«Στους άνω των 55 ετών παρέχουμε τη δυνατότητα να εργαστούν έως 7 έτη, σε Δήμους και Περιφέρειες, προκειμένου να συμπληρώσουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση. Ειδική πρόνοια υπάρχει και για όσους είναι έως 54 ετών, στους οποίους έχουμε εξασφαλίσει εργασία για δύο έτη σε φορείς του Δημόσιου τομέα». Αυτό δήλωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου. «Η απόφαση αυτή, εντάσσεται στη δέσμη μέτρων που ανέλαβε η Κυβέρνηση για την παροχή δεύτερης επαγγελματικής ευκαιρίας στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στις 12 Μαΐου και τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους σε θεματικά αντικείμενα των ειδικοτήτων τους». 

Στο Σύνταγμα διαδηλώνουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι αντάμωσαν με τους εργαζόμενους της Αττικής διατρανώνοντας πως «ο αγώνας αυτός είναι και δικός μας αγώνας», λίγα 24ωρα πριν την κυβερνητική «ταφόπλακα» στη βιομηχανία.

Μεγαλειώδες συλλαλητήριο των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ μετά την κυβερνητική «ταφόπλακα» στη βιομηχανία.

Με συνθήματα όπως «κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ» και «όχι στις απολύσεις», οι εργαζόμενοι διαδηλώνουν ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να τους πετάξει στο δρόμο και να βάλει «λουκέτο» στη βιομηχανία.

Συγκινητική είναι και αυτή τη φορά η παρουσία των μαθητών της Λοκρίδας, τα παιδιά των εργατών της ΛΑΡΚΟ, που στέκονται στο πλευρό των γονιών και βροντοφώναζουν «Έχουμε φωνή και είναι δυνατή, εμείς θα την κρατήσουμε τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή» και «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, μαθαίνει από τη ΛΑΡΚΟ να ζει και να νικά». 

Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα!
Μεγάλη πορεία προς το Σύνταγμα
ΟΧΙ στο κλείσιμο της #ΛΑΡΚΟ!#κυβερνηση_Μητσοτακη pic.twitter.com/GDatueUGWU— Π.Α.ΜΕ (@PAMEhellas) May 10, 2024

Υπενθυμίζεται πως, το πρωί της Παρασκευής σωματεία της ΛΑΡΚΟ με σωματεία της Αττικής πραγματοποίησαν κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Οικονομικών. «Δεσμεύτηκαν για επενδυτή και βρήκαν παλιατζή» έγραφε ένα από τα πανό των διαδηλωτών. «Το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ να μην συνεχιστεί, εμείς με τα κέρδη, εμείς με τη ζωή», φώναζαν οι εργαζόμενοι.

Όπως προβλέπεται στην κυβερνητική απόφαση, στις 13 Μαΐου, 850 οικογένειες εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και 100 των εργολαβιών, συνολικά 950 «πηγαίνουμε στο ταμείο Ανεργίας. Μάλιστα για τους 100 των εργολαβιών δεν προβλέπονται ούτε τα προγράμματα Ανεργίας» αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων.

Το υπουργείο Εργασίας απαντά στις απολύσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ με δύο ειδικά προγράμματα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, θα δοθεί «δεύτερη επαγγελματική ευκαιρία στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, μέσω δύο στοχευμένων προγραμμάτων απασχόλησης, που παρέχει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπέγραψαν οι υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υγείας, Εσωτερικών, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, οι Αναπληρωτές Υπουργοί Εσωτερικών, Υγείας και ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών».