η Πόλη ήταν πρωτεύουσα του Βυζαντίου και της Ορθοδοξίας για πάνω από χίλια χρόνια. Εμείς προστατεύουμε τα μνημεία, δεν θα κάναμε ποτέ κάτι τέτοιο».

Αναφορικά με το ταξίδι του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην Ελλάδα σημείωσε: «Είναι δικαίωμά του, μια επιλογή που μάλλον περιττή μου φαίνεται, γι’ αυτό και είπα ότι είναι μια αχρείαστη επιλογή. Έχουμε ζητήματα με τις ελληνοαλβανικές σχέσεις».

Σχολιάζοντας το θέμα της κράτησης του Φρέντι Μπελέρη τόνισε ότι αυτό είναι ευρωπαϊκό, δεν είναι διμερές. Σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση στην οποία θα είναι ομιλητής ο Εντι Ράμα, υπογράμμισε ότι «τη συνάθροιση δεν θα την απαγορεύσουμε, δεν θα τη διευκολύνουμε».

Σημείωσε μάλιστα, ότι στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ εκπροσωπείται η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία με δύο υποψηφίους.

«Και θέλω να σας θυμίσω ότι στο ψηφοδέλτιό μας δεν έχουμε έναν, έχουμε δύο εκπροσώπους από την ελληνική μειονότητα και ειδικά με σημείο αναφοράς τη Χειμάρρα. Όπως να πω και κάτι ακόμα: έχουμε και εκπρόσωπο της μουσουλμανικής μειονότητας στα ψηφοδέλτιά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με αφορμή τις συζητήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα ενόψει της επερχόμενης λήξης της θητείας της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Έχω καλή σχέση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ασκεί καλά τα καθήκοντά της. Μένω σε αυτό. Νομίζω ότι μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας από αυτά που είπα».

«Στηρίζουμε την Ουκρανία και διαθέτουμε πλεονασματικό αμυντικό υλικό. Ούτε Πάτριοτ, ούτε S- 300», είπε σχετικά με το ενδεχόμενο αποστολής πολεμικού υλικού από την Ελλάδα στην Ουκρανία.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο διεκδίκησης από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και μιας τρίτης θητείας στην κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Καλά να είμαστε, το 2027 η Νέα Δημοκρατία, προφανώς, θα θέλει να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία. Είμαστε κόμμα εξουσίας και προσερχόμαστε στις εκλογές για να κερδίσουμε. Αλλά για να μπορέσουμε να συζητήσουμε τι θα γίνει το ‘27 έχουμε τρία χρόνια πολύ σκληρής δουλειάς».