«Η φυλάκισή του δεν είχε καμία σχέση με αυτό. Είχε ήδη αποφυλακιστεί στις 12 Απριλίου 2017 και βρισκόταν υπό περιοριστικούς όρους στην Ελλάδα. Επικοινώνησε μαζί μας μόλις στις 18 Μαΐου. Αν μη τι άλλο, τότε θα μπορούσαμε να πληρώσουμε τα έξοδα, και πράγματι πληρώσαμε κάποια έξοδα, 35 ευρώ για να πάρει το πούλμαν στην Αθήνα και προσκόμισε απόδειξη γι’ αυτό. Και ομοίως του δώσαμε έξοδα για να επιστρέψει στο μέρος όπου ζούσε και του κλείσαμε ένα φτηνό ξενοδοχείο για να μείνει το βράδυ στην Αθήνα»,

Μαντλίν ΜακΚαν: Τι κατέθεσε Βρετανός αστυνομικός για τον βασικό μάρτυρα της υπόθεσης – Η σχέση του με την Ελλάδα

Ένας αξιωματικός της βρετανικής αστυνομίας που συμμετέχει στην αναζήτηση της Μαντλίν ΜακΚαν αποκάλυψε τις σχέσεις του με έναν σημαντικό μάρτυρα στη συνεχιζόμενη δίκη για τον βιασμό του Κρίστιαν Μπρούκνερ.

Ο Μπρούκνερ κάθεται στο εδώλιο του κατηγορούμενου στην Γερμανία με κατηγορίες για σεξουαλικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην ίδια περιοχή της Πορτογαλίας όπου εξαφανίστηκε η Μαντλίν πριν από 17 χρόνια, στις 3 Μαΐου 2007.

Ο αξιωματικός της βρετανικής αστυνομίας, Μαρκ Ντράικοτ είναι εκείνος που ασχολήθηκε με τον Χελτζ Μπουσκινγκ, ο οποίος είναι μάρτυρας – κλειδί στην υπόθεση της εξαφάνισης της Μαντλίν.

Ο αστυνομικός πήρε κατάθεση το 2017 από τον Χελτζ Μπουσκινγκ, ο οποίος εξέφρασε φόβους ότι ο Μπρούκνερ εμπλέκεται στην υπόθεση της Μαντλίν. Ο μάρτυρας τον υπέδειξε τρία χρόνια πριν ο Μπρούκνερ κατονομαστεί από Γερμανούς αξιωματούχους ως ο κύριος ύποπτος για την εξαφάνιση της Μαντλίν το 2020.

Ο υπαστυνόμος Μαρκ Ντράικοτ είπε στο δικαστήριο πώς συνάντησε τον μάρτυρα αφού είχε καλέσει μια τηλεφωνική γραμμή με πληροφορίες. «Μία από τις εργασίες μου ήταν να ελέγχω τον τηλεφωνητή σε καθημερινή βάση και στις 18 Μαΐου έλεγξα τον τηλεφωνητή και υπήρχε ένα μήνυμα», ανέφερε ο αστυνομικός.

Και συνέχισε: «Ήταν από έναν άνδρα, από τον ήχο της φωνής του, μιλούσε καλά αγγλικά, και ζήτησε να μιλήσει με τον Ντέιβ Έντγκαρ. Είπε ότι είχε πληροφορίες και άφησε έναν ελληνικό αριθμό κινητού τηλεφώνου».

«Στη συνέχεια κάλεσα αυτόν τον ελληνικό αριθμό κινητού τηλεφώνου και μίλησα με έναν άνδρα που τώρα γνωρίζω ότι ήταν ο Χελντζ Λαρς Μπουσκινγκ. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνομιλίας αναφέρθηκε στον εαυτό του ως Λαρς και έδωσε πληροφορίες σε σχέση με την έρευνα ΜακΚαν», σημείωσε ο αστυνομικών.

«Ως αποτέλεσμα αυτών των πληροφοριών, πραγματοποιήσαμε άλλες ανακρίσεις και έρευνες και αυτό έγινε μια σειρά ερωτήσεων στην έρευνα και συνεργαστήκαμε με την BKA στη Γερμανία και την αστυνομία στην Πορτογαλία», εξήγησε ο Ντράικοτ.

