Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την πλατεία; Έχεις περάσει 100% από εκεί

Εάν πάρεις στα χέρια σου ένα άλμπουμ με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Αθήνας θα διαπιστώσεις πως στο πέρασμα των δεκαετιών η πόλη έχει αλλάξει ριζικά.

Το «πρόσωπο» της πρωτεύουσας έχει «μεταμορφωθεί» πολλές φορές και σήμερα σχεδόν τίποτα δεν θυμίζει την Αθήνα του 50′ ή του 60′. Ακόμα και οι κάτοικοι μεγαλύτερης ηλικίας ίσως δυσκολευτούν να αναγνωρίσουν την πόλη και τις περιοχές της, αν δουν φωτογραφίες της με άρωμα άλλης εποχής.

Μία τέτοια φωτογραφία είναι και η παρακάτω. Αναγνωρίζεις την περιοχή που φαίνεται στην φωτογραφία; Αν είσαι κάτοικος Αθηνών σίγουρα έχεις περάσει από εκεί.

– Συντάγματος
– Μαβίλη
– Μητροπόλεως

Αν δεις την απάντηση δεν θα πιστεύεις πώς έχει αλλάξει το σημείο με τα χρόνια.

Στην φωτογραφία που έχει τραβηχτεί το 1896 βλέπετε την πλατεία Μητροπόλεως και τον Ιερό Ναό της Θεοτόκου Γοργοεπήκοου και Αγίου Ελευθερίου. Η εικόνα έχει ληφθεί από τον Émile Cartailhac.

Η οδός Μητροπόλεως είναι ένας από τους δρόμους του κέντρου που συνδέουν το Σύνταγμα με το Μοναστηράκι. Η φωτογραφία χρονολογείται μεταξύ του 1923 και του 1939.

Η ιστορική οδός έχει μεταβληθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, σημείο αναφοράς συνεχίζει να αποτελεί ο Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός της Αθήνας, που είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, βρίσκεται στην Πλατεία Μητροπόλεως.

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1842 και ολοκληρώθηκε 20 χρόνια μετά, το 1862. Ο ναός χτίστηκε σε τέσσερις φάσεις.

Τα πρώτα σχέδια δημιουργήθηκαν από τον αρχιτέκτονα Θεόφιλος Χάνσεν και σε αυτά βασίστηκε το μέρος του κτηρίου έως το ύψος της πρώτης σειράς των παραθύρων. Έπειτα, το 1843, οι εργασίες διακόπηκαν λόγω οικονομικών προβλημάτων. Τρία χρόνια αργότερα την αποπεράτωση του έργου ανέλαβε ο Δημήτριος Ζέζος, ο οποίος εισήγαγε το ελληνοβυζαντινό στοιχείο στον ναό. Μετά το θάνατό του το 1857, ο Δήμος Αθηναίων ζήτησε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Φρανσουά Μπουλανζέ να συνεχίσει την κατασκευή.

Ο Μπουλανζέ συνεργάστηκε με τον Παναγιώτη Κάλκο, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την εκτέλεση των εργασιών κατασκευής. Για το χτίσιμο του καθεδρικού ναού χρησιμοποιήθηκε υλικό από ερειπωμένες βυζαντινές εκκλησίες. Οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό του, που είναι έργα του Σπυρίδωνα Γιαλλινά και του Αλεξάντερ Ζάιτς (Alexander Seitz), ακολουθούν τη Βυζαντινή παράδοση, ενώ η διακόσμηση ανήκει στον ζωγράφο Κωνσταντίνο Φανέλλη από τη Σμύρνη.

Μερικά χρόνια μετά την αποπεράτωσή του απετέλεσε το Μητροπολιτικό ναό της πρωτεύουσας του Ελληνικού κράτους, στην οποία έλαβαν μέρος πολλές σπουδαίες θρησκευτικές τελετές, όπως γάμοι και κηδείες βασιλέων, πρωθυπουργών και σημαινόντων προσώπων.