Μαγιορκίνης στον ΑΝΤ1: Γιατί αποσύρεται το εμβόλιο της AstraZeneca – Τι απαντά στο αν υπάρχουν κίνδυνοι για όσους εμβολιάστηκαν

Στην παγκόσμια απόσυρση των εμβολίων για τον κορονοϊό της AstraZeneca, αναφέρθηκε ο καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

«Την παρενέργεια με τις θρομβώσεις την έχουμε συζητήσει εδώ και τρία χρόνια, να θυμίσω ωστόσο ότι το εμβόλιο αυτό είναι της Οξφόρδης, την διανομή του οποίου έκανε η AstraZeneca και από την αρχή είχε δηλώσει ότι δεν υπήρχε προφίλ κέρδους, το εμβόλιο δόθηκε στο κόστος για την εταιρεία. Σκοπός ήταν, επειδή το εμβόλιο αυτό δεν χρειάζεται κατάψυξη στους -80, να μπορεί να πάει σε όλον τον κόσμο. Γι’ αυτόν τον λόγο ήταν πιο εύκολο να διανεμηθεί σε δύσκολες περιοχές σε σχέση με τα εμβόλια mRNA που θέλουν κατάψυξη στους -80» είπε αρχικά ο κ. Μαγιορκίνης και συμπλήρωσε πως «αποσύρεται πλέον γιατί μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί. Αυτό το εμβόλιο δεν έχει επικαιροποιηθεί, δεν υπήρχε πρόγραμμα για να επικαιροποιηθεί, ήταν δηλαδή για το πρώτο κύμα της πανδημίας και πλέον αποσύρεται γιατί δεν είναι αποτελεσματικό. Αυτό το εμβόλιο εάν δοθεί αυτή τη στιγμή δεν έχει καμία αποτελεσματικότητα γιατί κυκλοφορούν τα στελέχη της Ο που διαφεύγουν πλήρως απ’ αυτό το εμβόλιο».

Ο καθηγητής τόνισε ότι «το εμβόλιο αυτό περιορίστηκε στις μεγάλες ηλικίες, σύμφωνα με απόφαση της επιτροπής εμβολιασμών», ενώ σε ερώτηση για το εάν είχαν διαπιστωθεί τέτοιες παρενέργειες στην Ελλάδα, είπε πως, όπως θυμάται, «έχουν αναφερθεί κάποια περιστατικά θρομβώσεων με θρομβοπενία. Έχουν αναφερθεί κάποια περιστατικά, δεν είναι πάνω από τα δάχτυλα του ενός χεριού».

«Να εξηγήσω πόσο σπάνια είναι αυτή η παρενέργεια, είναι 10 φορές πιο πιθανό να πεθάνουμε σε ατύχημα πηγαίνοντας στη δουλειά μας, παρά να πάθουμε αυτή την παρενέργεια εάν έχουμε κάνει το εμβόλιο. Όλα τα εμβόλια έχουν έναν κίνδυνο για μία σοβαρή παρενέργεια, η οποία είναι σε αυτή την τάξη. Όταν μιλάμε για μία πιθανότητα στις 100.000, είναι εξαιρετικά σπάνια παρενέργεια. Έχουμε πολλαπλάσιες πιθανότητες να πάθουμε κάτι βαρύ από τα φάρμακα που παίρνουμε σε καθημερινή βάση, ακόμη και από ένα χάπι που παίρνουμε για τον πονοκέφαλο», συνέχισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει σήμερα κίνδυνος για κάποιον που εμβολιάστηκε με το συγκεκριμένο εμβόλιο, απάντησε πως «όχι, ο κίνδυνος παρουσιάζεται τις πρώτες 30 ημέρες και μόνο αυτές. Δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος μετά την δεύτερη δόση. Κανένας απολύτως κίνδυνος, όποιος έχει κάνει και δεν έχει πάθει την παρενέργεια εντός των 30 πρώτων ημερών δεν έχει κανένα απολύτως κίνδυνο», διαβεβαίωσε ο καθηγητής επιδημιολογίας.

Δείτε το βίντεο: