Θεσσαλονίκη: Στα «κόκκινα» ο Λευκός Πύργος για την Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας

Στα κόκκινα φωταγωγήθηκε το βράδυ της Τετάρτης (8/5) ο Λευκός Πύργος, στη Θεσσαλονίκη. Η δράση έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας (Μεσογειακής Αναιμίας) που έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τιμάται στις 8 Μαΐου.

Ο Ελληνικός Σύλλογος Θαλασσαιμίας (Ε.Σ.ΘΑ) αποφάσισε να τιμήσει τη μέρα αυτή προχωρώντας στη φωταγώγηση του εμβληματικού μνημείου της Θεσσαλονίκης με κόκκινο χρώμα.

«Η ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί για να μας θυμίζει την ασθένεια της θαλασσαιμίας και να αφυπνίσει την επιστημονική κοινότητα αλλά και όλους τους υπεύθυνους που λαμβάνουν αποφάσεις για τις πολιτικές υγείας ότι οι πάσχοντες αυτοί χρειάζονται ειδική περίθαλψη, σωστές και προγραμματισμένες μεταγγίσεις για τις ανάγκες τους και να δοθεί το μήνυμα σε όλον τον κόσμο που μπορεί να αιμοδοτήσει να μην το αμελεί γιατί η μετάγγιση αίματος είναι θεραπεία πρώτης γραμμής για τους πάσχοντες με θαλασσαιμία», ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του στο περιθώριο της δράσης ο πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας, Βασίλης Δήμος, στο thestival.gr.

Η δράση εντάσσεται στην καμπάνια της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας – TIF με τίτλο «Bring Thal to Light». Σε πολλές από τις 65 χώρες – Μέλη της ΔΟΘ θα φωταγωγηθούν με κόκκινο χρώμα κτίρια και μνημεία, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο μια αλυσίδα φωτός που θα ενώσει όλες τις συλλογικές προσπάθειες για ένα καλύτερο μέλλον για τα άτομα με θαλασσαιμία σε όλο τον κόσμο.

Ο όρος θαλασσαιμία ή μεσογειακή αναιμία (γνωστή παλαιότερα ως αναιμία του Cooley) αναφέρεται σε μια ομάδα γενετικών αιματολογικών διαταραχών που επηρεάζουν την παραγωγή αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό, της πρωτεΐνης που μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες προς τους ιστούς και τα διάφορα όργανα του σώματος. Πρόκειται για μια από τις πιο κοινές μονογονιδιακές διαταραχές στον κόσμο, που πλήττει 15 εκατομμύρια άτομα σε όλον τον κόσμο.