Η πλαδαρότητα, η παθητικότητα που υποδέχεται ο Τύπος, ελληνικός και διεθνής κάθε μπαρούφα που εκτοξεύεται από τα χείλη των Κλοπ, Γκουαρντιόλα είναι εντυπωσιακή. Οι δύο πιο ακριβοπληρωμένοι προπονητές πωλούν φύκια για μεταξωτές κορδέλες και περιφέρουν το αλάθητό τους ωσάν να είναι οι Πάπες της Γης και κανείς δεν τολμά να τους αμφισβητήσει.

Ο Κλοπ δημιούργησε μια ρωγμή στη μεγαλειώδη νίκη του Ολυμπιακού επί της Αστον Βίλα στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει έμμεσα τις δικές του αποτυχίες, ειδικότερα τη φετινή σεζόν, μηρυκάζοντας τη γνωστή ημιμάθειά του σχετικά με τον αριθμό των αγώνων που δίνουν οι αγγλικές ομάδες. Το εντυπωσιακό είναι πως κανείς δεν έχει μπει στον κόπο να μετρήσει επιτέλους αυτούς τους αγώνες και να τους συγκρίνει με το παρελθόν και τον ανταγωνισμό.

Ο παντογνώστης Κλοπ που έχει κουραστεί να κάθεται στον πάγκο της Λίβερπουλ – που να ακολουθούσε και τα μονοπάτια του Φέργκιουσον; – απέδωσε τις φετινές ευρωπαϊκές αποτυχίες των ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ στο βαρύ αγωνιστικό πρόγραμμα γιατί αφαιρεί ένταση από τους παίκτες.

Ας σταθούμε στο ζευγάρι του ημιτελικού του Κόνφερενς Λιγκ, Αστον Βίλα – Ολυμπιακός. Την ημέρα που αναμετρήθηκαν οι δύο ημιφιναλίστ στο Βίλα Παρκ είχαν δώσει από 51 επίσημους αγώνες. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο, από τις 10 Αυγούστου οι Ερυθρόλευκοι έχουν αγωνιστεί σε 16 ευρωπαϊκά ματς εκ των οποίων τα εννέα ήταν νοκάουτ. Δηλαδή έναν ολόκληρο γύρο αγώνων σε πρωτάθλημα, αλλά με ξένες ομάδες.

Ο Κλοπ καλύτερα να ανοίγει τα τεφτέρια πριν ανοίξει το στόμα του.

Οταν αποκλείστηκαν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Νιούκαστλ από τους ομίλους του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ είχαν δώσει μόλις 24 ματς. Κι αυτοί κουρασμένοι ήταν;

Οσον αφορά τη Λίβερπουλ, τα περισσότερα παιχνίδια που έχει δώσει σε μία χρονιά ήταν τη σεζόν 2021/22 που έφτασε στους τελικούς όλων των διοργανώσεων. Επαιξε σε 63 ματς, μόλις ένα περισσότερο από την ομάδα των Κόκκινων της σεζόν 1977/78. Με μία σημαντική διαφορά. Η ομάδα της δεκαετίας του 1970 είχε δικαίωμα μόνο σε μία αλλαγή σε σχέση με τις πέντε που μπορεί να κάνει σήμερα ο Κλοπ συν μία στην παράταση. Παρά το βαρύ αγωνιστικό πρόγραμμα, τους περιορισμούς στις αλλαγές αλλά και τις μικρότερες δυνατότητες που πρόσφερε η επιστήμη στους παίκτες η Λίβερπουλ της παλαιάς κοπής κατέκτησε δύο συνεχόμενα Κύπελλα Πρωταθλητριών.

Ο Κλοπ ξεχνά επίσης πως με τα ίδια αγωνιστικά προγράμματα η Μάντσεστερ Σίτι σήκωσε πέρυσι το τρεμπλ, ενώ από τη σεζόν 2017/18 έχουμε δύο αγγλικούς εμφύλιους σε τελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ και τρεις πρωταθλήτριες Ευρώπης από τη Γηραιά Αλβιόνα. Τότε δεν ήταν κουρασμένοι οι παίκτες;