ΗΠΑ: Ολοκληρώθηκε η αστυνομική επιχείρηση στο UCLA – Δεκάδες προσαγωγές και συλλήψεις

Οι αστυνομικοί στις ΗΠΑ, ανέλαβαν τον έλεγχο του χώρου του καταυλισμού του UCLA σχεδόν τρεις ώρες αφότου κλήθηκαν από αξιωματούχους της πανεπιστημιούπολης να εκκαθαρίσουν την περιοχή που είχαν καταλάβει οι φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές.

Ο Τζος Κάμπελ του CNN αναφέρει ότι ο καταυλισμός έχει εκκενωθεί και η αστυνομία επιβιβάζει σε λεωφορεία τα άτομα που συνέλαβε κατά την διάρκεια της επιχείρησης. Υπάρχει επίσης μια μεγαλύτερη συγκέντρωση διαδηλωτών στην περίμετρο του πανεπιστημιακού χώρου, όπου είχε στηθεί ο καταυλισμός. Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου έχουν σχηματίσει ένα τείχος αστυνομικών που στέκονται ήρεμα ανάμεσα σε αυτούς και τον καταυλισμό. Ωστόσο, η κατάσταση δεν φαίνεται να είναι τεταμένη. Οι διαδηλωτές φωνάζουν στην αστυνομία, αλλά η αστυνομία δεν φαίνεται να είναι ενισχυμένη.

Από το σύνολο των 282 ατόμων που συνελήφθησαν την Τρίτη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και στο City College της Νέας Υόρκης, 134 άτομα δεν είχαν σχέση με καμία από τις δύο σχολές, σύμφωνα με αξιωματούχο της αστυνομίας της Νέας Υόρκης που μοιράστηκε την ανάλυση με το CNN. Τα υπόλοιπα 148 άτομα είχαν σχέση με ένα από τα δύο πανεπιστήμια.

Αν αναλυθούν ανά σχολή, οι αριθμοί διαστρεβλώνονται λίγο διαφορετικά – 80 άτομα που συνελήφθησαν στο Κολούμπια είχαν σχέση με το πανεπιστήμιο της Ivy League, ενώ μόνο 32 δεν είχαν, σύμφωνα με τον αξιωματούχο. Οι αριθμοί αυτοί αντιπροσωπεύουν συλλήψεις τόσο εντός όσο και εκτός του Hamilton Hall.

Στο CCNY, η κατανομή ήταν αντίστροφη -102 άτομα που συνελήφθησαν δεν είχαν σχέση με το σχολείο και μόνο 68 είχαν σχέση. Η αστυνομία της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι μπόρεσε να προσδιορίσει αυτά τα στοιχεία με διασταύρωση των αρχείων με τα πανεπιστήμια.

Οι αστυνομικοί των δυνάμεων επιβολής του νόμου μπήκαν στο εσωτερικό του πανεπιστημίου UCLA χρησιμοποιώντας ακόμα και σφαίρες από καουτσούκ, για να κάμψουν την αντίσταση των διαδηλωτών, σύμφωνα με τα πλάνα που μεταδίδουν τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Police are shooting rubber bullets at UCLA student kids: “I can tell you from doing stories about rubber bullets, they are extremely painful. If they hit your leg, your arm, they could break your arm.” pic.twitter.com/OX2piXMV7o
— HalalFlow (@halalflow) May 2, 2024

Μια ομάδα του CNN στην πανεπιστημιούπολη είδε μια ομάδα αστυνομικών να περνάει μέσα από το Royce Hall, ένα κτίριο ακριβώς δίπλα στον καταυλισμό, για να φτάσει στον χώρο του καταυλισμού.

Η ομάδα είδε επίσης μέλη των δυνάμεων επιβολής του νόμου να πυροβολούν κάτι που φαινόταν να είναι σφαίρες από καουτσούκ.

Νωρίτερα, το UCLA εξέδωσε προειδοποίηση ασφαλείας (λίγο πριν από τις 03.00 π.μ. τοπική ώρα) ζητώντας από τους φοιτητές να αποφύγουν την Dickson Plaza, την περιοχή όπου είχε στηθεί ο καταυλισμός των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλωτών.