«Η έρευνα συνεχίστηκε και μας οδήγησε να πάμε στην Αθήνα στην Ελλάδα, όπου μιλήσαμε μαζί του, και το ταξίδι αυτό είχε εγκριθεί μέσω της επίσημης οδού. Μιλήσαμε μαζί του επί δύο ημέρες και μας έδωσε πληροφορίες σε σχέση με την υπόθεση ΜακΚαν», ανέφερε ο Βρετανός αστυνομικός.

«Σε εκείνο το στάδιο δεν ήθελε να δώσει κατάθεση στην αστυνομία. Ωστόσο, καθώς η έρευνα συνεχίστηκε, ήταν πρόθυμος να δώσει κατάθεση στη βρετανική αστυνομία», αποκάλυψε ο Ντράικοτ.

Ο Βρετανός αστυνομικός δήλωσε ότι ο μάρτυρας ταξίδεψε στο Λονδίνο στις 8 Φεβρουαρίου 2018 για να δώσει κατάθεση στους Βρετανούς ερευνητές.

«Αυτή η κατάθεση είχε ήδη προετοιμαστεί σε κάποιο βαθμό με βάση την κατάθεση που είχε ήδη δώσει, κάτι που είναι ο κανόνας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό έγινε στα αγγλικά, και είχε την ευκαιρία να εξετάσει την κατάθεση. Την εξετάσαμε, και υπέγραψε την κατάθεση», είπε ο Ντράικοτ.

Στη συνέχεια ρωτήθηκε από τον δικαστή αν η βρετανική αστυνομία είχε δώσει ποτέ οποιεσδήποτε «υποσχέσεις» αναφορικά με την βοήθεια του Μπούσκινγκ στην έρευνα για την Μαντλίν ΜακΚαν.

«Λοιπόν, δεν δίνουμε υποσχέσεις σε μάρτυρες», σχολίασε ο αστυνομικός. Όταν ρωτήθηκε αν προσφέρθηκαν χρήματα ή κίνητρα στον Μπούσκινγκ που είχε φυλακιστεί για λαθρεμπόριο ανθρώπων στην Ελλάδα, ο Ντράικοτ αρνήθηκε ότι συνέβη κάτι τέτοιο.

Την εποχή που έδωσε την κατάθεση ο 50χρονος Μπούκινγκ είχε μόλις αποφυλακιστεί από καταδίκη για λαθρεμπόριο ανθρώπων και επικοινώνησε με αξιωματικούς της βρετανικής αστυνομίας που ήταν υπεύθυνοι για την έρευνα της εξαφάνισης Μαντλίν. Τους ενημέρωσε για τις υποψίες που είχε για τον μετέπειτα βασικό ύποπτο στην υπόθεση τον Κρίστιαν Μπρούκνερ.

Ο Μπούσκιν τότε είχε αποκαλύψει ότι είδε τον Κρίστιαν Μπρούκνερ σε ένα φεστιβάλ στην Orgiva της Ισπανίας το 2008, δηλαδή έναν χρόνο μετά την εξαφάνιση της Μαντλίν.

Εξήγησε ότι ο Κρίστιαν Μπρούκνερ του είχε πει τότε για το κοριτσάκι ότι «ήταν περίεργο που δεν φώναξε όταν την πήραν». Αυτό είναι και από τα βασικά στοιχεία στην υπόθεση.

Όταν ο αστυνομικός πιέστηκε να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για την υπόθεση απάντηση: «Αυτή η συζήτηση αφορούσε την επιχείρηση Grange. Δεν μπορώ να μιλήσω γι’ αυτό».

Οι αξιωματικοί της Επιχείρησης Grange επικοινώνησαν με τους αντίστοιχους στη Γερμανία και προέκυψαν οι καταδίκες του Μπρουκνέρ στο παρελθόν για βιασμό και παιδεραστία, με αποτέλεσμα να γίνει ο κύριος ύποπτος.

Το 2011, υπό την τότε υπουργό Εσωτερικών, Τερέζα Μέι, ζητήθηκε από τη Scotland Yard να αναλάβει την έρευνα μετά από αίτημα του τότε πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, και τότε δημιουργήθηκε η επιχείρηση Grange.