Στην Ταφή του Χριστού και την κάθοδο Του στον Άδη είναι αφιερωμένο το Μεγάλο Σάββατο, με το τροπάριο “Ἀνάστα, ὁ Θεός” να ψάλλεται το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στην “Πρώτη Ανάσταση”.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την πίστη της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η Ανάσταση πραγματοποιείται από την στιγμή που η ψυχή του Ιησού κατεβαίνει στον Άδη απελευθερώνοντας όλους εκείνους που έχριζαν σωτηρίας. Πρόκειται για την νίκη του Χριστού επί του Διαβόλου, η οποία αποτελεί την μεγάλη νίκη της Πίστης και είναι ο προάγγελος της μεγάλης γιορτής του Πάσχα. Για τον λόγο αυτό η Πρώτη Ανάσταση παρομοιάζεται ως σεισμός, αφού γκρεμίζει τον παλιό κόσμο για να χτίσει ένα νέο. Στο πλαίσιο αυτό οι πολυέλαιοι στις εκκλησίες κουνιούνται, με τους πιστούς να χτυπούν τα στασίδια και τους ιερείς, με κραυγαλέες κινήσεις, να μεταδίδουν το μήνυμα της σωτηρίας.

Παράλληλα εξίσου εντυπωσιακή είναι και η επιστροφή του Επιταφίου στον ναό μετά την λειτάνευση του. Στο πλαίσιο αυτής ο ιερέας εισέρχεται σε αυτόν κρούωντας την θύρα του και με την εξής φράση που συμβολίζει την κάθοδο του Χριστού στον Άδη.

-῎Αρατε πύλας, οἱ ἄρχοντες ὑμῶν, καὶ ἐπάρθητε, πύλαι αἰώνιοι, καὶ εἰσελεύσεται ὁ βασιλεὺς τῆς δόξης.

-Τίς ἐστιν οὗτος ὁ βασιλεὺς τῆς δόξης;

Html code here! Replace this with any non empty text and that’s it.

– Κύριος κραταιὸς καὶ δυνατός, Κύριος δυνατὸς ἐν πολέμῳ… Κύριος τῶν δυνάμεων

αὐτός ἐστιν ὁ βασιλεὺς τῆς δόξης.