“Η αστυνομία διέταξε την εκκένωση της Dickson Plaza λόγω παράνομης συγκέντρωσης”, ανέφερε η προειδοποίηση του πανειστημίου. “ΜΗΝ ξαναμπείτε στην περιοχή της Dickson Plaza & ακολουθήστε τις οδηγίες του προσωπικού της δημόσιας ασφάλειας”.

UCLA BREAKING 🚨 : CHP RIOT POLICE HAVE BROKEN THROUGH, POLICE HAVE BREACHED THE ENCAMPMENT. PEOPLE BEING DETAINED. pic.twitter.com/uxcAOReRp5
— Anthony Cabassa (@AnthonyCabassa_) May 2, 2024

“Το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Λος Άντζελες έχει κηρύξει παράνομη την κατασκήνωση και όλες τις μη εξουσιοδοτημένες σκηνές και κατασκευές στην πλατεία Dickson Plaza. Το Πανεπιστήμιο απαιτεί από όλους να εγκαταλείψουν αμέσως τον καταυλισμό και τις παρακείμενες περιοχές, καθώς και όλες τις μη εξουσιοδοτημένες κατασκευές και σκηνές, μέχρι νεωτέρας ειδοποίησης”, ανέφερε η προειδοποίηση.

Όσοι δεν διαλυθούν “θα παραβιάζουν το νόμο” και θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κυρώσεις αν δεν φύγουν, κατέληγε η ανακοίνωση του πανεπιστημίου.

Cops are shooting students at UCLA with less lethal munitions. They’d rather shoot kids than stop this genocide.pic.twitter.com/4RafQgTGZP
— Alejandra Caraballo (@Esqueer_) May 2, 2024

Οι δυνάμεις της τάξης, έλαβαν θέση απέναντι από τους φοιτητές που έφεραν ομπρέλες ή λευκά κράνη σχηματίζοντας ανθρώπινη αλυσίδα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείο στο σημείο. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές προσήχθησαν ένας προς έναν και τους πέρασαν χειροπέδες. Την ίδια στιγμή, οι αστυνομικοί διέλυσαν μεθοδικά τις ξύλινες παλέτες και τις πλάκες κοντραπλακέ σε οδόφραγμα γύρω από τον καταυλισμό και έλυσαν τα αντίσκηνα.

Η επέμβαση της αστυνομίας ήρθε μετά  τις συγκρούσεις που ξέσπασαν στη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς Τετάρτη στην πανεπιστημιούπολη, όταν αντιδιαδηλωτές, πολλοί από αυτούς με καλυμμένα τα πρόσωπα, επιτέθηκαν στον φιλοπαλαιστινιακό καταυλισμό.

Οι επιτιθέμενοι προσπάθησαν να στήσουν ένα αυτοσχέδιο οδόφραγμα γύρω από καταυλισμό. Διαδηλωτές και αντιδιαδηλωτές συγκρούστηκαν στη συνέχεια με ξύλα και λοστούς ενώ εκτοξεύθηκαν βόμβες μολότοφ.

Ο Γκράιμ Μπλερ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο UCLA, έκανε λόγο για μια “εν πολλοίς ανώφελη” κρίση.  “Το πανεπιστήμιο και οι αρχές είχαν την ευκαιρία μιας αποκλιμάκωσης. Έστειλαν την αστυνομία πολύ καθυστερημένα εναντίον των εξτρεμιστών την περασμένη νύχτα (οι αντιδιαδηλωτές είχαν ήδη επιτεθεί στον καταυλισμό των φοιτητών υπέρ των Παλαιστινίων) και τώρα επιτίθενται σε φοιτητές που συμμετέχουν σε μια ειρηνική διαδήλωση”, λέει στο AFP.

Ο πρόεδρος του UCLA Τζιν Ντ. Μπλοκ είχε προειδοποιήσει πριν από τη βία για την παρουσία ανθρώπων που δεν ανήκαν στην πανεπιστημιούπολη. Τα επεισόδια “προκάλεσαν, ιδιαίτερα στους Εβραίους φοιτητές μας, βαθιά ανησυχία και φόβο”, πρόσθεσε.