Ένα από τα μακροβιότερα έθιμα του Πάσχα αναβίωσε και φέτος στην Κέρκυρα, με εκατοντάδες μπότηδες να πέφτουν από τα μπαλκόνια των σπιτιών.

Το έθιμο πραγματοποιείται αμέσως μετά το πέρας της λιτανείας του Αγίου Σπυρίδωνα. Συγκεκριμένα, ακριβώς στις 11 το πρωί του Μ. Σαββάτου, με την πρώτη Ανάσταση, εκατοντάδες κανάτες κάθε μεγέθους έπεσαν από τα μπαλκόνια των κτιρίων στο Λιστόν, με τους παρευρισκομένους να ζητωκραυγάζουν σε κάθε σπάσιμο.

Οι Κερκυραίοι από τα στολισμένα παράθυρα και μπαλκόνια των σπιτιών έριξαν στους δρόμους τα πήλινα δοχεία που ήταν γεμάτα με νερό προκειμένου να ξορκίσουν το κακό. Πρόκειται για ένα έθιμο που έρχεται από το βάθος του χρόνου και στηρίζεται στο χωρίο του Ευαγγελίου «..ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεραμέως…».

Όπως συνηθίζεται, όλοι οι πιστοί έσπευσαν να πάρουν ένα κομμάτι από τις σπασμένες στάμνες για γούρι και να το μεταφέρουν στο σπίτι τους. Αμέσως μετά το έθιμο, οι φιλαρμονικές με χαρούμενα εμβατήρια δίνουν στους δρόμους της πόλης τον πρώτο αναστάσιμο ρυθμό.

Εικόνες και βίντεο από την αναβίωση του εθίμου των μπότηδων:

Φωτογραφίες: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI