Ισραήλ: «Απαράδεκτη» η πρόταση της Χαμάς για εκεχειρία – Τι συζητήθηκε στην συνάντηση με τον επικεφαλής της CIA

Συνεχίζουν να πιέζουν για εκεχειρία στην Λωρίδα της Γάζας οι ΗΠΑ καθώς το Ισραήλ φαίνεται ότι δεν αποδέχεται την πρόταση της Χαμάς για εκεχειρία την οποία χαρακτηρίζει «απαράδεκτη». Έτσι φαίνεται ότι παραμένει στο τραπέζι η επιλογή της χερσαίας επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στην Ράφα κατά της Χαμάς.

Ωστόσο στην πόλη έχουν βρει καταφύγιο περίπου 1,5 εκατομμύριο άμαχοι και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν εκφράσει φόβους για μεγάλο αριθμό θανάτων αθώων Παλαιστίνιων.

Ο επικεφαλής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς φέρεται να είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και σε άλλους πολιτικούς ηγέτες ότι εξακολουθεί να βλέπει μια ευκαιρία για μια συμφωνία με τη Χαμάς, σύμφωνα με το ισραηλινό δίκτυο Channel 12.

Το δίκτυο μεταδίδει ότι ο Γουίλιαμ Μπερνς είπε στους οικοδεσπότες του ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να θεωρήσει το «τέλος του πολέμου» ως «τελεία» αλλά ως «κόμμα», ενώ θα ακολουθήσει μία διαδικασία που θα μπορούσε να καταλήξει στην εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία.

Το ρεπορτάζ του δικτύο αποκαλύπτει ότι σε συνομιλίες στις οποίες συμμετείχαν ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκαλάντ, ο επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα και ο επικεφαλής της Γενικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (Σιν Μπετ) Ρόνεν Μπαρ, το Ισραήλ απάντησε ότι η πρόταση της Χαμάς, που ελήφθη το βράδυ της Δευτέρας, «ξεπερνά όλες τις κόκκινες γραμμές σε κάθε παράμετρο και είναι απαράδεκτη».

Οι Ισραηλινοί ηγέτες είπαν ακόμη στον Γουίλιαμ Μπερνς ότι ο επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα Γιαχία Σινουάρ είναι ευχαριστημένος που βλέπει τις ΗΠΑ να παγώνουν την αποστολή όπλων στο Ισραήλ και αυτή η κίνηση της Ουάσινγκτον περιπλέκει περαιτέρω τις προοπτικές για μια συμφωνία με την Χαμάς.

Το Channel 12 τονίζει ότι οι πολιτικοί ηγέτες του Ισραήλ θεωρούν ότι είναι εξαιρετικά μεγάλο το χάσμα με την Χαμάς για να επιτυχθεί μία συμφωνία για την ανταλλαγή ομήρων και γι’ αυτό πιστεύουν ότι πρέπει να εστιάζουν στην επιχείρηση των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ (IDF) στην Ράφα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δικτύου, ο Ισραηλινός υπουργός Πολέμου, Μπένι Γκαντζ και ο συνάδελφός του από το κόμμα της Εθνικής Ενότητας και παρατηρητής του υπουργικού συμβουλίου πολέμου Γκάντι Άιζενκοτ απαιτούν από το υπουργικό συμβούλιο να λάβει «στρατηγικές αποφάσεις» για την επόμενη ημέρα στη Γάζα πριν από οποιαδήποτε διεύρυνση των επιχειρήσεων των IDF στη Ράφα ή σε άλλα σημεία της Λωρίδας της Γάζας.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Χάνει την προθεσμία για την έκθεση προς το Κογκρέσο σχετικά με τη χρήση αμερικανικών όπλων

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, Μάθιου Μίλερ, ανακοίνωσε ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν θα μπορέσει να τηρήσει τη σημερινή προθεσμία για την υποβολή έκθεσης στο Κογκρέσο για την χρήση αμερικανικών όπλων από το Ισραήλ.

Συγκεκριμένα σε αυτή την έκθεση θα πρέπει να προσδιοριστεί αν η αμερικανική κυβέρνηση έχει πάρει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις από το Τελ Αβίβ ότι χρησιμοποιεί τα αμερικανικά όπλα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Σύμφωνα με τον Μάθιου Μίλερ, η έκθεση θα υποβληθεί «τις επόμενες ημέρες». Ο Μίλερ εντάσσεται επίσης στη σειρά των αξιωματούχων του Μπάιντεν που επιβεβαιώνουν την απόφαση της Ουάσινγκτον να αναστείλει την αποστολή ενός φορτίου με βόμβες στο Ισραήλ εξαιτίας των ανησυχιών για την χερσαία επιχείρηση στην Ράφα.

Λόιντ Όστιν: Αξιολογήσαμε την κατάσταση και σταματήσαμε την αποστολή ενός φορτίου πυρομαχικών

Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να αναστείλει την παράδοση ενός φορτίου πυρομαχικών στο Ισραήλ ελήφθη με φόντο τα σχέδια της ισραηλινής κυβέρνησης για μια επίθεση στη Ράφα, κάτι στο οποίο η Ουάσινγκτον αντιτίθεται εφόσον δεν υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των αμάχων, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

«Ήμασταν πολύ σαφείς (…) από την αρχή, ότι το Ισραήλ δεν θα έπρεπε να εξαπολύσει μια μεγάλη επίθεση στη Ράφα, χωρίς να υπολογίζει και να προστατεύσει του αμάχους που βρίσκονται σε αυτό το πεδίο της μάχης. Και πάλι, αφού αξιολογήσαμε την κατάσταση, σταματήσαμε την αποστολή ενός φορτίου πυρομαχικών», είπε μιλώντας σε μια επιτροπή της Γερουσίας ο Λόιντ Όστιν.

«Δεν έχουμε λάβει την τελική απόφαση για το πώς θα προχωρήσουμε με αυτήν την αποστολή», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.