Θεωρείτε ότι είστε έξυπνοι; 6 τρόποι για να το δείξετε χωρίς να πείτε λέξη

Όλοι οι άνθρωποι είμαστε, με κάποιον τρόπο, έξυπνοι. Άλλωστε, υπάρχουν επτά διαφορετικά είδη νοημοσύνης, κάτι που σημαίνει ότι σχεδόν όλοι έχουμε έστω ένα από αυτά, καλά ανεπτυγμένο. Υπάρχει δυστυχώς, μία κατηγορία ανθρώπων που θεωρεί τον εαυτό της πιο προικισμένο. Αυτούς τους καταλαβαίνεις, επειδή είναι συνήθως όσοι περιαυτολογούν, καυχιούνται, υποβαθμίζουν τους άλλους και σνομπάρουν όσο πιο προκλητικά γίνεται.

Ωστόσο, η πραγματική εξυπνάδα είναι διακριτική και, οι πιο έξυπνοι άνθρωποι είναι οι πιο αθόρυβοι.

Επιστημονικά, έχουν παρατηρηθεί 6 τρόποι για να δείξετε την ευφυΐα σας χωρίς να πείτε λέξη

Γιατί οι 6 αυτές συμπεριφορές μαρτυρούν την εξυπνάδα ενός ανθρώπου:

Σύμφωνα με την ψυχολογία, μόλις το 10% των ανθρώπων ακούει αποτελεσματικά.  «Συχνά έχουμε την αίσθηση ότι ακούμε, ενώ στην πραγματικότητα περιμένουμε την ευκαιρία να παρέμβουμε στη συζήτηση για να δώσουμε συμβουλή, να πούμε κάτι σχετικό-ή άσχετο ή να κρίνουμε». Με άλλα λόγια, δεν μας ενδιαφέρει να ακούσουμε. Αν αυτό είναι ένα από τα γνωρίσματά σας, υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Όταν συζητάτε με κάποιον:

Συγκεντρωθείτε στο τώρα και στο εδώ (μην αφήνετε τις σκέψεις σας ανεξέλεγκτες όταν κάποιος σας μιλά)
Προσπαθήστε να χαλαρώσετε το νευρικό σας σύστημα ώστε να συγκεντρωθείτε περισσότερο
Αν το θέμα δεν σας ενδιαφέρει, ζητήστε να κουβεντιάσετε άλλο
Μην σας νοιάζει να πάρετε επιβεβαίωση-να φροντίσετε να καλλιεργήσετε τη σύνδεση και να επικοινωνήσετε με τον άλλον άνθρωπο

Αυτό μπορεί να είναι λίγο δύσκολο στην πράξη. Όμως, ένα συχνό λάθος πολλών ανθρώπων είναι να μιλούν χωρίς να έχουν καλή γνώση, με αποτέλεσμα να αδικούν οι ίδιοι τον εαυτό τους.

Αρκετές φορές, το πιο έξυπνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να σωπάσουμε και ν’ ακούσουμε τους άλλους.

Ένας έξυπνος άνθρωπος θέλει διαρκώς να μαθαίνει. Αναζητά τη γνώση, την ενημέρωση και την ανακάλυψη. Δεν κομπάζει, ούτε περιαυτολογεί, αλλά κατευθύνεται από γνήσιο ενδιαφέρον ανακάλυψης και αυτοβελτίωσης, είτε μέσα από τις ασχολίες του, τα διαβάσματα ή τις επιλογές διασκέδασης.

Στην καρδιά της διά βίου μάθησης, βρίσκεται η περιέργεια. Η περιέργεια και η φιλομάθεια δεν μας ευνοεί μόνο στα σχολικά χρόνια, αλλά κυρίως στην ενήλικη ζωή, τις επιχειρήσεις και τους ακμάζοντες οργανισμούς.

Πέρα από τον δείκτη ευφυΐας, εξυπνάδα σημαίνει και ικανότητα αναγνώρισης και ρύθμισης των συναισθημάτων. Οι άνθρωποι με ικανότητα συναισθηματικής αυτό ρύθμισης και με υπομονή, γίνονται αντιληπτοί ως περισσότερο έξυπνοι, αφού καταφέρνουν να εξασκούν τον αυτοέλεγχό τους προς τον στόχο που θέλουν να πετύχουν. Η υπομονή και η αυτοσυγκράτηση είναι αναγκαίες δεξιότητες για τη ρύθμιση των συναισθημάτων που εν τέλει ερμηνεύεται ως εξυπνάδα.

Οι έξυπνοι άνθρωποι έχουν συνειδητοποιήσει μία μεγάλη αλήθεια για τη ζωή: ότι είναι απρόβλεπτη. Όσο και αν κάνεις σχέδια, δεν υπάρχει τρόπος ν’ αποφύγεις τις ανατροπές που σου επιφυλάσσει η ζωή. Όσο πιο άκαμπτες είναι οι προσδοκίες που έχετε, τόσο εντονότερη θα είναι η απογοήτευση όταν έρθουν οι ανατροπές.

Όλοι μας νιώθουμε όλο το φάσμα των συναισθημάτων. Όσο και αν είναι λογικό όλοι να βιώνουμε έκπληξη, προδοσία, απογοήτευση, απελπισία, οι αληθινά έξυπνοι άνθρωποι:

Διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους με υγιή τρόπο
Είναι ευγενικοί με τον εαυτό τους και δείχνουν μεγάλη αυτό συμπόνοια
Στηρίζουν τον εαυτό τους
Βρίσκουν τρόπους να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους
Η ζωή είναι πολύ περίπλοκη και είναι αδύνατον να πετύχουμε αν έχουμε άκαμπτο τρόπο σκέψης. Η ευελιξία είναι μία αναγκαία δεξιότητα. Οι άνθρωποι που μπορούν να προσαρμόζονται στις συνθήκες είναι κατά κανόνα, έξυπνοι.

Ασυναίσθητα, όταν διαβάζουμε, οι άνθρωποι θεωρούν ότι έχουμε κάπως ανεπτυγμένη ευφυία. Αν θέλετε να δείξετε ότι είστε έξυπνος, «βουτήξτε» το βιβλίο σας, στη διαδρομή στο μετρό.